Заради украинците при Днепър: Руската окупационна власт отлита на юг (ВИДЕО)

10125
Заради украинците при Днепър: Руската окупационна власт отлита на юг (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Поради продължаващите боеве на левия (източния) бряг на река Днепър, руската окупационна административна власт в Олешки обяви, че се мести – във Велики Копани. Съобщението за това се появи в една от местните медиите.

Според информацията, въпросното "административно звено" се е изнесло на 20 ноември, като изрично е посочено, че причината е влошаващата се ситуация с безопасността. Олешки се намира недалеч от Кринки, където украинците успяха да установят стабилно предмостие, но по-близо е Пойма (10 километра югоизток-изток от град Херсон) и там украинците също водят боеве с руснаците.

Жест на добра воля: Руснаците откачиха заради Днепър (ВИДЕА)

(КАРТА) Интересно признание за украински напредък при Кринки (30 километра североизточно от град Херсон и 2 километра източно от Днепър) направи създаденият от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук популярен руски военен телеграм канал "Рибар". В сутрешния обзор на канала изрично пише, че украинците успели да се укрепят в най-близкия горски масив около Кринки и че въпреки руските бомбардировки, снабдяването на предмостието не е нарушено. Няколко дни поред "Рибар" въртеше и усукваше относно постепенния украински напредък около Кринки, с постоянни съобщения как руските войски правели успешни засади и спирали напредъка.

Руският пропагандист и военен блогър Семьон Пегов пише за същото, с уточнението, че целта на украинците е да овладеят магистрала М-14. Магистрала M-14 е международна магистрала, свързваща Одеса с руската граница източно от Мариупол, където продължава в Русия като A280. В Херсонска област магистралата е важна връзка между Нова Каховка и Мелитопол. Ако украинците успеят, руската армия ще има сериозни проблеми, предупреждава Пегов.

Финансовите и човешките жертви на Украйна – за армията и нацията

Колко точно помагат общините на украинската армия? Интересен анализ се появи в украинското издание на Forbes. Според него, общо 21 града в Украйна са дали за първите 9 месеца на тази година 3,8 млрд. гривни за военни нужди и 12,8 млрд. гривни за благоустройство. 1 щатски долар е равен на приблизително 36 украински гривни. От изброените градове само Житомир е похарчил повече за военни нужди, а не за благоустройство – 547 млн. гривни спрямо 246 млн. гривни т.е 8,7% и 3,9% от целия бюджет на града. Град Днепър е похарчил най-много – 1,4 млрд. гривни, но за благоустройство парите са над два пъти повече – 3,2 млрд. гривни. А Чернигов е дал едва 0,1% от бюджета си за армията – 5 млн. гривни. За Харков и Херсон обаче няма сметка, заради липса на достоверни публични данни: В Украйна: Три пъти повече пари за озеленяване, отколкото за армията

Междувременно, британското министерство на отбраната публикува кратко съобщение в Twitter – че 11 000 украински деца се намират в 43 лагера за "пре-образование" в Русия.

Освен това, рано тази сутрин в Киев пристигна германският министър на отбраната Борис Писториус. Той идва в украинската столица ден след американския си колега Лойд Остин. Непосредственият резултат от визитата на Остин е този: САЩ с нов пакет военна помощ за Украйна, изпраща на Киев още една система HIMARS

Що се отнася до Русия, интересно е как в руското военно телеграм пространство се дискутират връзките с Армения и обръщането на Ереван към Запада. Арменският президент Никол Пашинян отказа да отиде на срещата на Организацията за колективна сигурност (ОКС) – военният съюз в рамките на ОНД. А главният секретар на организацията Имангали Тасмагамбетов заяви в Минск, че Армения е поискала да се махнат проектотестове за ангажименти за подкрепа от ОКС за страната. Всичко това кара немалко руски военни блогъри да спекулират как Армения ще дава ракетни установки "Точка-У" на Украйна – препратки има в библиографията на дневния анализ на ISW. Освен това – Рамзан Кадиров покани Владимир Путин да отиде на посещение в Чечения, но Путин не прие изрично.

Останалите направления на фронта в Украйна

Съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб най-много пехотни атаки за последното денонощие от руска страна е имало в направлението към Бахмут – 20, след това Маринка – 12 и Авдеевка – 10, които са много близки направления и де факто един голям сектор. Голямото количество атаки при Бахмут обаче не е довело до никакви потвърдени промени в позициите – основно боеве има при Клещеевка и Андреевка (7-10 километра юг-югозапад от Бахмут), като украинският военен анализатор Константин Машовец коментира, че Русия праща подкрепления от направлението към Лиман да атакуват северния фланг на Бахмут (части на 98-ма и 106-та дивизия на руските ВВС), а на юг се бият милициите на Луганската народна република. Последиците за боевете от лошото време са особено видими в Запорожието – видеокадри на чудовищно количество кал добре демонстрират какво се случва.

(КАРТА) Що се отнася до Авдеевка, отново интересна вметка на "Рибар" - че украинците контраатакуват в този сектор, макар че твърди, че било неуспешно. Семьон Пегов също щрихира само, че има боеве и не говори за никакви руски успехи. Говорителят на 47-ма украинска механизирана бригада Дмитро Лазуткин изрично подчерта, че лошото време е влошило много видимостта и това оказва сериозно влияние на операциите от двете страни.

Колко точно е лошо времето личи от кадри при Работино – на 10 километра южно от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол. Отделно има и видеокадри, показващи за пореден път гъстотата на руските минни полета в района:

В направлението към Купянск промяна няма, единствено лек руски напредък в резервата "Серебрянка" южно от Кремена, тоест далеч в Луганска област.

ОЩЕ: Нито един руски военен кораб в Черно и Азовско море: Малка пауза на фронта в Украйна (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

След внимателно обмисляне: Педро Санчес остава на премиерския пост

Жерар Депардийо е в ареста по подозрения в сексуално посегателство

Украйна с предупреждение към Европа: Спира да спазва някои точки от Европейската конвенция за правата на човека

САЩ се готвят да заредят Украйна със съветски изтребители

В Русия продължават да арестуват журналисти, работили за западни медии

Русия напредва: Къде ще е следващият голям удар на фронта? (ВИДЕО)

Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа