Заради глобалното затопляне, стотици градове обещават да ползват само зелена енергия

5273
Заради глобалното затопляне, стотици градове обещават да ползват само зелена енергия
Снимка: Getty Images/Guliver

Общо 700 града от цял свят поеха ангажимент до 2050 година да осигуряват цялото неободимо потребление от ток от възобновяеми енергийни източници. Това стана по време на конференцията относно климатичните промени в Париж (COP21), съобщава EurActiv.

Съгласно ангажимента въпросните градове ще се опитат да намалят отделянето на въглероден диоксид с 3,7 гигатона годишно до 2030 година. Ако това стане, те ще допринесат с 30% към ангажиментите на световно ниво. Според експертни оценки обещаното дотук от световните лидери на срещата в Париж би намалило повишаването на средната тепмература на Земята с 3 градуса по Целзий, а не с 2, каквато е целта. Мнозина учени посочват, че 2 градуса по Целзий увеличение е максималната граница, която не би довела до катастрофални и необратими последици.

Много въпроси остават нерешени на конференцията за климата в Париж

В понеделник делегатите на конференцията за климата COP21 отново се събират в Париж за финалните пет дни на преговори, целящи постигане...

“Половината от работата, необходима за спиране на глобалното затопляне, зависи от работата на градоначалниците. До 2050 година населението на Земята ще наброява 10 млрд. души, мнозинството от които ще живее в градовете. Ако градската среда и растежът на градовете не бъде правилно управляван, това ще нанесе вреди на климата“, заяви кметът на Париж Ан Идалго.

Някои градове, като например Ванкувър, които са директно заплашени от повишаването на нивото на Световния океан, вече са включили целите за потребление на енергия в плановете си за развитие. Такъв град е Ванкувър. А според различни оценки, ако затоплянето в глобален мащаб стигне до 4 градуса по Целзий, райони от Брюксел и Неапол ще се отзоват под вода.

 

Борбата ни с глобалното затопляне - пречиствателните станции по Черноморието

С 1,3 градус по Целзий се е повишила температурата в България за последните 20 години заради глобалното затопляне. А глобалното затопля...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com