X
 
 

Без решение за членството на Северна Македония и Албания, лидерите на ЕС поемат казуса

1326 0
photo of Без решение за членството на Северна Македония и Албания, лидерите на ЕС поемат казуса
Снимка: Pixabay
Външните министри не се разбраха за присъединителните преговори с Албания и Северна Македония. Това съобщи след края на заседанието в Люксембург Тути Тупурайнен от финландското председателство на Съвета, цитиран от BTV.

Общо 25 от 28 държави в ЕС са подкрепили определянето на дата, уточни на пресконференция еврокомисарят по въпросите на съседството Йоханес Хан.

Тежки преговори в Люксембург: Ще разделят ли Северна Македония и Албания в пътя им към ЕС?

Министрите по европейските въпроси на страните в ЕС обсъждат в Люксембург дали да започват преговори за членство с Албания и Северна ...

Позицията на България е подкрепа, но с условия - да бъдат решени спорните исторически въпроси.

Сега въпросът се прехвърля към държавните и правителствените ръководители на ЕС, които ще заседават в Брюксел в края на седмицата.

За пръв път въпросът ще бъде обсъден на най-високо равнище, посочи Тути.

По думите на Хан ще бъде обезсърчаващо, ако Европейският съвет също не вземе положително решение. Еврокомисарят призова двете държави и техните граждани да не се разколебават за пътя си към ЕС. Според него Скопие и Тирана трябва да се готвят за начало на преговорите с глави 23 и 24, свързани с върховенството на закона.

Условията на България за подкрепа на Северна Македония за влизане в ЕС - вижте ги

България ще подкрепи на Съвет "Общи въпроси" (15 октомври) и на Европейския съвет (17 октомври) заключения за започване на преговори за...

Мисля, че допринесох много и днес съм много разочарован, заяви Хан. Той се извини на гражданите на двете държави, че днес няма добра новина. Все още вярвам, че тази седмица може да има положителен резултат.

Обикновено държавите, приети в ЕС, са сдържани към продължаване на разширяването на Общността, обясни той.

По-рано стана ясно, че разговорите днес в Люксембург са били тежки. Франция не е променила позицията си и обявила, че на този етап е твърдо против. Холандският външен министър също е подчертал, че Република Северна Македония и Албания не са готови за начало на преговори за еврочленство.

Затова Финландия, която председателства ЕС в момента,  официално е поставила на масата разделянето на преговорния процес на двете страни. Предложението обаче било посрещнато със скептицизъм, който в крайна сметка блокирал преговорите на външните министри.

Пендаровски: Не се надяваме на сигнал, а на решение за преговори с ЕС

Македонският президент Стево Пендаровски в интервю за австрийския вестник "Die Presse" заяви, че страната му не очаква да получи сигнал...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
6-те зодии, родени да бъдат сами

За повечето хора самотата е бреме, свързано с вътрешни преживявания, емоционален психологически страх и липсата на положителни перспективи....