Юнкер не изключва мъж да е външен министър на ЕС

13343
Юнкер не изключва мъж да е външен министър на ЕС
Снимка: Getty Image/Guliver

Кандидатът за председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер планира сериозни кадрови и структурни промени във външната политика на ЕС.

Най-напред той не изключва мъж да оглави външната политика на ЕС, прeдаде БГНЕС. Юнкер също така смята, че други еврокомисари с компетенции във външната политика, могат да бъдат негови заместници. Това става ясно от програмата му, която Юнкер представя днес пред Европарламента. Институцията трябва да гласува кандидатурата му.

"Следващият върховен представител на Европа по въпросите на външните работи и политиката на сигурност трябва да бъде силна и опитна личност и да съчетава по-ефективно отколкото в миналото националните и европейските инструменти, както и всички инструменти, с които Комисията разполага, смята Юнкер. Той/тя трябва да работи съвместно с нашите европейски комисари по въпросите на търговията, развитието и хуманитарната помощ и политиката за съседство. За тази цел върховният представител трябва да играе по-пълноценна роля в рамките на колегиума на членовете на Комисията. За да е възможно това, аз възнамерявам да възложа на други комисари с компетенции в областта на външните отношения функцията на заместници на върховния представител както в рамките на работата на колегиума, така и на международната сцена", твърди кандидатът за един от висшите изпълнителни постове в ЕС.

Амбициозната програма, която Жан-Клод Юнкер представя на Европарламента за следващия мандат на ЕК, се нарича: "Ново начало на Европа: моята програма за работни места, растеж, справедливост и демократична промяна".

Предложението за пола на външния министър изглежда новаторско, защото съгласно Лисабонския договор върховният представител за външната политика трябва да бъде жена. Изискването е и част от концепцията на ЕС за по-активно участие на нежния пол в политиката на общността. Намерението на Юнкер, който е от Великото херцогство Люксембург, означава, че ще отпаднат различни спрягани в Брюксел и медиите кандидатури на жени, сред които бе и на Кристалина Георгиева, която е еврокомисарка по международното сътрудничество и хуманитарната помощ.

Междувременно Юнкер обеща да работи за осигуряване на инвестиции от 300 млрд евро за развитието на европейската икономика, ако бъде избран за председател на ЕК. "Нуждаем се от програма за засилване на растежа и конкурентноспособността", смята Юнкер. Той планира да работи по изпълнението на 3-годишна програма за възраждане и реиндустриализация на ЕС.

Станишев: Подкрепяме Юнкер само след отстояване на приоритетите ни

На свое заседание в Страсбург групата на социалистите и демократите обсъди избора на Жан Клод Юнкер за председател на ЕК. По време ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com