Присвояваш вратата и хубавият имот е твой: Така ли прави кметицата на Габрово?

167993
Присвояваш вратата и хубавият имот е твой: Така ли прави кметицата на Габрово?
Снимка: Facebook/Таня Христова, кмет на Габрово

Моят дом е моята крепост - този принцип е валиден и за България, при това особено силно. Но животът често ни сблъсква със ситуации, които поставят принципите на изпитание.

Да ти оказват натиск заради имот или бизнес - със сигурност в България много хора могат да се оплачат, много и се оплакват. Но пример от Габрово, в който изпъква и името на кметицата на града Таня Христова, заслужава особено внимание.

За какво става въпрос - ти да си собственик на входа на имот, в който почти всичко друго не е твое и да определяш кой влиза и кой не влиза в имота. И съответно - кой да го ползва. А как може да стане това – ако изведнъж в Кадастъра се появят данни, които те правят собственик на входната врата, така да се каже. И се превърнеш в нещо като Свети Петър на имота. Тоест портиер, който държи "ключовете" и достъпа до него.

Кой и къде

СНИМКА: Кметът на Габрово Таня Христова, Фейсбук

Случаят касае т.нар. кожарска фабрика на града "Марокинджиев" – най-старата индустриална фабрика в България от първите години на XX век. Тя представлява имот с няколко десетки сгради, като този имот няма един собственик. Най-голям дял собственост и то над 98% има "Чинков Пропърти" ЕАД. Този дял обаче е недостатъчен за компанията и собствениците ѝ да се спасят от спорове относно имота, при това със семейството на кметицата на Габрово Таня Христова – сага, за която вече разказахме: Краде ли кметицата на Габрово апетитен имот чрез брат си?

Нова глава в случая, който започва да прилича на епопея, е изключително любопитна. Оказва се, че по данни от Имотния кадастър и по справка от удостоверение за данъчна оценка собствеността на портиерната е много съмнителен въпрос. А това е сградата, през която се контролира достъпа до целия имот. Съответно, собственикът на сградата има контрол кой може да влиза в имота. 

Кой е собственик на входа и как става собственик?

СНИМКА: Единствената останала портиерна /сграда 18/ при единствения вход в имота (личен архив)

Според удостоверението за данъчна оценка на имота към 29.05.2023, която важи до 30.06.2023 година, като собственици на портиерната са вписани кметицата на Габрово Таня Христова, брат ѝ Димитър Баджаров, майка ѝ Теменужка Баджарова и Стефан Георгиев, който е третият субект със собственост в целия имот с кожарската фабрика. Удостоверението е издадено от дирекция "Местни данъци и такси" на Община Габрово.

Как обаче Христова, семейството ѝ и Георгиев са станали собственици на портиерната (сграда 18)? Сергей Гилин, един от директорите на "Чинков Пропърти" ЕАД, вече е подал сигнал до Агенцията по геодезия и кадастър, че в Кадастъра има неверни данни, които правят кметицата на Габрово, брат ѝ, майка ѝ и Георгиев собственици. Съгласно сигнала, мирише на измама – действителният собственик на портиерната, който трябва да е вписан в Кадастъра, е фирма "Лъв" АД. Това е фирмата, на която държавата де факто дава да стопанисва няколко сгради в имота след края на комунистическия режим в България – преди това кожарската фабрика е собственост на държавата. Сред стопанисваните сгради е и въпросната портиерна, като в сигнала на г-н Гилин са посочени и съответните нормативни актове, които го удостоверяват.

Портиерната, обаче, не е била единствената в имота – там е имало и втора портиерна преди време, построена от бившите реститути в имота "Марокинджиеви". По документи това е сграда 19 в имота, която вече представлява заведение. Двете портиерни са много сходни като параметри и се намират една срещу друга, на входа на имота – действащата е 21 кв. метра, другата е била 23 кв. метра. Вече несъществуващата портиерна е продадена на един от собствениците в целия имот от другите собственици по реституция – Стефан Георгиев, който я притежава чрез фирмата си "Георгиев Авто" ЕООД. В серия нотариални актове, които Actualno.com видя, може да се проследи пътят на продажбите и прехвърлянията на сграда 19, като в един момент площта ѝ е 23 квадрата, но става 40 квадрата – дали заради преоценка в изчисленията или нещо друго не е ясно.

СНИМКА: Действащата портиерна (вдясно, жълтата сграда 18) и преустроената отдавна в заведение портиерна (вляво, бялата сграда 19) - личен архив

За действащата в момента портиерна има предварителен договор за покупко-продажба от 10 юни, 2008 година. Той е между фирма "Лъв" АД като продавач и фирма "Принц" ООД като купувач. "Принц" ООД е фирма на Сергей Гилин. Покупко-продажбата обаче така и не е завършена, защото има разбирателство първо да бъдат изчистени тежести по портиерната (запор заради задължения на "Лъв" АД) – това обаче не се случва, тъй като през 2012 година "Лъв" АД изпада в ликвидация. Но предварителният договор тоест официален документ дава основание на "Принц" ООД да иска портиерната като добросъвестен владелец – на база чл. 70 от Закона за собствеността.

Въпроси: Кой е портиер, кой - кръчмар и кой - пъдар?

Защо всички тези данни не са описани в Кадастъра, а се появяват други, според които в собствеността участват Христова и брат ѝ? Как се е случило и къде е нотариалният акт? Г-н Гилин разбира нагледно кои са новите собственици съгласно тези данни, налични в Кадастъра от 02.11.2022 г., с помощта на удостоверението за данъчна оценка на имота. Неговото убеждение е, че данни от нотариални актове за вече несъществуващата портиерна (сграда 19), която е преустроена в заведение, всъщност са предадени пред Кадастъра и общинската данъчна служба като данни за съществуващата портиерна. Кой е задействал подаването на въпросните данни не е ясно.

Как коментира кметицата на Габрово Таня Христова всичко това също още не е публично ясно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГАБРОВО:

Заради явна грешка: Тунелът под Шипка ще продължи да кротува още дълго време

Възрастно семейство загина при пожар в Габрово

Заради неработещ светофар: Патрулка и кола се удариха в Габрово

Финансов колапс: Дряновски завод е поставен на ръба след спрян договор за модернизация на вагони

Теди Джорджо: Трябва да има образователен ценз за кандидатите за кметове и общински съветници (ВИДЕО)

Балотажът в Габрово: ГЕРБ бие „Възраждане“

Държавата отпусна пари за парно в Габрово

В Габрово: Над 15% недействителни бюлетини за общински съветници

Николай Косев: Добруването на Габрово ще бъде вдъхновението за мен и екипа ми

Корекции за близо 2 млн. лева са наложени на община Габрово

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Габрово