Икономиката - голямата грижа на новия украински президент

102966
Икономиката - голямата грижа на новия украински президент
Снимка: Getty Images/Guliver

Победителят на изборите в Украйна ще трябва не само да предотврати неизбежното разделяне на страната, но също и да принуди разочарованото общество да приеме болезнени мерки за затягане на коланите, които могат да спасят икономиката от колапс.

Богатата на земеделски площи, но лишена от инвестиции страна с 46 милиона души население, е изправена пред множество проблеми, вариращи от разточителната програма за субсидии, датираща от времето на СССР, до бюрокрацията и корупцията, заради които миналата година тя беше поставена на 140-о място сред 189 анализирани икономики в изследване на Световната банка.

Бъдещето е заплашено и от възможно спиране на газа от Русия и налагане на търговски санкции заради решението на временните лидери да търсят по-близък съюз с Европа, което беше отхвърлено от сваления проруски режим. "Предизвикателството, пред което ще се изправят новите власти в Украйна, е огромно", съобщи икономистът от "Уникредит" Джилиан Еджуърт.

Нулев постъветски растеж

Икономическата статистика на Украйна е мрачна и от години безпокои анализаторите и разгневява обществото. Данни на МВФ показват, че икономиката на Украйна е нараснала точно с 0,050% от 1993 г., най-лошия резултат от всички страни в Източна Европа. През 2013 г. нейният БВП на глава от населението от 3920 долара е с близо 20% по-малък от този на Албания и е една десета от БВП на Нова Зелания.

Всички са съгласни, че нещата значително ще се влошат. МВФ очаква украинската икономика да се свие с 5% през 2014 г. въпреки обещанието за 27 милиарда долара глобална икономическа помощ, ако непопулярните, но дългоотлагани ограничителни мерки бъдат предприети в идните две години. "Мудис" съобщи, че при най-лошия сценарий с отделяне на сепаратистките източни области Луганск и Донецк, даващи около 15% от БВП на Украйна, растежът ще намалее с 10%.

Мнозина се безпокоят също така, че икономическа криза по източната граница на ЕС няма да бъде толкова лесна за овладяване. Изследване на Фич установи, че 80% от анкетираните смятат, че кризата създава "висок риск" за европейските кредитни пазари в идните 12 месеца.

Корупцията като рак

Прозападните лидери на Украйна обещаха да спрат само да дават обещания за реформи и действително да намалят пилеено на държавни средства. Те възнамеряват да оттеглят субсидиите за сметките за газ и ток, заради които домакинствата и заводите мислят малко за консумираната от тях енергия и станаха едни от най-пилеещите потребители в света.

Данъците за богатите се очаква да бъдат увеличени, а социалните помощи за бедните – намалени. Нито една от тези мерки не е особено популярна и може да бъдат особено трудни за задействане в рускоговорещите области, които вече гледат на новите лидери в Киев с голяма доза недоверие.

"Парламентът може да реши да блокира някои от реформите. Но моето основно притеснение е, че президентът няма да поиска да осъществи истинска промяна", заяви Олександър Жолуд от Международния център за политически изследвания в Киев. Едно от най-големите главоболия на Киев е мащабът на корупцията, сравнена от американския вицепрезидент Джо Байдън с "рак", изяждащ Украйна.

В някои области проблемът е толкова голям, че властите имат само най-обща представа какви печалби извличат компаниите и колко данъци трябва да платят. "Имаме малко информация за това как компаниите на изток действително работят", казва Жулд.

Заплахата от Русия

Киев не знае и доколко Москва смята да накаже бившия си сателит заради решителния му завой към Запада. Една от ответните мерки, с които Русия заплаши, е увеличаване на митата, заради което Украйна може да бъде принудена да преосмисли чакането на дългосрочните и далеч не толкова осезаеми придобивки от свободната търговия с 28-те държави членки на ЕС.

Украйна насочва 27% от износа си към източния си съсед и 29% - към държавите членки на ЕС. Но наказателна мярка от Москва би била особено болезнена за гигантите в машиностроенето и производството на военна техника в размирните източни области, които оцеляват благодарение на продажбите в Русия.

Втората опасност е, че Русия може да спре идния месец газовите доставки за Украйна заради неплатения дълг в размер на милиарди долари. Киев отказва да плати сметката като протест заради повишаването с 81% на цената на газа, което Русия наложи на Украйна след свалянето през февруари на проруския президент.

Анализаторът на "Комерцбанк" Саймън Киджано-Евънс казва, че Украйна вероятно има газови запаси, достатъчни за два-три месеца. "Те трябва да въведат програма за спестяване, за да намалят потреблението на газ, ако не бъде постигнато споразумение", допълва той.

Според анализатора при по-дълга криза икономиката на Украйна ще се свие доста повече от сегашните прогнози. Той обаче предвижда също, че при решаване на конфликта с цената на газа Киев и Москва могат да се договорят за цена между новата, наложена от Русия, и старата, предпочитана от Украйна. "И двете страни ще спечелят по малко в стратегически план. Русия има интерес да продължи да доставя газа", казва Киджано-Еванс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com