Euractiv: Франция спира разширяването на ЕС заради Русия

4066
Euractiv: Франция спира разширяването на ЕС заради Русия
Снимка: Getty

„Макрон вече мисли за президентските избори през 2022 г.“ , пише в анализ на Euractiv .”Той е разтревожен и да не провокира Русия, която се мръщи при присъединяването към ЕС на територии, където е запазила влияние, като Сърбия, Черна гора и Северна Македония. Черна гора се присъедини към НАТО. Македония се надява да бъде следващата в началото на 2020 г., докато Сърбия няма планове да се присъедини към Атлантическия съюз“, пише изданието.

Франция блокира началото на преговорите за присъединяване със Северна Македония, въпреки обещанието на ЕС към Скопие, че разрешавайки историческия спор за името с Гърция, страната си осигурява пътна карта за преговори за членство в ЕС.

Ще стане ли Северна Македония още едно поле на противопоставяне между Макрон и Меркел?

Френският президент Еманюел Макрон е на път да влезе в сблъсък с германския канцлер Ангела Меркел, след като Франция изпадна в изолация...

"След като през юни европейските лидери решиха да отложат решението за започване на преговори за членство със Северна Македония и Албания за този октомври, вчерашната среща на външните министри на ЕС се разглежда като "да бъде или да не бъде". "Особено след решението на германския Бундестаг през септември да подкрепи началото на преговорите", коментира изданието.

Само Франция блокира Северна Македония, докато Холандия и Дания подкрепиха Скопие, но се противопоставиха на амбициите на Тирана. Финландия предложи отделяне на случая с Албания от този на Северна Македония, но Франция не се съгласи“, се казва в текста.

Според Евроактив, финландското председателство на ЕС е обявило, че въпросът за започване на преговори ще бъде в дневния ред на срещата на върха на ЕС, която ще се проведе утре и вдругиден в Брюксел. На нея ще бъдат разгледани и начините за избягване на Брекзит без сделка и утвърждаване на отговор на турското нахлуване в Сирия.

„Министърът по европейските въпроси на Франция Амели дьо Моншален заяви, че страната й е против започването на преговори с двете балкански държави. Тя обясни, че са необходими по-нататъшни реформи и в двете страни, но също така ясно заяви, че трябва да се решат и по-големи проблеми, включително реформи в начина, по който Европейската комисия води преговори, както и проблемът с изтичането на мозъци в тези страни“, се казва в анализа.

Изтичането на мозъци е сериозен проблем, но Euractiv припомня, че той не е повдигнат като въпрос за начало на процеса на преговори с други кандидати за членство като Сърбия и Черна гора, "две балкански държави, които вече са в процес на преговори за присъединяване”.

Без решение за членството на Северна Македония и Албания, лидерите на ЕС поемат казуса

Външните министри не се разбраха за присъединителните преговори с Албания и Северна Македония. Това съобщи след края на заседанието в Л...

"Тези страни ще бъдат част от Европейския съюз някой ден... но все още е твърде рано да започнем процеса на разширяване", цитира порталът Сибет Ндиайе, говорителката на френския президент, която каза, че Париж няма да се съгласи със започване на преговори за членство с двете страни.

От друга страна, анализира изданието, Берлин подчертава, че започването на преговори за присъединяване е приоритет за Германия.

Дипломатически източници на Euractiv в Брюксел съобщават, че Франция може да промени позицията си на предстоящата среща на върха на ЕС само при хипотетичен сценарий ако Германия приеме френските идеи за реформа в еврозоната.

Повечето от другите страни от ЕС са неудовлетворени от френската позиция. Започването на преговори е важен етап, но процесът на продължава няколко години и страните-членки могат да се възползват от своето вето, в случай че страната-кандидат не се ангажира с реформи.

Много страни смятат, че започването на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания е от изключително значение, предвид тежката геополитическа ситуация.

Тежки преговори в Люксембург: Ще разделят ли Северна Македония и Албания в пътя им към ЕС?

Министрите по европейските въпроси на страните в ЕС обсъждат в Люксембург дали да започват преговори за членство с Албания и Северна ...

Дали реформаторското правителство на Зоран Заев би било дестабилизирано от неуспеха, а от това би могла да спечели само опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която може да се изкуши да търси сближаване с Русия, вместо еврочленство? В случая с Албания чувството за отхвърляне може да амбицира силите с други планове, като например създаването на Велика Албания. 

Най-силните привърженици на бъдещото разширяване на ЕС са новите членки на Съюза.

България все още има проблеми със Северна Македония заради тълкуването на новата история, но София реши да подкрепи Скопие на този етап и да използва своето вето, ако съседната страна реши да спре да изпълнява двустранния договор, насочен към решаване на въпросите.

„Много е важно да се даде политически сигнал, че разширяването не е мъртво“, заяви Джордж Чиамба, румънският министър за ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари