Украйна тръгва на война с Европа, ако Путин я завладее: Предупреждение от Полша (ВИДЕО)

14855
Украйна тръгва на война с Европа, ако Путин я завладее: Предупреждение от Полша (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

"Имаме избор – или да има победена руска армия извън Украйна, или да има победена руска армия на границата между Украйна и Полша". Това заяви полският външен министър Радослав Сикорски в интервю за германския таблоид "Билд".

Думите на Сикорски са образни и предупреждение – че Европа може да спре режима на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин преди да се наложи да се бие армият аму на своя територия.

Ако Путин превземе Украйна, ще направи това, което Хитлер направи като покори Чехословакия – той ще овладее индустрията на Украйна, ресурсите ѝ, включително хората ѝ, а след това ще ги мобилизира и ще продължи войната с нови сили. "По-добре да го спрем на 500-700 километра преди това", предупреди Сикорски.

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

Съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб, интензивността на боевете остава много висока. За денонощието украинците са регистрирали 115 бойни сблъсъка – с 16 по-малко на дневна база. На практика двойно обаче са намалели бомбардировките от руска страна – 47 за последните 24 часа спрямо 82 предишното денонощие.

Интересното е, че след 3-4 дни на бурни руски атаки в направлението на запад от Авдеевка, през последните 24 часа руският фокус се измества в Бахмутското направление – към Часов Яр. В това направление украинците отчитат 33 отбити руски пехотни атаки (по целия южен фланг Ивановско – Клещеевка – Андреевка /5-10 километра югозападно от Бахмут/ и в източното предградие "Нови канал" на Часов Яр). В Авдеевското направление (Покровското направление от руска гледна точка) има 24 отбити руски пехотни атаки – украинският генщаб изрично посочва, че там има силни руски бомбардировки (от север на юг линията Архангелск – Новокалиново – Очеретино – Соловиево – Сокол – Семьоновка – Орловка – Нетайлово). 20 руски пехотни атаки са спрени в Новопавловското направление (на запад от Маринка – Константиновка и Григоровка; на югозапад от Угледар и южно от Велика Новоселка – Урожайно). В Лиманското направление са спрени 13 руски пехотни атаки, а в Купянското – 9.

(КАРТА) И Очеретино вече е в руски ръце – това твърди политическият анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке на база геолокализирани видеокадри от бойни действия, които показват напредък на руснаците северозападно по жп линията, минаваща през селото. Популярният украински телеграм канал Deep State обобщава ситуацията, като посочва, че в Очеретино положението е най-трудно – има руски частичен успех при Керамик, но в Новопавловското направление като цяло нещата не се променят особено. Според сводката, руснаците не гледат да завият на юг и да прекършат окончателно Бердичи, а се насочват към магистрала H-20 и Константиновка. Този вариант за "сливане" на фронта с крайна мисъл напредък към агломерацията Славянск-Краматорск беше вече обсъждан от ISW: Русия напредва: Къде ще е следващият голям удар на фронта? (ВИДЕО)

Според анализ на украинския военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб, изглежда непосредствена цел за руснаците е Торецк. Само че руските сили не успяват да изпълнят все още оперативни задачи при Часов Яр, за да може да се говори за реална заплаха за Торецк - най-вече да пробият през южния фланг на Бахмут и Часов Яр (Клещеевка - Андреевка). Но Машовец подчертава, че има вариант, при който руснаците заобикалят през Ступочки. Той изрично коментира, че откъм Авдеевка руснаците превръщат тактическите си успехи в оперативно-тактически: "Темпът и обхватът на настъплението на противника северозападно от Авдеевка постепенно започват да увеличават, изглежда, че действащите там части на украинската армия са просто изчерпани". Украинският военен анализатор обаче също очаква руснаците да тръгнат към Константиновка откъм Очертино и Архангелск, а не към Покровск. Причината - настъпение към Покровск през открито поле е по-трудно за подсигуряване по фланговете. "Засега дълбочината на руския пробив е някъде около 10-11 км, но това вече създаде известно напрежение за руската армия да прикрие фланговете си. Ако този пробив стане още по-дълбок, напрежението от покриване на фланговете ще нарасне още повече. И винаги си струва да си зададеш въпроса - защо и колко сили имам, за да го направя? От руска гледна точка, предвид предстоящата Торецка операция, трябва посоката на атаката да се измести "малко надясно", заключва Машовец.

Интересното е, че популярният руски военен телеграм канал "Рибар" пише в дневния си обзор за Очеретино в смисъл, че селото още не е изцяло под руски контрол – още имало боеве в североизточната част. А за Часов Яр каналът казва следното: "Позиционни боеве в източните покрайнини", въпреки данните за увеличаваща се руска активност. Константин Машовец изрично подчертава, че от север, при Северск, руснаците нямат никакъв успех в опитите си да разширят фронта с мисъл за евентуално обкръжаване на Часов Яр, както и че руската армия така и не успява да постави под пълен контрол района при Ивановско (5-6 километра запад-югозапад от Бахмут), което е важно, за да могат руснаците да овладеят пътя Бахмут - Константиновка. По украински данни - от говорещи пред украински медии като "Правда" участници в боевете, руснаците контролират 50% от Ивановско и търсят алтернативни маршрути да го заобиколят и обкръжат изцяло.

Относно Новопавловското направление, "Рибар" твърди, че има руски напредък и опорна точка в центъра на Красногоровка. Че има руски напредък в източната част на Красногоровка признава и Deep State, но не и с фанфарите на "Рибар".

Специално за Купянското направление има различен прочит на Deep State и "Рибар" относно Кисловка. Руската версия – овладяхме половината село, държим го уверено, украинците отстъпват към Котляровка (руският източник за втори път в последните 3 дни говори за украинско отстъпление). Украинската – руснаците хвърлят резерви, защото резултатите в боевете при Кисловка не отговарят на очакванията им. "Очевидно руското командване има ясно определена задача - не само да пробие до самия Купянск, но и да пробие до река Оскол в участъка между Купянск и Боровая във възможно най-широк фронт", коментира Константин Машовец, според когото Кисловка вече е почти изцяло в руско владение и вероятно скоро така ще стане и с Котляровка. Кисловка и Котляровка са важни позиции за достигане до магистралата между Сватово и Купянск: Руската офанзива към Купянск и Лиман: Стратегии, цели и защо този път може да има успех

Същевременно Машовец изключва вариант за скорошен руски пробив в Лиманското направление – защото руснаците така и не могат да пробият през основните точки за голям успех, а именно: Терно, Ямполовка (за да се изтикат украинските сили на запад от река Жребец), Серебрянското горско стопанство. Тук са хвърлени руски войници от тяхната териториална отбрана, т.е. по-малко опитни, добавя Машовец, според който руската армия по-скоро "опипва" дали някъде няма да има по-слаба точка в украинската отбрана, а не се хвърля концентрирано за обезателен бърз пробив.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Защо в една германска провинция отменят правописа, включително на матурите

Атентаторът на Фицо се изправя пред съда на 18 май

Водолази спасяват хората: Дъждове и мощни бури удариха южна Германия

ЕК заплаши Microsoft със санкции заради рискове от изборна дезинформация

Русия с агресивен тон към България - нарече управляващите "режим"

Путин: Как развих великолепните си качества? Просто така се получи (ВИДЕО)

Пожар на летище в Русия, взривове в Одеса и Харков (ВИДЕО)

Съветът на ЕС забранява разпространението на четири руски медии

Хиляди осъдени украинци са се съгласили да отидат от затвора право към фронта

Ватикана ще предлага индулгенции през 2025 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа