Венецуела: Когато парите не струват пукната пара

3876
Венецуела: Когато парите не струват пукната пара
Снимка: Getty Images/Guliver

След Първата световна война германската марка се обезценява толкова много, че хората започват да използват банкнотите като тапети. Нещо подобно се случва сега във Венецуела. Там 1 кг говеждо месо струва 2,7 млн боливара.

Щом слънцето залезе, Хесус Кампос и съпругата му Габриела напускат скромното си жилище и тръгват на обиколка из Кукута, натоварени със стока. В колумбийския град на границата с Венецуела те се опитват да пласират продукцията си, която са успели да изработят по-рано през деня - пъстроцветни дамски чанти и портмонета. Те обаче не са обикновени - изработени са от банкноти.

Всяка дамска чанта се състои от 800 банкноти от напълно обезценилата се венецуелска валута боливар. Парите са надлежно сгънати и вплетени една в друга. А всяко портмоне е изработено от 200 банкноти. С парите, от които е изработена една дамска чанта, в родината си Кампос би могъл да си купи най-много една безалкохолна напитка. В съседна Колумбия обаче той продава дамските чанти за по 10 долара парчето, които му стигат за килограм говеждо месо, цял хляб, малко зеленчуци и бутилка газирана вода, които просто няма как да си позволи у дома. 

"Понякога ни питат дали тези банкноти не са фотокопия. Но това би оскъпило стоката. По-евтино е да използваме истински боливари", смее се Кампос.

Защо Русия се интересува от Африка

Русия проявява необичайно голямо внимание към Африка – и особено към онези страни, които едно време минаваха за съюзници на Запа...

Инфлацията е нараснала с над 16 000%

Чантите от боливари илюстрират изобретателността на някои венецуелски емигранти в битката им за оцеляване в чужбина. Страшната хиперинфлация и тежката икономическа криза принуждава всеки ден хиляди венецуелци да напускат страната. Според професора по приложна икономика Стив Ханке от университета Джон Хопкинс в САЩ, само през последните 12 месеца инфлацията във Венецуела е нараснала с над 16 000 процента. От 2015 година Централната банка на страната вече не публикува официални данни за инфлацията. Според някои критици, това е опит да се прикрие катастрофалното положение.

Но обезценяването на боливара е видно за всеки, който влезе в първия магазин в южноамериканската страна: в началото на май 2018 килограм говеждо месо е струвало 2,7 милиона боливара, колкото е минималната месечна заплата в страната. Чашка кафе, която преди година е струвала 2 хиляди боливара, през май се е продавала за 200 хиляди.

Невижданата хиперинфлация, дефицитът на хранителни стоки и растящата престъпност карат много венецуелци да търсят спасение в близки страни като Колумбия, Еквадор, Бразилия и Перу. Постепенно това се превръща в бежанска криза. По данни на Международната организация по миграцията, повече от 1 милион венецуелци са напуснали страната от 2015 година насам.

Чанти и картини от боливари

Арменците победиха, но трябва много да внимават. Ето защо

Очакванията в Армения са големи. Както и съпротивата. Русия гледа с недобро око на "кадифената революция". Ето защо арменците се старая...

Хесус Кампос се е преместил в Кукута през януари 2018. В началото се издържал с мляко с ориз, което продавал на хилядите венецуелци, които всеки ден преминават границата в търсене на храна, лекарства или работа. За чашка десерт той взимал по 45 хиляди боливара, но му се случвало и клиенти да му изсипят цяла чанта с банкноти от по 100 боливара. "Много обменни бюра вече не приемат тези банкноти, което ме подтикна да се опитам да ги използвам за нещо по-стойностно", казва Кампос. Понеже вече знаел как да прави чанти от празни цигарени кутии и стари списания, той решил да пробва и с боливари.

"Трудно е, работим здраво, но пък вече имаме достатъчно пари, за да се храним и да плащаме наема си", посочва Кампос. 

Той и съпругата му обаче не са единствените, които са намерили друго приложение за обезценените венецуелски банкноти. Графичният дизайнер Хосе Луис Леон, който живее в Сан Кристобал, използва боливари за платно, върху което с маркери или лак за нокти изобразява разлчини сюжети - от традиционни венецуелски мотиви до известни японски манга-комикси. Снимки на произведенията му могат да се видят в инстаграм.

25-годишният художник продава произведенията си на клиенти от САЩ. Те плащат до 100 долара за картина. Творбите му се продават добре и във Венецуела, там вървят между 2 и 20 долара парчето. Дори една известна галерия в столицата Каракас е закупила негово произведение.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...