Върховната рада поиска от Русия да прибере всички военни части, които не са по местата си

19568
Върховната рада поиска от Русия да прибере всички военни части, които не са по местата си
Снимка: Getty Images / Guliver

160 хил. души редовна армия в Украйна вече са приведени в пълна бойна готовност. Вече тече и мобилизация на запасняци, затворено е и въздушното пространство над страната за военни самолети.

Заповедта за пълна бойна готовност е издадена от изпълняващия длъжността президент на Украйна Александър Турчинов, а министърът на отбраната започна обща мобилизация на армията. „В този момент въоръжените сили на Украйна се привеждат в пълна бойна готовност. Бойният дух сред целия военен състав е висок”, обяви министърът на отбраната Игор Тенюх.

Франция също поиска да се отложи срещата на Г-8 в Сочи

Франция желае да се спре подготовката на срещата на върха в Сочи на Г-8 (най-развитите индустриални държави и Русия) и осъжда рускат...

В момента Върховната рада на страната заседава при затворени врати, като от заседанието зависи дали в Украйна ще бъде обявено военно положение. Според „Сегодня” стенограмата от днешното заседание няма да бъде публикувана.

Украинският парламент обаче вече прие декларация, с която поиска от Русия незабавно да отзове всички свои военни части, дислоцирани на украинска територия. Освен това Върховната рада постанови, че всяко движение на руски военни части извън споразумението за Севастопол трябва да се урегулира от украинските власти. Парламентът реши и да увеличи финансирането на армията.

Руският флаг се вее на правителствените сгради в Харков, Днепропетровск, Одеса, Донецк, Луганск, Мариупол и Мелитопол. На всяко едно място обаче става въпрос за доброволчески отряди, а не за официални военни части, превзели сградите.

Междувременно стана ясно, че от началото на годината 675 хил. украинци са напуснали Украйна.

"Долу ръцете от Украйна" цъфна на Паметника на Съветската армия

След като само преди седмица Паметникът на Съветската армия беше декориран за пореден път, днес монументът осъмна с нови надписи. Този...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа