Руснаците са превзели 4 села в Харковска област, имат плацдарм за настъпление

12898
Руснаците са превзели 4 села в Харковска област, имат плацдарм за настъпление
Снимка: Facebook/Сухопутні війська ЗС України

Руските сили са превзели четири гранични села в северната част на Харковска област. Става дума за селищата Красно, Пилно, Борисовка и най-голямото от тях - Стрилеча. Отдалечеността на тези села от втория по големина украински град Харков е само около 40 км.

По този начин руснаците имат плацдарм за атака по посока на град Волчанск, съобщи "Украинская правда", позовавайки се на източници от военните среди.

В същото време украинският журналист Юрий Бутусов дава малко повече подробности. Той пише в телеграм канала си, че 4-5 руски пехотни батальона са пресекли през нощта граничната линия и са превзели въпросните четири села, а на други места са били отблъснати и са понесли значителни загуби.

"Този район на границата де факто отдавна е сива зона, там не минава линията на украинската отбрана и поради това врагът успя да създаде без особени трудности предмостие с ширина до 10 км и дълбочина до 5 км на територията на Украйна. Общата площ на окупираната територия е повече от 30 квадратни километра. Намира се на около 40 км от Харков."

Още: Опит за руски пробив при Харков, вървят жестоки боеве и масова евакуация на хора (ВИДЕА) 

Бутусов отбелязва подобно на други наблюдатели, че действията на руснаците не са били изненада за украинското командване. Но задава въпроса "Защо врагът успя да превземе толкова голяма територия толкова бързо с пехотни сили?". Той уточнява, че там силите не са били равностойни, но въпреки това отбелязва: "Но за настъплението се говореше от много месеци и имаше достатъчно време за подготовка, така че пехотата да не напредва с маршова стъпка."

По-нататъшното настъпление на противника е било спряно, но "организацията на отбраната в района на Стрилеча беше неефективна", посочва той. Казва и, че сега след като е навлязла руската пехота там се очаква да влезе и бронираната техника на врага, за да подкрепи по-нататъшните действия на руснаците. За момента обаче там руснаците не разполагат с достатъчни сили "за бързо разгръщане на широкомащабно настъпление срещу самия Харков". Въпреки това "ситуацията остава опасна", заключва Бутусов.

Още: Най-важната цел в плана на Русия за Харков и Суми: Украински о.з. полковник коментира  

Руският прочит на събитията

Руските военни канали също пишат активно за ситуацията. "Осведомитель" съобщава за шестима пленени украински военнослужещи при село Тихо в Харковска област точно на границата с Белгородска област и в близост до град Волчанск.

Популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, побърза да охлади ентусиазма на в Z-пространството. "Става въпрос за разузнаване с бой, което беше проведено успешно. Ако погледнете картата, бойната зона е разширена до дълбочина от 2-3 километра в някои райони. За пълното преминаване на граничните села под контрола на руската армия е рано да се говори", пише каналът, като уточнява, че в този район границата между Украйна и Русия винаги е била "символична" и населените места от двете страни буквално се смесват.

Според оценката на канала, не може да се говори за превземане, докато боевете не стигнат село Липци.

"Волчанск е една от основните украински бази, през него се изгражда логистика на изток от Северски Донец. Градът играе важна роля в защитата на североизточната част на Харковска област", посочва "Рибар".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

2 години откакто получихме заповед да предадем "Азовстал": Ексклузивни СНИМКИ от преговорите с руснаците

Заради Раиси: Папа Франциск изрази съболезнования на върховния аятолах

Руснак си боядиса косата в жълто и синьо, отнесе глоба от съда в Москва (СНИМКА)

Легитимен президент ли е все още Зеленски?

Арест за капитана на кораба, блъснал моторна лодка в Дунав

Руски ракетоносец е под водата след удар с ракети ATACMS: Втори източник го твърди

Само 10% от руската групировка при Харков е влязла в действие: Какво предстои

Идват ли нови протести на малцинствата в Русия? Нов проектозакон дава индикации

По искане на Русия: YouTube започна да блокира видеа за избягване на мобилизацията

Дуда сравни смъртта на Раиси с гибелта на президента Качински при Смоленск

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа