Зеленски два пъти отхвърля искания за разблокиране на западно оръжие за полка "Азов"

6689
Зеленски два пъти отхвърля искания за разблокиране на западно оръжие за полка "Азов"
Снимка: azov.org.ua/Facebook/Denis Prokopenko

От кабинета на президента Володимир Зеленски вече два пъти отхвърлят онлайн петиции с искане за деблокиране на предоставянето на американско оръжие на полка "Азов" (който от доста време вече не е просто батальон от доброволци, а специализирана бригада 12 в Националната гвардия на Украйна - бел.ред.). Това съобщи командирът на "Азов" подполковник Денис Прокопенко с позивна "Редис" в профила си във Facebook.

Петициите набират гласове онлайн на сайта на президента и при достигането на определен брой гласувания следва да бъдат разгледани от Зеленски, но вече два пъти те се отхвърлят с аргумента, че не отговарят на изискванията, отбелязва Прокопенко.

Каква е целта на отхвърлените петиции?

В тях се призовава правителството на Украйна да положи всички усилия, за да се постигне премахване на поправката в американското законодателство, която забранява предоставянето на американско оръжие на "Азов".

Още: Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Прокопенко, който бе освободен от руски плен през 2023 г., отбелязва, че "Азов" защитаваха Мариупол през 2022 г. с ограничени ресурси и остарели оръжия, именно защото от 2017 г. в САЩ действа поправка в закона, която блокира "предоставянето на оръжие, обучение или друга помощ на полка Азов".

Руската пропаганда печели

"Азов" многократно е демонстрирал своя професионализъм и ефективност, но руската пропаганда продължава да допринася за невъзможността за достъп до модерни западни оръжия за 12-та бригада "Азов", отбелязва Прокопенко.

Още: Командир на "Азов": Тази война ще е за дълго, всеки трябва да направи съзнателен избор

Това не е първият път, в който Прокопенко изразява открито недоволство от позицията, в която е поставена оглавяваната от него бригада. Само преди десетина дни в обширна публикация той обяви, че "Азов", който е едно от най-боеспособните подразделения във Въоръжените сили на Украйна, още от 2014 г. е главна цел на руската пропаганда. Още: Не ни дават западно оръжие: Командирът на "Азов" пита докога ще се вярва на руската пропаганда (ВИДЕО) 

Вече едно десетилетие Кремъл обвинява "Азов" в неонацизъм и впоследствие лепна този етикет на цялата украинска нация, използвайки го като претекст за войната си срещу Украйна, заяви през април Прокопенко.

"Няма никакви доказателства или потвърждение на обвиненията, които руската пропаганда разпространява за "Азов" вече 10 години. Ако имаше такива доказателства, делегации от азовски бойци нямаше да бъдат приемани нито в САЩ, нито в европейските страни, нито в Израел. Членовете на "Азов" нямаше да провеждат срещи с представители на Конгреса на САЩ и правозащитни организации. Нямаше да говорят нито в ООН, нито в Съвета на Европа, нито в най-добрите западни университети. Те нямаше да дават интервюта за водещи световни медии и нямаше да участват в панелни дискусии на големи военни конференции. Това е абсурдът на ситуацията: "Азов" е посрещнат на най-високо ниво в целия западен свят, но все още не му дават оръжие", каза тогава командирът на знаменитата бригада.

Снимка:Facebook/Denys Prokopenko 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Арестуваха екоактивисти, залепили се на пистите на летището в Мюнхен (СНИМКИ)

20 000 руснаци без ток: Украйна дръпна шалтера с дронове в Новоросийск (ВИДЕО)

Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, се изправя пред съда

Руснаците убиха инвалид, украинската прокуратура разследва (ВИДЕО, 18+)

Нови явни знаци как Русия възнамерява да победи в Украйна (ВИДЕО)

Протест на екоактивисти затвори летището на Мюнхен

Нова стачка на "Хийтроу" - в края на май и началото на юни

Трима испанци са загинали при стрелба в Афганистан

3 милиона души в Германия не работят - ето защо

Десетки руски бомби са изпуснати на руска територия, в ДНР няма кой да обезврежда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа