X
 
 

Палестинците - изоставени и забравени от света

1341 1
Палестинците - изоставени и забравени от света
Снимка: Getty Images / Guliver
Палестинците днес са на дъното - без права, без приятели, без защита. Гонят ги от земите им, не ги допускат до нивите и кладенците им, разстрелват ги. Надеждата за тях е много малка, но все пак я има, пише Бетина Маркс.

Никога досега палестинците не са били в толкова безизходна ситуация, както днес. 70 години след основаването на държавата Израел и 51 години след Шестдневната война, в която Израел си присвои палестински земи в ивицата Газа и на Западния бряг на река Йордан, палестинците са изправени буквално пред нищото. Всичките им надежди за собствена държава се сринаха. Мирният процес, започнал преди 25 години със споразумението от Осло, междувременно може да се счита за провален. Бившият израелски премиер Ариел Шарон още през януари 2001 година го обяви за мъртъв.

А неговият наследник Бенямин Нетаняху изобщо не се свени да отхвърля основната идея от Осло за създаването на палестинска държава редом с израелската. При краткото си посещение в Берлин Нетаняху дори отрече, че Израел е окупирал палестински територии. Пред журналистите в германската столица той заяви, че още преди 4000 години Авраам бил дошъл по тези земи между Средиземно море и река Йордан, с което на практика основал правото на израелците да притежават въпросните територии. От думите на израелския премиер излезе, че в тяхната страна съвсем случайно имало и известен брой палестинци.

Защо китайците усилено учат испански

Китайците харесват Испания. И то не само като туристическа дестинация. Напоследък все повече китайски инвеститори се ориентират към ибе...

Горчиви последствия за палестинците

Колкото и абсурдно да звучи тази интерпретация, тя има горчиви последици за палестинците. Защото означава, че Израел засега търпи тяхното съществуване, но не признава претенциите им за собствена родина, равноправие и национално самоопределение. Правото на палестинците да се бунтуват срещу чуждата окупация, което се легитимира и от международното право, се тълкува от Израел като нелегална съпротива и тероризъм срещу законния владетел на страната.

Израелските затвори са пълни с палестинци, които не искат да се примирят с израелското господство. Дори малолетни палестинци биват изправяни пред израелските военни съдилища, където с почти стопроцентова сигурност ги очаква строга присъда. Всяка нощ тежко въоръжени израелски войници патрулират в окупираните територии, изкарват цели семейства от домовете им, заснемат младежите, за да ги идентифицират по-късно като бунтовници, хвърляли камъни, арестуват младите мъже, а напоследък и все повече жени.

Дори Рамала – градът, който според договорите от Осло, би трябвало да се намира изцяло под палестински контрол, и в който се намира седалището на палестинските автономни власти, не е пощаден от тези нощни хайки. В селата на Западния бряг на река Йордан, там където палестинците от дълги години насам биват изтласквани от земите си, и където им отказват достъп до техните ниви и кладенци, всички прояви на палестински бунт се наказват повече от строго – включително и с разстрел.

При протестите от последните седмици в покрайнините на ивицата Газа бяха убити над 100 души от израелски снайперисти. Сред жертвите имаше дори инвалиди и деца. Израел разполага с достатъчно куршуми за всички демонстранти, цинично каза депутатът от партията Ликуд Ави Дихтер, а армейското командване обяви в Туитър, че армията реагирала акуратно и премерено и че знаела съвсем точно къде попада всеки неин куршум.

Италия може да взриви ЕС отвътре

Популисткото правителство в Италия не е паднало от небето, то беше избрано. Програмата му носи взривопасен заряд за ЕС. Паниката обаче...

Изоставени от целия свят

Но не е само Израел, който разрушава надеждите на палестинците за свобода и самоопределение. Арабският свят до голяма степен също вече им е обърнал гръб. Египет се вълнува само от стабилността в собствената си страна и спокойствието на Синайския полуостров. Президентът Ал Сиси се интересува от правата на палестинците, също толкова малко, колкото и от правата на собственото си население. Саудитска Арабия и ОАЕ открито се стремят към установяване на дипломатически и икономически отношения с Израел и са готови да жертват солидарността си с палестинците в името на тази цел. А и Международната общност все повече бяга от своята отговорност.

Под ръководството на Доналд Тръмп, САЩ категорично застанаха на страната на Израел. С признаването на Ерусалим за столица на Израел, САЩ на практика отхвърлиха легитимните права на палестинците. А със съкращаването на финансовите средства за помощната организация на ООН, подкрепяща палестинските бежанци, Вашингтон обрече стотици хиляди хора в Газа, на Западния бряг, както и в съседните страни на убийствена бедност.

70 години след основаването на държавата Израел и произтеклата от това палестинска катастрофа, палестинците достигнаха най-ниската точка в своята история - без изгледи за национално самоопределение, без приятели и поддръжници. Въпреки тези мрачни изгледи остава една малка искрица надежда, защото напук на всички беди палестинското население между Средиземно море и река Йордан междувременно се увеличи до 6,5 милиона души. Това са милиони, чиято съдба е неразделно свързана с тези земи. Милиони, които няма да ги напуснат, независимо че днес са изоставени и забравени от света.

Източник: Дойче веле

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
    Долу сионизма основан и изграден на основата на тероризма заплаха за човечеството хитлер гие научил той им е бащата в крафта им тече немска семенна течност бежалосни и свирепи манипулативни и безкруполни типична жилка на швабите. Е нали все пак са род. Само дето немците умеят след това да си платят за да се скрият зулумите и да ги изкарват чисти пред идващите поколения. Така както са платили на вс виж още ›› ички даржави воювали сас тях и преговаряли как да се напише историята скривайки истините за да излязат чисти. Полша нее приемала преговори сега все искат да седнат на масата и да обсадят историята и пренапишат защото всички поляци са учили за направените зверства и са вражески настроени и чакат мига за отмащение и това ги плаши. Предложени са милиарди за поправка на историята но уви успех няма поискани са 360 милиарда за отварянето на глави за ревизия но 6 милиона жертви не се прощават. Изнасилвали са евреи множели се от немците правени са опити сас тях генна модификация и това са последиците терористични машини наричани сионисти ако някой евреин опапли еврейка са му режели патлака публично и го карали да го яде само немците ги паплели за да са сигурни че тяхният ген ще бадеправили опити за армия терористи бежалосни войници и вярвали че успехат е сигурен и ако спечелят ще ги нарекат велик немски солдад, малко им оставало вапреки вече семената им поникнали но алчноста им ги погуби. Преди да стигнат на зрела вазраст е предприета окупация война сас руснаците и то посред зима и крайният резултад немската армия разгромена срината даржава и познайте тези семена сега кои са? ИЗРАЕЛ. генно модифициран индивид. Сионизма. А германия я издигат благодарение на милионите ограбени евреи всичкото им притежание бива отнето за изгражданета отнова на германия. А иисторията е купена и променена описвайки че всички немци са си давали гривни злата за да се изгради отново даржавата вярвате ли на тези измислици поставете се вие какво и колко бихте дали от това което имате и ще си дадете сметка в абсурда но така са пренаписали като герой на това отгоре какво нахалство и безочливост.
Дневен хороскоп за 28 януари
Дневен хороскоп за 28 януари

Овен Този вторник може да имате известни проблеми с емоциите си. Избягвайте алкохола. Доверете се изцяло на здравия ви разум. Телец Денят...

Последно в Актуално