Протестиращи пред МТСП и ДАЗД: Поискайте прошка

22316
Протестиращи пред МТСП и ДАЗД: Поискайте прошка
Снимка: БГНЕС

Протест за реална закрила на децата се проведе пред Министерството на труда и социалната политика. Протестиращите носеха черна мартеница и казаха исканията си пред входа на МТСП, предаде БГНЕС.

Мартеницата, според тях символизира отношението на институциите към децата на България. "Не да има отдели, които се именуват само "Закрила на детето", а в крайна сметка не ги интересуват децата, напротив, дори от тях произлизат основните проблеми на децата, когато са влезли в една процедура, дори не само процедура, ами осиновяване, приемни родители и др.", каза Йордан Тодоров. Даде за пример, че на приемния родител се дават пари, за да гледа детето, а на биологичен родител, който няма средства да си гледа децата, на него не му се дават пари. "За мен това е чисто една перачница на пари", каза той и посочи отношението между центровете за обществена подкрепа, където няма връзка, и отделите за закрила на детето, които нямат комуникация помежду си.

Според Йордан Тодоров трябва психолог да работи с всяко дете, когато родителите му стъпят в процедура по развод и то още преди да се внесат документите в съда. Така той да може да съдейства на социалния доклад и в него да са изложени обективно проблемите, за да може и съдът да прецени правилно как да отсъди. Другите им искания са за ревизия на практиката като цялост на институциите, защото те си сътрудничат малко или много, но безмълвно, каза Тодоров и подчерта – пълна ревизия на работата с децата.

Очакваме институциите да поискат прошка от деца и родители, на които са очернили живота и да се надяваме Господ да им прости. Такива надписи имаше днес пред един от входовете на социалното министерство. Имаше и маса, на която се събираха подписи в подкрепа на петиция от "потърпевшите от дискриминационното отношение, нарушенията, своеволията, престъпленията и неглижирането на правата на децата ни, както и на самите нас от страна на ОЗД, АСП, ДАЗД, МТСП и съдебната власт". Подписката призовава: "Да спасим децата и да им подсигурим правото на нормален живот". Такава петиция има и в Интернет. Там пише, че подписалите я, не желаят "повече нашите деца да бъдат третирани като бездушни предмети! Желаем техните и нашите гласове да бъдат чувани, а волята ни – зачитана! Не желаем да търпим повече гнета и своеволията на ОЗД, АСП, ДАЗД, МТСП и органите на съдебната власт! Желаем тези органи да ни служат, а не да манипулират живота ни! Желаем пълна ревизия на работата им и коренна реформа, в резултат на която съдиите да могат да бъдат избирани и отзовавани, а чиновниците – наказвани за своето безхаберие!". Идеята на протестиращите е тя да бъде внесена в НС до комисията по правата на човека.

Веска Иванова беше на протеста, облечена като Баба Марта в бяло и червено. На врата си тя бе окичила черна мартеница. С черни Пижо и Пенда и с малко черно човече между тях. "Искам да покажа, че институциите почерниха част от родителите и децата. Никой не чува мнението на децата". Нейната история се отнася до внучката й, която спортува джудо от 6 годишна, момичето вече е в спортно училище и иска да ходи по състезания, но не може, защото бащата е взел международния й паспорт и не иска да подпише съгласие. Така вече 12 - годишното дете, чиито родители са разведени, 7 месеца откакто е в спортно училище седи по резервните скамейки и не може да участва в състезание заради това. "Никой не е в състояние да накара един баща да даде съгласието да не спира развитието на детето. Никой не чува мнението на децата в тази държава!", каза тя. "Всички институции съсипаха живота на внучката ми", каза тя и обвинява много от тях, сред които ДАЗД и съда, който на делата не допуска детето да каже мнението си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com