X
 
 

Ще стане ли Северна Македония още едно поле на противопоставяне между Макрон и Меркел?

1347 1
photo of Ще стане ли Северна Македония още едно поле на противопоставяне между Макрон и Меркел?
Снимка: Getty Images/Guliver
Френският президент Еманюел Макрон е на път да влезе в сблъсък с германския канцлер Ангела Меркел, след като Франция изпадна в изолация, противопоставяйки се на започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз, предаде БГНЕС, позовавайки се на Reuters.

Дания и Холандия подкрепиха отказа на Франция за започване на присъединителни преговори с друга балканска страна - Албания, на министерска среща на ЕС в Люксембург, завършила без споразумение по въпроса, за който е необходимо одобрението на всичките 28 държави от общността. В официалното съобщение след заседанието на външните министри се посочва, че Президентството на ЕС ще излезе с позиция след провеждането на "големия" Европейски съвет, който се очаква на 17 октомври.

Има ли Македония по-големи шансове от Албания за Европейския съюз?

Европейският съюз не изключва възможността първо да вземе решение за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония, ка...

"Европа трябва да реформира преговорите в подхода си към разширяването. Всички тези глави, които се отварят и затварят безкрайно, не съответстват на положението на гражданите в тези страни. Има много страни, които преговаряха за присъединяване, видяхме че имигрантският наплив продължава. Колко време преговаряха Румъния, България, Хърватия? Първо става въпрос за процес. Дали той е ефикасен - според нас не", обясни френският министър по европейските въпроси Амели дьо Монтшален. А холандският ѝ колега Стив Блок посочи, че Скопие първо трябва да оправи нормативно проблема с македонската прокуратура и тогава да бъдат започнати преговори.

"Много съжалявам, че държавите членки не можаха да вземат решение. Това не е славен момент за Европа", каза европейският комисар по разширяването Йоханес Хан.

"За да укрепим напредъка на Балканите, сега е моментът за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания. Надявам се лидерите ни да вземат правилното решение през следващите дни", настоя върховният представител на ЕС за сигурност и външна политика Федерика Могерини.

В реч относно "Ролята на ЕС като глобален играч" в Оксфордския университет, Могерини подчерта, че Съюзът трябва да стабилизира и обедини своя континент, като включи Западните Балкани в ЕС. "За да направи войните невъзможни на нашия континент, Европа трябва да се обедини, като присъедини Балканите към ЕС", каза Могерини.

Пендаровски: Не се надяваме на сигнал, а на решение за преговори с ЕС

Македонският президент Стево Пендаровски в интервю за австрийския вестник "Die Presse" заяви, че страната му не очаква да получи сигнал...

"През последните години направихме значителни стъпки, като започнем от споразумението между Гърция и Северна Македония, и постигнахме значителен напредък в диалога между Белград и Прищина, въпреки трудностите", добави италианският политик.

Същевременно, българският евродепутат Андрей Ковачев подкрепи започването на преговори със Северна Македония в официално интервю за македонското издание "Економски лидер". Ковачев е категоричен, че София не поставя условия за старт на преговорите, а за успешното им завършване! Искаме възможно най-бърз старт, обяснява той, но предупреждава - общата история не означава споделена история или преплетена история.

Продължават обаче и реакции от Северна Македония против условията на България за приемането на съседите ни в ЕС. В македонското издание "Нова Македония" е публикувано писмо на "македонски интелектуалци", в което на първо място се обръща внимание как имало македонски език и той се говори от 3 млн. души. Твърди се, че Кирил и Методий превеждат гръцки богослужебни книги първо на македонски език от Солунската област. Отделно въпросните интелектуалци са категорични, че македонско малцинство има и че българският натиск да се изменяла историята за фашистките години т.е. България да не се счита за "фашистки окупатор" е "изнудване".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
    Андрей Ковачев и той е един дупедавец, когото не го интересуват българските национални интереси ! Сключихте договор в ущърб на България, ами погледнете как гърците си защитават интересите а не винаги надупени към който ви свирне . ГРОБарска продажна сган !
Последно в Актуално