43 дни до ЕВРО 2024: Група Е – изравнени сили и един скрит фаворит

4678
43 дни до ЕВРО 2024: Група Е – изравнени сили и един скрит фаворит
Снимка: Getty Images/Колаж: Actulano.com

"Дните до Евро 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Европейското първенство по футбол 2024 в Германия.

 

До началото на Европейското първенство в Германия остава по-малко от един месец. В рубриката ни „Дните до Евро“ ви представяме отборите и групите за предстоящата през лятото надпревара. Наред е група Е, която предполага много здрави мачове, тъй като силите на отборите в нея са изравнени, но има един скрит фаворит.

В група Е на Европейското първенство попаднаха тимовете на Белгия, Словакия, Румъния и Украйна. И четирите отбора имат сили да се класират за елиминационната фаза на надпреварата в Германия. Въпросът е дали ще имат сили да объркат сметките на големите?

Евро 2024: Група Е

  1. Белгия
  2. Словакия
  3. Румъния
  4. Украйна

Белгия

Национален отбор на Белгия

Националният отбор на Белгия със сигурност е най-качественият в група Е. „Червените дяволи“ доказаха през последните години, че всички трябва да се съобразяват с тях. На Световното първенство в Русия през 2018-та тимът завърши на трета позиция. По време на последните две европейски първенства пък белгийците неизменно са част от елиминациите, въпреки че не успяха да прескочат 1/4-финалите.

Белгия разполага с достатъчно звезди

В последните години Белгия се утвърди като страна, която произвежда изключително качествени футболисти. В състава на „червените дяволи“ личат имената на Ромелу Лукаку, Леандро Тросар, Миши Батшуай, Кевин де Бройне, Жереми Доку и редица други световни звезди. Тимът се води от сравнително младия Доменико Тедеско, който през сезон 2021/22 изведе РБ Лайпциг до Купата на Германия. 38-годишният специалист е амбициран да покаже, че има бъдеще в световния футбол, и Европейското първенство е отлична сцена за това.

Кевин де Бройне

Липсата на Куртоа

Безспорно голямата липса в състава на Белгия за Европейското първенство в Германия е тази на Тибо Куртоа. Вратарят на Реал Мадрид няма късмет и в последно време е преследван от контузии. Опитният страж ще пропусне надпреварата през лятото заради травма, а това със сигурност ще се отрази на „червените дяволи“. Въпреки това те разполагат с достатъчно добри вратари, които да го заменят в опита на отбора да прескочи 1/4-финалите на Европейско първенство за първи път от 1980-та, когато тимът завършва на втора позиция.

Словакия

Национален отбор на Словакия

Словакия се класира за Европейското първенство в Германия като втори в своята група J –след Португалия. Тимът изигра доста стабилни квалификации, като завърши с актив от 7 победи, 1 равенство и 2 поражения. И двете загуби дойдоха от силния отбор на Португалия, който логично оглави класирането в групата. Въпреки това словаците показаха, че имат достатъчно футболни аргументи, за да се борят с най-добрите отбори в Европа.

Трето поредно Европейско за Словакия

Словакия демонстрира сериозно израстване в последните години, като Евро 2024 ще бъде третото им поредно Европейско първенство. В двете си участия преди това те стигнаха веднъж до 1/8-финалите (Франция 2016-та) и веднъж отпаднаха в групите (Евро 2020). Сега словаците ще бъдат пределно мобилизирани да опитат да подобрят представянето си и да стигнат поне до 1/4-финалите.

Милан Шкриняр

Словакия разполага с хомогенен състав

Словакия разполага с хомогенен състав от млади и опитни футболисти. В тима личат имената на талантливите Лео Сауер от Фейенорд, Томаш Суслов от Верона и Адам Оберт от Каляри, но също така в тима са и ветерани от ранга на Юрай Кучка, Петер Пекарик, Ондрей Дуда, Роберт Мак и Милан Шкриняр – всеки от които с по над 60 мача за националния отбор.

Румъния

Национален отбор на Румъния Национален отбор на Германия

Националният отбор на Румъния се класира на Европейско първенство за шести път в своята история. Северните ни съседи си гарантираха участие на надпреварата в Германия, след като завършиха на първо място в група I. Румънците се представиха отлично и завършиха кампанията без поражение – 6 победи и 4 равенства, което им бе достатъчно да изпреварят отборите на Швейцария и Израел.

Все по-малко румънци играят в големите отбори

В последните години блясъкът на румънския футбол доста се позагуби и все по-малко играчи от страната се подвизават в големите европейски отбори. Въпреки това националният тим се представя стабилно и в него все още има качествени състезатели като Никулае Станчо, Георге Пушкаш, Разван Марин и Хорациу Молдован.

Хорациу Молдован

Познат треньор води Румъния

Начело на националния отбор на Румъния пък е един треньор, който е добре познат на феновете на футбола у нас – Едуард Йорданеску. През 2016 година специалистът бе начело на българския ЦСКА. Той обаче води „червените“ едва няколко месеца, преди да бъде уволнен. След това кариерата му премина главно в родината му, където води Клуж, Газ Метан и ФКСБ. Сега Еди Йорданеску ще иска да покаже, че може да се справи начело и на националния тим.

Украйна

Национален отбор на Украйна

Националният тим на Украйна продължава със стабилното си представяне на Европейско първенство, след като се класира за четвърти пореден път на най-силната надпревара на Стария континент. До момента обаче най-доброто класиране на тима след обявяването на независимостта на страната е 1/4-финал на последния турнир.

Украйна все още има доста класни играчи

Селекционерът на Украйна Серхий Ребров разчита предимно на млади футболисти в последните двубои на своя отбор като по-голямата част от състава му още не са навършили 30 години. Разбира се, в тима и много опитни играчи като Андрий Ярмоленко, Тарас Степаненко и Руслан Малиновский. Именно на тях ще се разчита да предадат своя дух и непримиримост на по-младите си съотборници.

Андрий Ярмоленко

Лунин е звездата на Украйна

Безспорно най-голямата звезда в състава на Украйна е вратарят на Реал Мадрид Андрий Лунин. Младият страж прави страхотен сезон в отсъствието на Тибо Куртоа и е с основна заслуга за успехите на „кралете“ през кампанията. Друг играч, на който трябва да се обърне внимание, е халфът на Арсенал Олександър Зинченко, който натрупа сериозен опит на Острова и може да поведе съотборниците си към нещо запомнящо се.

Програма на мачовете от група Е: 

  • 17/06: Румъния – Украйна (Мюнхен, 16:00 ч.)
  • 17/06: Белгия - Словакия (Франкфурт, 19:00 ч.)
  • 21/06: Словакия - Украйна (Дюселдорф, 16:00 ч.)
  • 22/06: Белгия - Румъния (Кьолн, 22:00 ч.)
  • 26/06: Словакия - Румъния (Франкфурт, 19:00 ч.)
  • 26/06: Украйна - Белгия (Щутгарт, 19:00 ч.)

Очаквайте ревюта и на останалите групи и отбори в следващите материали на рубриката "Дните до ЕВРО 2024"!

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: 50 дни до ЕВРО 2024: Група D – Кандидат-шампиони, българска следа и огромна липса

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

*Очаквайте статии от рубриката "Дните до Евро 2024" всеки петък от 19:00 часа в Actualno Sport

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

Победната серия не го спаси: И Почетино се опари от треньорската политика в Челси

Тъжен ден за футбола: Тони Кроос сложи край на кариерата си

Въпрос за Клоп накара Пеп Гуардиола да се просълзи (ВИДЕО)

Байерн удрят на камък в търсенето на нов треньор

Почина една от големите легенди на германския футбол

Резерви измъкнаха Юве срещу Болоня в последните минути на 6-голов трилър (ВИДЕО)

Forbes: Кои са най-високоплатените спортисти през 2024 година?

Само един от Ливърпул НЕ аплодира Клоп в прощалния му шпалир (ВИДЕО)

Десподов обяви титлата с ПАОК за №1 в кариерата му

ВИДЕО: Клоп накара „Анфийлд“ да запее името на наследника си в Ливърпул

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят