Новата конституция на ГЕРБ - очаквано с текстове, които са спорни

16193
Новата конституция на ГЕРБ - очаквано с текстове, които са спорни
Снимка: БГНЕС

37 страници – това представлява проектът за промени в Конституцията дело на партията на Бойко Борисов – ГЕРБ. Този проект вече е депозиран в деловодството на Народното събрание и остава въпросът дали това е нарушение на сегашната Конституция, според която за промяната ѝ трябва под даден проект да има поне 120 депутатски подписа!

Подводни камъни

Може би най-важната предлагана промяна е в чл. 169. Според него, Народното събрание приема нова Конституция - обикновен парламент, не Велико народно събрание. Това може да стане само с мнозинство от четири пети от депутатите, на три различни гласувания в различни дни. Може обаче да стане и с три четвърти мнозинство, ако бъде събрано при две поредни гласувания. А за да се стигне до обсъждане, трябва поне 50% от депутатите и президентът да го поискат, като предвид написаното "и" остава отворен въпросът дали трябва да са половината депутати плюс президентът или може да са само половината депутати и само президентът, поотделно.

В чл. 33, който касае Народното събрание, изрично пише, че мандатът му може да продължи и повече от 4 години, ако сме във война, военно или друго извънредно положение. Припомняме, че извънредно положение беше въведено заради пандемията от коронавирус, а то реално продължава и сега под формата на извънредна епидемична обстановка.

Великата Конституция - по Бойко Борисов

Откровено казано отдавна ми е омръзнало от сложни и витиевати приказки. Отдавна се е показало с тази власт, че явно иронията трудно раб...

Съгласно предложенията, депутатите в обикновен парламент са 120, а всеки на 21 години и нямащ друго гражданство, както и неосъждан заради престъпление от общ характер, може да стане народен представител. А според чл. 40 депутатите вземат заплата, която се определя от Народното събрание – сега заплатата им е равна на три средни брутни заплати за страната, като за основа се взема средното брутно възнаграждение за последния месец от тримесечието, за което НСИ официално е обявило данни. На всичкото отгоре Народното събрание може да реши и да гласува тайно без нужда това да е специално разписано в Конституцията (чл. 50, ал. 3).

Учудващо или не, но в чл. 53 пише, че Народното събрание установява данъците и определя размера на държавните данъци.

Съдебната власт

В сила остава правомощието на главния прокурор да осъществява методическо ръководство върху дейността на всички прокурори (чл. 96, ал. 2). Точно това е ябълка на раздора по отношение на правомощията на обвинител номер едно години наред. Според новите предложения, той може да бъде избран за срок от 5 години и няма право на нов мандат, както и председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС).

В чл. 53 е записано и, че на всеки 6 месеца главният прокурор представя доклад за дейността си, а парламентът го изслушва и по конкретни дела, ако реши. Не е ясно каква е санкцията при нарушение от страна на главния прокурор.

Премиерът Борисов обяви, че от ГЕРБ са готови с проект на Конституция (ВИДЕО)

Премиерът Борисов обяви, че от ГЕРБ са готови с проект на Конституция и той ще бъде внесен в Народното събрание. Трябва да говорите с ...

И още – предвижда се законодателна инициатива да имат Съдебния съвет на съдиите и Съдебния съвет на прокурорите. Тези нови органи на съдебната власт ще заменят сегашния Висш съдебен съвет (ВСС). Органът на съдиите е от 15 членове – 7 се избират от системата, 6 от парламента, а председателите на ВКС и ВАС са по право членове. При прокурорите съветът е от 11 души, 5 са избор на парламента, 5 се избират от прокурорите и следователите, а главният прокурор е член по право. Политическите квоти от парламента влизат в двата съвета с подкрепа на поне две трети от народните представители.

В чл. 124, ал. 1, т.9 е предвиден и статутът на т.нар. индивидуална конституционна жалба - т.е. жалба, която всеки български гражданин да може да внесе. Предвидено е жалбите да са за противоконституционност на закон, с който се нарушават граждански права и свободи.

Що се отнася до президента, има тънкост в избора – там пише, че може да бъде избран кандидат, който е взел повече от половината гласове при избирателна активност над 50%. Ако не са изпълнени тези условия, следва балотаж.

И още

Първият текст, който със сигурност ще предизвика спорове, е този на чл. 18. В него се казва, че гражданските сдружения, включително синдикалните, не може да си поставят политически цели и да вършат политическа дейност, „присъща само на партиите”. Дали това значи, че не може гражданска организация да поиска промяна на закон или дори на самата Конституция?

Конституционна белетристика

Да предложиш нова Конституция при силната политическа фрагментация на обществото е несериозно. Конституцията е символ на съгласието, за...

Интересна е и алинея 5 на чл. 23: Принудително отчуждаване на собственост за държавни и общински нужди може да става само въз основа на закон при условие, че тези нужди не могат да бъдат задоволени по друг начин и след предварително и равностойно обезщетение.

Чл. 28 пък дава право на чужденци да стават собственици на българска земя, при условия на подписан и ратифициран от страната международен договор.

Изпълнено е желанието на "Обединени патриоти" - според чл. 149, бракът е "доброволен съюз между мъж и жена".

ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО!

Още: "Борисов предложи Велико народно събрание и нова Конституция (ВИДЕО)"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика