Много въпроси остават нерешени на конференцията за климата в Париж

4230
Много въпроси остават нерешени на конференцията за климата в Париж
Снимка: Getty Images

В понеделник делегатите на конференцията за климата COP21 отново се събират в Париж за финалните пет дни на преговори, целящи постигането на международно споразумение за справяне с глобалното затопляне, болезнено осъзнаващи, че остава много работа за вършене, пише EurActiv.

След дълги и изтощителни преговори и три чернови на текста беше изготвено ново неокончателно споразумение. То беше предадено в неделя, 5 декември, на президента на COP и министър на външните работи на Франция Лоран Фабиус.

Борбата ни с глобалното затопляне - пречиствателните станции по Черноморието

С 1,3 градус по Целзий се е повишила температурата в България за последните 20 години заради глобалното затопляне. А глобалното затопля...

Няколко основни въпроса остава обаче тепърва да бъдат уговорени. Кой ще плаща и за какво, каква ще бъдат окончателната температурна цел и други моменти по споразумение са още недоизяснени. Има информация, че Франция е поискала от делегатите да ускорят преговорите. „През последната година ние въобще не постигаме прогрес“, заяви вчера еврокомисарят по въпросите на климата Мигел Ариас Канете. По думите му престоящата седмица е ключова.

Според плана преговорите по-техническата част трябваше вече да са приключили. Желанието на Фабиус обаче сега на дневен ред да останат само политическите разговори едва ли ще се осъществи. Подготвеният текст в рамките на 48 страници е твърде дълъг и остава без отговор много от въпросите.

Европейският съюз загуби лидерската позиция и тежест в преговорите по въпросите на климата, като повече страни, изложени на климатични промени, успяха да изкажат позиция. Държавите, които са по-уязвими на изменения в климата, поискаха по-големи намаления на емисиите на въглероден диоксид. Въпреки че мнозинството от страните поддържа температурната цел от 1,5 градуса, тя все още е под въпрос в споразумение, което ще се обсъжда тази седмица.

И дори ЕС да изрази позиция в полза на споразумението, сега Китай, Индия и САЩ изглеждат като основните преговарящи по сделката или тези, които ще я развалят – мнението на тези три държави, както и някои други се очертава да е ключово.

Слабо начало на конференцията за климата в Париж

Световните лидери показаха огромна демонстрация на импотентност при началото на конференцията за климата COP21 в Париж в понеделник, 30...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа