Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шокиращи разкази от Мосул

12 юни 2018, 09:05 часа • 2547 прочитания

Млади хора доброволно издирват трупове из разрушения Мосул. Там мъртъвците са навсякъде - дори и година след прогонването на ИД от иракския град. Ужасът от тригодишното господство на ислямистите трудно ще бъде забравен.

Двама мъже и две жени вървят по улиците на разрушения иракски град Мосул и търсят трупове из руините. Облечени са в бели защитни облекла. Доброволно са се задължили да изпълнят една мъчителна мисия: да открият тленните останки на загиналите в града. Или по-точно казано - на избитите граждани на Мосул. През 2014 година иракският град беше завладян от бойци на терористичната групировка "Ислямска държава". Цели три години той беше в ръцете на джихадистите. През юли 2017 година иракските войски окончателно освободиха Мосул. Три години господство на ИД - три години мъчения за гражданите на Мосул.

За стойността на човешкия живот

Джафар Абдул Карим, водещ на предаването на Дойче Веле на арабски език "Shababtalk", наскоро снима поредния епизод на токшоуто именно в Мосул - в самия център на разрушения град. Той казва, че в Мосул е загубил вярата си в почти всичко свято. "Дори мъртвият тук няма достойнство. Тук достойнството не важи. Почти никой не се интересува от тленните останки на хората", казва водещият и допълва, че все пак има и няколко души, които се грижат и за това. Гостите в предаването му са все млади хора. Джафар Абдул Карим е убеден, че именно младите хора в арабския свят имат нужда от поле за изява.

Един от гостите на актуалното предаване е млада жена на около 20 години. Заедно с още няколко души тя издирва трупове, за да ги предаде на съдебните медици. Тя споделя, че повечето трупове не са изследвани и съдебните медици не са особено ангажирани. По-голямата част от тази работа се извършва от гражданите на Мосул. Хора като тази жена, която водещият Джафар Абдул Карим е съпровождал за няколко часа по време на работата ѝ. Навсякъде има трупове, остатъци от човешки крайници, осакатени тела. Жената разказва, че издирва труповете, за да се опита да преодолее смъртта на сестра си. Тя е била убита от джихадистите на ИД. Баща им получил инсулт след смъртта на едната си дъщеря. Младата жена казва, че прави това и заради него. Работа в полза на обществото и в името на бъдещето на града.

Кошмар след кошмар

"Хората са видели какви ли не ужаси по време на господството на ИД и вече не се стряскат от нищо", казва водещият на предаването. Ужасите от тригодишното господство на ИД се виждат навсякъде. Видеоклип показва как Абдул Карим и една млада жена влизат в едно мазе на полуразрушена къща. "Мазето беше пълно със 150 души. Всичките бяха застреляни", казва жената. Убийците са имали и някаква зловеща представа за ред. "Най-отдолу са наредили мъжете, върху тях - жените, а най-отгоре - децата. Всички се екзекутирани с изстрел в челото", казва тя.

Гражданите на Мосул са преживели последния си кошмар по време на освобождаването на града, когато терористите от ИД са ги използвали като живи щитове. В бовете загиват хиляди цивилни граждани. Разрушени са цели квартали. "Въпреки че ситуацията е ужасяваща, хората тук възприемат настоящето като ново начало. Понастоящем положението е извънредно лошо, но все пак е по-добро в сравнение с времето на ИД", казва Джафар Абдул Карим.

Ужасяващато господство на ИД

Години наред хората в Мосул са подложени на мъчения от страна на ИД. "Сега те казват, че вече разбират какво означава думата "свобода". Те говорят за свобода, дишат свободно, мислят свободно, движат се свободно", казва водещият. Жените в Мосул са изстрадали най-много. "Много от жените, които срещнах в университета, не са посещавали лекции през цялото време на господството на ИД. Техните родители са им забранили да излизат от вкъщи, защото се страхували за живота им. Някои жени са били затворени през цялото време в къщите си", казва Абдул Карим. Според него, ужасите са принудили хората да преосмислят и отношението си към религията. Мнозина са се дистанцирали от твърдия конфесионализъм, който дълго време характеризираше облика на страната. Това се отнася най-вече до младото поколение.

"Казват, че им е дошло до гуша. Забелязват как религията е била инструментализирана, за да държи в подчинение младите хора и да потиска волята им. Сега например млади сунити, шиити и християни рамо до рамо изграждат отново библиотеката в Мосул", разказва Джафар Абдул Карим. Той смята, че Ирак може да се промени. "Младите хора искат да променят страната. Те имат невероятна енергия. Точно те могат да осъществят промяната, а не политиците. Защото политиците все още използват религията за своите цели", казва Джафар Абдул Карим.

Източник: Дойче веле

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес