Военната стратегия на Русия: Украйна очаква нов опит за атака на Киев, Лондон доставя нови оръжия

17610
Военната стратегия на Русия: Украйна очаква нов опит за атака на Киев, Лондон доставя нови оръжия
Снимка: Getty Images

Руската армия се прегрупира в областта на Белгород и има за цел да атакува отново – първо окончателно да превземе Мариупол, където украински части (полкът "Азов") все още не се предават и не позволяват на руснаците да окупират изцяло града, после да прегазят Харков и след това да опитат отново настъпление към Киев. Това заяви пред CNN ръководителят на украинското военно разузнаване генерал Кирило Буданов.

По думите му, руснаците категорично са си мислили, че за 3 дни ще постигнат победа и ще превземат Киев. Той посочи, че легендите за непобедимата руска армия са само легенди: "Никой не бива да се страхува от руската армия, чийто героичен образ беше изграден в Тик-Ток и други социални мрежи. Тяхната многочисленост е най-голямото им предимство. Истината е, че това е армия от престъпници, която изнасилва жени и деца, която краде килими и перални", заяви генерал Буданов. И изрично заяви, че в някои части на руската армия до 80% от личния състав вече не иска да се бие.

На въпрос дали украинската армия има необходимото оборудване и сила да удържи руската и да не позволи Донбас и цяла Източна Украйна да попаднат под управлението на Путин, генерал Буданов отговори: Нямаме друг избор. Идеята на Путин е Донецк и Луганск да се превърнат в анклави, като Калининград, твърди висшият украински военен. Получаваме все повече помощ, но не е достатъчно – лидерите на някои държави се страхуват, че даването на определени оръжия ще ги вкара директно във войната, а това е грешно мислене, добави генералът.

От какво има нужда украинската армия – тежка артилерия и ракетни системи, ПВО и изтребители. "Имаме нужда от военни изтребители", настоя Буданов, като по думите му те ще бъдат използвани за атаки срещу наземни части на руската армия. Имаме нужда и от повече танкове, добави той.

В този аспект, на съвместна пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц, британският премиер Борис Джонсън заяви, че двете държави няма да изпратят танкове на Украйна и няма да е „подходящо” да се изпълнят всички искания на Киев за оръжие. Но Великобритания изпраща отбранителна военна техника за 100 000 000 паунда, включително ПВО системи Starstreak (това е лека преносима ракетна система, подобна на американската "Стингър"), както и още 800 противотанкови ракети. Ще бъдат изпратени и БТР-и "Мастиф", като от тях ще бъде премахната определена техника – тези БТР-и обаче могат да бъдат съоръжени с картечници и гранатомети. Лондон не уточнява колко броя "Мастиф" ще изпрати, но британски военни ще отидат в съседни на Украйна територии и ще обучават украинските военни как да работят с тези машини.

Това е още един пример за престъпление от страна на руския президент Владимир Путин. Отворено е разследване, пред Международния трибунал в Хага, поясни ръководителят на украинското военно разузнаване, за който извършеното в Краматорск е акт на тероризъм. "Въпрос на време е Путин да бъде съден като военнопрестъпник", убеден е генералът.

Генерал Буданов коментира и снимката на една от ракетите "Точка У", където пише "За децата". Това е пропаганда. Какво внушава пропагандата, НАУЧЕТЕ ТУК!

Междувременно, кметът на Макаров Вадим Токар съобщи за открити 132 трупа на цивилни. Градчето се намира на 50 километра от Киев и имаше население от 10 000 души преди войната.

Попитан обаче за видеото, в което се вижда как руски войници биват доубивани, генерал Буданов беше лаконичен: "Нека бъде разследвано".

Същевременно, The Wall Street Journal съобщи, че украинското здравно министерство е поръчало лекарства в случай на химична атака. Неофициално, ще бъдат доставени 220 000 дози атропин.

ОЩЕ: Военният план на Русия да овладее Донбас - популярна руска медия разяснява

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа