Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НАТО без САЩ: Възможно ли е?

17 май 2024, 21:00 часа • 6557 прочитания

Миналия месец НАТО, най-успешният военен съюз в света, отбеляза своята 75-та годишнина. Някои се опасяват, че това може да е била последната му годишнина с водеща роля на САЩ, пише Foreign Affairs.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп счита Алианса за остарял. Ако бъде преизбран, той казва, че ще насърчи руските лидери да правят "каквото, по дяволите, искат" на страните членки, които не плащат това, което той смята достатъчно за отбрана. Второто президентство на Тръмп може да има тежки последици за европейската сигурност.

Защитниците на Тръмп твърдят, че той блъфира, за да притисне Европа да харчи повече за отбрана. Но бивши американски служители, които са работили в тясно сътрудничество с Тръмп по отношение на НАТО по време на неговия засега първи и единствен мандат, са убедени, че сега той ще се оттегли от Алианса, ако бъде преизбран. Тръмп силно се възмущава от по-умерените съветници, които го държаха под контрол по време на първия му мандат. Ако стигне до Белия дом през 2025 г., ограниченията ще бъдат премахнати. Още: НАТО предупреждава Грузия за стъпка в грешна посока (ВИДЕО)

Конгресът на САЩ също е загрижен. Наскоро той прие закон, който забранява на президента да оттегли САЩ от НАТО, освен ако Конгресът не одобри това с две трети от гласовете в Сената или акт на двете камари на Конгреса. Тръмп обаче може да заобиколи тази забрана. Той вече изрази съмнения относно желанието си да спази член 5 на клаузата за взаимна отбрана на НАТО. Чрез спиране на финансирането, изтеглянето на американски войски и командири от Европа и блокиране на важни решения в Северноатлантическия съвет (висшият съвещателен орган на НАТО), Тръмп може драматично да отслаби Алианса, без официално да го напусне. Дори и да не спре напълно американската подкрепа, сегашната позиция на Тръмп относно НАТО и неговата незаинтересованост да подкрепя Украйна, ако бъдат приети като национална политика, ще разбият европейското доверие в американското лидерство и военната решителност.

Изоставената Европа

Ако Тръмп бъде преизбран и следва своите антинатовски инстинкти, първата жертва ще бъде Украйна. Тръмп се противопостави на допълнителна военна помощ за Киев, макар че изглежда направи известен завой предвид рамката от почти 61 млрд. долара. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг вече се опитва да защити помощта за Украйна, като я координира под егидата на Алианса, а не на ръководената от САЩ Контактна група за отбрана на Украйна. Ако Съединените щати отслабят или прекратят отбранителния си ангажимент към Европа при Тръмп, европейските страни ще се почувстват по-уязвими и може все по-неохотно да изпращат на Украйна свои жизненоважни военни доставки. Драстични съкращения на помощта може да принудят Киев да договори неблагоприятно споразумение с Москва, което ще превърне Украйна в малка държава, военно и икономически зависима от Русия. Отбраната на Украйна ще се срине напълно, брутални репресии и насилствена русификация очакват около 38 милиона души.

Едно отслабено НАТО ще трябва да се бори да създаде ефективно конвенционално възпиращо средство срещу по-нататъшната руска агресия. Сега Русия е на бойна нога, харчейки 6% от своя БВП за отбрана (в реална стойност), а нейният авторитарен лидер се е ангажирал с ултранационалистическа мисия да консолидира управлението си над това, което той нарича "русский мир", неопределено географско пространство, което се простира далеч отвъд международно признатите граници на страната. Москва може сравнително бързо да възстанови своите въоръжени сили. След като подчини цяла Украйна, Путин вероятно ще се съсредоточи върху балтийските държави-членове на НАТО, обхванати от чадъра за сигурност на Алианса, но считани от Путин за исторически руски земи. Ако конвенционалното възпиране на НАТО бъде отслабено от оттеглянето на подкрепата на САЩ, Русия само ще се изкуши да действа по-нагло. Още: Какво да се направи първо при руска инвазия: Говори бившият командир на НАТО в Европа

Страните от НАТО колективно изразходват 2% от БВП за отбрана, но без подкрепа от САЩ европейските армии все още не са достатъчно подготвени, оборудвани и способни да се бият срещу голям противник. Европа остава силно зависима от Съединените щати в няколко важни области. Сама по себе си, НАТО няма много от ключовите възможности, необходими за успешна отбрана, включително способности за въздушен транспорт, дозареждане във въздуха, космически средства и оперативно разузнаване - всички те се доставят предимно от Съединените щати. Без американска помощ НАТО ще загуби голяма част от военното си предимство над Русия. Европейската отбранителна индустрия прекалено остава силно фрагментирана, за да може да компенсира загубата на американска подкрепа в остатъка от това десетилетие.

Ако Съединените щати се откажат от НАТО, ерозията на ядреното възпиране сериозно ще усложни проблема с конвенционалното възпиране на Европа. Ядрените оръжия са в основата на ангажимента на Съединените щати да защитават своите съюзници, а ядрените им способности формират основата на способността на НАТО за възпиране.

Ако Тръмп затвори американския ядрен чадър, Европа ще трябва да разчита на по-малко от 600 британски и френски стратегически ядрени бойни глави, малка част от общата сила на Русия от над 5000 стратегически и тактически ядрени бойни глави. Тъй като Европа няма тактически ядрени оръжия, тя може да се надява да възпре руска тактическа ядрена атака само чрез заплаха за ескалация до стратегическо ниво - ход, който Русия може да се счете, че Старият континент няма как да предприеме, защото би значил ядрена война в пълен мащаб.

В опит да изплаши европейците да не подкрепят Украйна, Русия многократно намекна, че може да използва тактически ядрени оръжия. За разлика от Съединените щати, Франция и Обединеното кралство не са разширили ядреното си възпиране, за да защитят своите съюзници. Ако Вашингтон остави Европа да се оправя сама, Москва може да прецени, че има шанс успешно да прибегне до ядрен шантаж, за да завладее територията на страните-членки на НАТО. Още: Британският министър на въоръжените сили иска засилване на сигурността в Черно море

Без лидерството на САЩ в НАТО сплотеността и единството между членовете биха били трудни за поддържане. Често се изисква силен американски глас, за да се доведат до консенсус различни държави-членки. От основаването на НАТО американски генерал ръководи командната структура на организацията, наблюдавайки военните дейности на всички държави-членки на НАТО. Съмнително е друга държава в Алианса да може да изпълнява тази роля.

НАТО без Съединените щати може да куца, но е по-вероятно Алиансът да се разпадне напълно. Европейският съюз не е в състояние скоро да заеме мястото на НАТО, тъй като военните му възможности са ограничени и ще са по-способни да управляват регионални кризи, отколкото да водят големи войни. Дори ако едно крупна НАТО оцелее без силно американско участие, то предизвикателствата на разделеното лидерство, неадекватните способности за възпиране и напористия противник биха повишили риска от война с Русия, решена да преобърне либералния международен ред.

Ужасни последствия

Щетите няма да бъдат ограничени до Европа. Ако Тръмп иска да се оттегли от НАТО, за да накаже съюзниците за неадекватните им разходи за отбрана, защо Съединените щати ще поддържат ангажиментите си към своите азиатски съюзници, много от които в момента харчат дори по-малко от страните от НАТО? Засега отбранителните връзки между Съединените щати и техните съюзници в Азия, като Австралия, Япония и Южна Корея, стават все по-силни пред лицето на китайските провокации. Но липсата на доверие в ангажиментите на САЩ може да накара някои от тези страни да се стремят към ядрени оръжия, за да компенсират ядрените предимства на Китай и Северна Корея, подкопавайки крехката стабилност, която преобладава в региона от десетилетия. Изчезването на глобалното лидерство на САЩ също би имало дълбоки негативни последици в Близкия изток, където американските сили и водените от САЩ коалиции са необходими за справяне с терористичните заплахи. Още: Двуличието на Си Дзинпин за Югославия: Лае срещу НАТО, но не хапе

Икономиката на САЩ също може да пострада. Ако сривът на възпирането предизвика обща война с Русия или Китай, икономическите разходи ще бъдат зашеметяващи. Едва неколцина бойци хути в Йемен успяха да нарушат глобалното корабоплаване чрез атаките си в Червено море. Представете си последствията от една война между големи сили. Миналата година двупосочната трансатлантическа търговия със стоки надхвърли 1,2 трилиона долара. Съединените щати са инвестирали около 4 трилиона долара в европейската индустрия. Около 5 милиона американци работят в европейски индустрии. Съединените щати имат огромен икономически интерес в поддържането на мирна Европа, пише Foreign Affairs.

Съединените щати са били тук и преди. Преди двете световни войни Вашингтон се стремеше към неутралитет. Нито едно от усилията за изолационизъм не проработи и само попречи на САЩ да могат да помогнат за възпирането на агресорите в тези войни. В крайна сметка САЩ бяха въвлечени и в двата конфликта. След Втората световна война, след като научиха опасностите от изолационизма, Съединените щати останаха ангажирани и проправиха пътя за основаването на НАТО и 75 години относителен мир в Европа. САЩ не трябва да забравят болезнените уроци от миналия век. Това би рискувало да подкопае глобалното лидерство на САЩ, да подкопае изградения от Вашингтон международен ред и да направи света по-безопасен за авторитарно управление.

Автор: Александър Вершбоу

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес