Омбудсманът става фигурант с новата Конституция на ГЕРБ, предупреди Ковачева

9394
Омбудсманът става фигурант с новата Конституция на ГЕРБ, предупреди Ковачева
Снимка: ombudsman.bg

Написаната специална глава за омбудсмана в проекта за нова Конституция на ГЕРБ, на практика отнема правомощия и изпразва от съдържание институцията. Текстовете орязват правомощията и лишават гражданите от защита - превръщат го във "фигурант". За това предупреди от ефира на БНР настоящият обществен защитник Диана Ковачева.

Досега действащият текст, който дава широк мандат на омбудсмана да се застъпва за всички права и свободи на гражданите, е заменен с текст, в който той е обикновен наблюдател на правата и свободите на гражданите, без реална възможност за действие. "За мен е необяснимо това „внимание“ към институцията на омбудсмана", коментира още Ковачева.

Бивш конституционен съдия за проекта на ГЕРБ за Конституция: Така не се пише проект

Направи ми впечатление, че така не се пише проект за Конституция. Оценката, естествено, не е добра. Струва ми се, че в ГЕРБ подходиха л...

Ето какво се предвижда за омбудсмана проектът на ГЕРБ за нова Конституция в глава трета:

"Чл.61. (l) Народното събрание избира омбудсман с мнозинство от две трети от общия брой на народните представители за срок от пет години без право на повторно избиране.

(2) Омбудсманът следи за спазването на правата и свободите на гражданите от страна на държавните органи, органите на местно самоуправление и местна администрация, както и от страна на всяка институция, чиято функция е да предоставя публични услуги или чиито правомощия се определят от отделен закон.

БСП няма да участва в консултациите на ГЕРБ за нова Конституция

БСП няма да участва в консултациите на ГЕРБ за конституционни промени. Това съобщи на извънредна пресконференция Янаки Стоилов, цитиран...

(3) Омбудсманът може да се самосезира или да бъде сезиран от всеки гражданин, който смята, че неговите права са засегнати от функционирането на всяка служба или институция, посочена в ал. 2.

(4) Омбудсманът отчита своята дейност пред Народното събрание веднъж годишно.

(5) Правомощията и дейността на омбудсмана се уреждат със закона."

Странно би било министърът на правосъдието да няма нищо общо с проекта за Конституцията – премиерът не го е ангажирал да качва части от нея във Facebook

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев при въпрос на Нова телевизия кой е автор на проекта за Конституция, представен от ГЕРБ. "Мног...

Отнето е правото на омбудсмана да се намесва, когато представители на частния сектор нарушават основни права и свободи – например некоректни работодатели, частни съдебни изпълнители, фирми за бързи кредити, колекторски фирми, поясни Диана Ковачева. Това правомощие следва ясни международни препоръки от ООН и ОССЕ, допълни тя.

Диана Ковачева обърна внимание на факта, че в момента институцията се ползва от най-високия възможен правозащитен статут А.

Новите текстове стесняват кръга на субектите, които могат да сезират омбудсмана – досега правозащитни организации са имали това право да сезират за нарушени права например от типа на домашно насилие или по казуси, свързани с права на хора с увреждания. „Всички те в момента са изключени от конституционния текст“, уточни Ковачева.

Въвежда се индивидуалната конституционна жалба, но гражданите не са споменати като субект, който може да сезира Конституционния съд, отбеляза още омбудсманът.

И не на последно място: За Ковачева е необяснимо и нищо не налага да бъдат преместени основните права на човека от началото на конституционните текстове, което тя определи като изключително знаково място, в самия край на проекта.

Захариева видя грешки в проекта на Конституция на ГЕРБ, които трябвало да се изчистят

Не за първи път чувам президентът да не се държи като президент, а като лидер на някаква опозиционна партия. Това каза в ефира на сутре...

Новата конституция на ГЕРБ - очаквано с текстове, които са спорни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...