Сладки европари за брата на кметицата на Габрово: ОЛАФ гледа разобличаващ сигнал (СНИМКИ)

53337
Сладки европари за брата на кметицата на Габрово: ОЛАФ гледа разобличаващ сигнал (СНИМКИ)
Снимка: профил Dimitar Badjarov/Facebook

Историята за т.нар. кожарска фабрика "Марокинджиев" – най-старата индустриална фабрика в България от първите години на XX век, продължава - за съжаление, отново по грозен начин. Фабриката представлява имот на ул. "Орловска" 154 в Габрово с няколко десетки сгради, като този имот няма един собственик. Най-голям дял собственост и то над 98% има "Чинков Пропърти" ЕАД. Този дял обаче е недостатъчен за компанията и собствениците ѝ да се спасят от спорове относно имота, при това със семейството на кметицата на Габрово Таня Христова – сага, за която вече разказахме: Краде ли кметицата на Габрово апетитен имот чрез брат си?

Мащабът на нередностите: От местно до европейско ниво

Новата глава в историята - "Чинков Пропърти" е подала сигнал и е завела дело в Районен съд-Габрово, отново заради Димитър Баджаров, брата на кметицата Таня Христова. Причините са следните:

  • строеж в имота без съгласието на "Чинков Пропърти", която има над 98% идеална част
  • блокирана от строежа врата на сгради на "Чинков Пропърти"
  • нарушения при изпълнение на проект, чието финансиране е от ЕС. Европейските пари са безвъзмездни и са малко под 125 000 лв.

Причините са свързани – съгласно сигнала на "Чинков Пропърти", строежът по същество представлява разширение с топлоизолация на сграда (цех), в която се правят алуминиева и PVC дограма, както и стъклопакети – от фирма "Алу Бета" ЕООД. Разширението представлява конструкция, на места излизаща над 42 сантиметра, върху която са разположени външни толоизолационни панели (топлоизолация) – за това фирма "Алу Бета" ЕООД с управител Димитър Баджаров получава европари по проект за подобрение на енергийната ефективност:

Заради европейската връзка, Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) вече е сезирана. Тя потвърждава, че сигналът е получен и се разглежда.

Освен към ОЛАФ, "Чинков Пропърти" се обръща към съда и към редица институции, включително няколко министерства, защото:

  1. Поставянето на тези външни топлоизолационни панели заема такива допълнителни параметри (малко под 50 квадрата) в имота, че по закон трябва съгласието за разрешително за строителство от съсобствениците в имота. Освен самите панели, има и изградена метална конструкция. "Чинков Пропърти" е най-големият съсобственик, а съгласие от нас не е искано, казват от дружеството.
  2. Въпреки това има издадено становище от Община Габрово (ДОКУМЕНТ), гласящо че не може да се правят конструктивни промени по вече съществуващата сграда като нови отвори, врати, прозорци. Това не е спазено по време на извършените стройтелно-монтажни дейности - нови врати и промени са налице. Също с направата на металната конструкция и монтирането на топлоизолацията е блокирана и единствената врата до 3 от сградите на "Чинков Пропърти". Припомняме, че след местните избори от 2023 година кмет отново е Таня Христова: Балотажът в Габрово: ГЕРБ бие "Възраждане"
  3. След като спечелиш европари за подобрение на енергийната ефективност, трябва да спазиш разпоредбите по ЗУТ (Закона за устройство на територията). Как това е валидно, ако няма дадено по закон съгласие от съсобственик там, където "майсториш"?
  4. "Алу Бета" не е собственик на земята, където се прави топлоизолацията с панелите – тя е извършила СМР (строително-монтажни работи) върху чужда земя. Съгласно договора за наем на сграда, фирмата не може да извършва строителна дейност според Закона за устройство на територията (ЗУТ), твърди "Чинков Пропърти".
  5. В сградата, където се полага топлоизолацията, собственост на Димитър Баджаров както и на кметицата Таня Христова, т.е. тя е обект на проекта, се помещават няколко фирми, а не само "Алу Бета". Там са още ЕТ "Баджо-Венко Баджаров-Димитър Баджаров", "Хедуей Интернешънъл" ЕООД, "М-Текс рециклиране на текстил" ООД и "МНР" ООД. В официалния сайт на Община Габрово се намира съобщение, което потвърждава, че "Хедуей Интернешънъл" ЕООД и "МНР" ООД се намират на адрес ул. "Орловска" 154. Такава регистрация имат и в РИОСВ – Велико Търново фирмите "Хедуей Интернешънъл" ЕООД, "М-Текс рециклиране на текстил" ООД и "МНР" ООД, помещаващи се на адрес ул. "Орловска" 154, сграда 14218.508.386.27.1. От "Чинков Пропърти" ЕАД са категорични: Това е нарушение на условията на проекта съгласно индикаторите му – възползващ се от благата на еврофинансирането следва да е един.
  6. Според условията за получаване на европейското финансиране, бенефициентът не може да извърши работата по изпълнението на проекта сам, трябва да наеме някой. По договор топлоизолацията трябва да бъде положена от бургаската фирма "Булпласт БГ" и строително-монтажните работи да бъдат довършени до край в срока на проекта т.е. 18.09.2023 г. Строително-монтажни дейности по завършването на топлоизолацията се извършат и към днешна дата (27.03.24), а проектът е обявен за завършен и платен в сайта на ИСУН (2020.eufunds.bg).

Напомняме най-шокиращото от гледна точка "ежедневие" – заради изградената нова конструкция, единственият вход-изход за влизане в 3 от сградите на "Чинков Пропърти" е блокиран: Присвояваш вратата и хубавият имот е твой: Така ли прави кметицата на Габрово?

Нарушения и последствия

В съдебния иск пред районния съд в Габрово "Чинков Пропърти" настоява за премахване на конструкцията и предаване на владение.

"Чинков Пропърти" предупреждава в сигнала си и, че предстои още строителна дейност – изграждане на прозрачни ограждащи конструкции прозорци и врати, които "отново влизат в нашия имот". Точно на тази база, дружеството твърди, че има още едно нарушение на европрограмата – проектът за подобрение на енергийната ефективност е завършен по документи с дата на приключване 18.09.2023 година, а това не е станало.

При справка в ИСУН (2020.eufunds.bg) ясно се вижда, че проектът е обявен за приключен и платен към крайната си дата (ДОКУМЕНТ 1 и ДОКУМЕНТ 2). Изплатени са 124 300 лв. безвъзмездни евросредства на фирмата на Димитър Баджаров "Алу Бета", а "резултатите са налице". Недовършен ремонт - вече платен, незаконно строителство в чужд имот и възпрепятстване на достъп до чужди сгради.

Това ли очакват от ЕС да се прави с дадените от тях средства следва да разберем.

Какво още – може би най-култовата реплика в световния бестселър на Джон Гришам "Фирмата". Репликата е съвет на едно от "старите кучета" към "новака" в юридическата кантора, за която се разказва в книгата. Съветът касае какво първо трябва да направи един юрист, когато хване някого, че не му казва пълната истина. Време е този въпрос да си го зададем и ние - какво още има да излезе на бял свят след новия скандал?

ОЩЕ: Братът на кметицата на Габрово маха чужда ограда, пазен от полицаи (ВИДЕО и СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГАБРОВО:

Одит на Дома на хумора и сатирата в Габрово: Секретен е, защо?

Gabrovo story: "Sweet European funds for the mayor's brother - OLAF is looking at a whistleblower tip (PHOTOS)"

Guarded by police officers: The mayor's brother in Gabrovo removes a fence, which he does not own (VIDEO and PHOTOS)

"You appropriate the door and the lucrative property is yours: Is that what the mayor of Gabrovo does?"

Заради явна грешка: Тунелът под Шипка ще продължи да кротува още дълго време

Възрастно семейство загина при пожар в Габрово

Заради неработещ светофар: Патрулка и кола се удариха в Габрово

Финансов колапс: Дряновски завод е поставен на ръба след спрян договор за модернизация на вагони

Теди Джорджо: Трябва да има образователен ценз за кандидатите за кметове и общински съветници (ВИДЕО)

Балотажът в Габрово: ГЕРБ бие „Възраждане“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com