X
 
 

Заев: Ако не получим дата за преговори, правителството пада

1648 3
photo of Заев: Ако не получим дата за преговори, правителството пада
Снимка: БГНЕС
Ако лидерите на ЕС в четвъртък и петък вземат негативно решение за започване на присъединителни преговори, или ако отново решат да отложат решението, македонското правителство ще падне, не защото ще е чувствително, а защото ще загуби мнозинството си в парламента, заяви премиерът на страната Зоран Заев на дискусия, организирана от Фондация „Фридрих Еберт“ за европейските перспективи на Скопие.

„Обещахме на депутатите, казахме им да гласуват за промяна на името, за промяна на Конституцията, за приемане на Договорите с България и Гърция, защото ЕС ни обеща, че ще определи дата за преговори, а не веднага да станем членове. В тази връзка вярвам, че те ще се погрижат да не дават място на трети страни и да не позволят на радикалния национализъм да се върне в страната“, предупреди Заев, като добави, че очаква нова информация тази вечер от срещата между Меркел и Макрон, пише агенция "Фокус".

Пендаровски: Не се надяваме на сигнал, а на решение за преговори с ЕС

Македонският президент Стево Пендаровски в интервю за австрийския вестник "Die Presse" заяви, че страната му не очаква да получи сигнал...

Коментирайки вчерашната среща на министрите в Люксембург, Заев изрази съжаление, че министрите от ЕС „не са имали достатъчно смелост да вземат решение и да поддържат мотивация в Македония и Албания“.

"Проблемът е Франция. Знаем, че са необходими реформи, но реформи са възможни паралелно с поддържането на мотивацията. В противен случай национализмът, популизмът и радикализмът ще се върнат. Балканите страдат много заради това, научихме се от това и искаме да продължим напред, за да станем европейци. Ако накажат най-добрия пример, как ще мотивират Вучич, как ще мотивират Тачи в Косово или как ще мотивират БиХ. В нашия регион също има голям интерес от Турция, Русия и Китай да проникнат в Европа и да бъдат по-мощни. Но те не ни предлагат върховенството на закона и демокрацията, видяхме го и искаме демокрация“, обясни македонският премиер.

В този контекст Заев заяви, че агенти от други страни работят срещу свободата и демокрацията и срещу интеграцията на Македония в НАТО. Той добави, че не губи надежда и че все още е възможно да се приеме нова методология за преговори, но и да се вземе решение за започване на преговори.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Октомври 2 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Ами да пада. Аз винаги съм бил против и Р.България да бъде част от ес както и Р.С.Македония, която НЕ БИВАШЕ ДА ОТСТЪПВА ОТ ИМЕТО. заев обаче е Соросоид. А Р.С.Македония е ПРЯКО В ОГРОМНА ОПАСНОСТ ОТ ТЪЛПИТЕ ВРАЖДЕБНИ МИГРАНТИ/Орки/. При всички СЛУЧЕЙ БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ НЕЗАВИСИМО ОТ ФАЛШИВИТЕ ИМ ВЪЗГЛЕДИ Е ДЛЪЖЕН ДА ПОМАГА.
 • Октомври 2.1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Осъзнаването на Народите на Р.България и Р.С.Македония , че са един Народ не механичен процес и това може да се случи само и единствено в условията на Приятелство. НЕ ТАКОВА ОБАЧЕ ПРЕДЛАГА ес. Най малкото , зашото е отговорен за ТОТАЛНОТО ДЕСТАБИЛИЗИРАНЕ НА Балканите и най вече на Запад през 90 те.
  : 0 !
 • северномаке-НА КРИВА РАКЕТА И КОСМОСА И ПРЕЧИ 1 северномаке-НА КРИВА РАКЕТА И КОСМОСА И ПРЕЧИ преди 1 месец Профил на трол?
  Зайо Байо:Агентите от другите страни дебнат да ни ебнат...