Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна: Арестувахме руски агент, планирал нападения в Одеса

10 януари 2022, 20:05 часа • 5691 прочитания

Службата за сигурност на Украйна съобщи, че е задържала агент на руското военно разузнаване, планирал нападения срещу най-голямото украинско черноморско пристанище Одеса, предаде Ройтерс.

"Основната му задача е била да разклати политическата обстановка в Одеска област чрез саботажни и терористични актове", заявиха от СБУ, цитирани от 24 часа. Агентът е задържан при опит да вербува някого, който да извърши нападенията, допълни службата. Засега няма коментар от руска страна на украинското съобщение, в което не се дават повече подробности.

Киев, Вашингтон и западните столици изразиха опасения от струпване на руски войски по границата с Украйна и възможността те да нахлуят на украинска земя. Днес в Женева се срещнаха делегации от САЩ и Русия, за да намалят напрежението в кризата около Украйна. Москва отрече да планира атака и обвини Киев и НАТО, че нагнетяват напрежение. Тя освен това поиска гаранции от оглавявания от САЩ алианс, че няма да приема Украйна за свой член. Миналия месец руските власти съобщиха, че някой е хвърлил коктейл "Молотов" по руското консулство в украинския град Лвов и че са отправили официален протест във връзка с нападението, което окачествиха като "терористичен акт".

Украинските връзки с Русия се сринаха през 2014 г., след като тя анексира Крим, а проруски сили превзеха територии в Източна Украйна, които Киев иска да си върне обратно. Оттогава според украинските власти в боевете са загинали около 15 000 души.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес