5 естествени метода, с които ще се отървете завинаги от охлювите в градината

36135
5 естествени метода, с които ще се отървете завинаги от охлювите в градината
Снимка: iStock

В малки количества охлювите могат да помогнат за разграждането на органичната материя и да добавят хранителни вещества към почвата във вашата градина. Въпреки това, ако имате нашествие от охлюви във вашата градина, те могат сериозно да увредят растенията – охлювите се хранят със зеленчуци, плодове, цветя и декоративни растения, като ги увреждат в процеса. Охлювите също могат да разпространяват болести между растенията.

Още: Ябълковият оцет е много полезен за градината: 5 страхотни идеи как да го използвате

За щастие има различни начини да премахнете охлювите във вашата градина и да защитите растенията. Експертите дават съвети как да се отървете от охлювите от вашата градина, така че вашите растения да останат здрави и плодородни.

Естествени методи за премахване на охлюви

Отстранете охлювите на ръка

За да започнете, сложете чифт ръкавици и вземете кофа със сапунена вода. Отидете до градината си рано сутрин или по здрач и потърсете охлюви. Охлювите обичат хладни и влажни места. Погледнете около камъни, мулч, листа, около основата на растенията и под саксии. Вземете охлювите и ги поставете в сапунената вода, за да ги убиете. Или можете да ги преместите в други външни зони, където не могат да причинят вреда.

Използвайте натрошени яйчени черупки и утайка от кафе

Друго решение за охлюви е да използвате естествени материали, които възпират охлювите. Натрошените яйчени черупки и утайката от кафе се превръщат в отлични репеленти срещу охлюви.

„Натрошените яйчени черупки и утайката от кафе са успешен, естествен начин за възпиране на охлюви от вашата градина“, казва Джеръми Ямагучи, главен изпълнителен директор на Lawn Love. „Просто добавете един (или и двата) от тези елементи към вашата градинска почва и тяхната грапава структура ще попречи на охлювите да могат да се движат из градината. Яйчените черупки и утайката от кафе са компостируеми елементи, които също могат да подобрят почвата ви, така че всъщност ще направите две услуги на градината си!“

Направете капан от бира

Тези лесни за правене устройства улавят и убиват охлюви. Всичко, от което се нуждаете, са малки кенчета и малко бира, за да ги направите.

„Използвайте капани от бира – малки кенчета, пълни с бира, заровени в градината, така че ръбът да е на нивото на почвата“, казва Стив Силва, собственик на компания за озеленяване в Малдън, Масачузетс. „Охлювите са привлечени от маята, падат и се удавят. Този метод, макар и малко краен, може да бъде доста ефективен.

Примамвайте естествени хищници, които ядат охлюви

Можете също така да привлечете естествени хищници, които се хранят с вашите градински охлюви. Земни бръмбари и бръмбари скитници, ларви на светулки, жаби, крастави жаби, гущери, птици, хранещи се на земята, като дроздове, червеноперки, скорци и дребни бозайници като таралежи, земеровки и дори някои гризачи като мишки и полевки се хранят с охлюви.

За да привлечете тези същества във вашата градина, поставяте дървени трупи или малки каменни купчини за подслон. Малко езерце или баня за птици може да привлече птици и жаби във вашата градина. Можете също така да отглеждате различни растения, включително цветя, за да привлечете полезни насекоми.

Използвайте добре дренирана почва

Поддържането на вашата градина чрез използване на добре дренирана почва и оставяне на почвата да изсъхне напълно между поливането също помага да се отървете от охлювите. Лигавите същества са привлечени от влагата, така че подобряването на дренажа и предотвратяването на натрупването на хладни и влажни места за скриване помагат за предпазване от охлюви. Пазете градината си чиста от отломки и органични вещества, за да попречите на охлювите да намерят убежище.

Химически методи за премахване на охлюви

Ако опитате естествени методи да се отървете от охлюви и все още имате проблем, може би е време да се обърнете към химически варианти.

„По отношение на химическите методи е препоръчително използването на щадящи околната среда опции като примамки с железен фосфат“, казва Силва. „Тези примамки са токсични за охлюви, но са по-безопасни за други диви животни и домашни любимци. Не забравяйте да ги поръсите вечер, тъй като охлювите са по-активни през нощта.“

Как да се предпазите от охлюви по естествен път

Някои прости дизайнерски техники могат да ви помогнат да създадете среда, която възпира охлювите във вашата градина. Използвайте добре дренирана почва и пазете градината си от потенциални убежища за охлюви. Охлювите обичат хладни и влажни места, така че премахването на органични вещества и други предмети ще помогне за предотвратяване на нашествие от охлюви.

„За да предотвратим бъдещи зарази, поддържането на чиста градина е от ключово значение“, казва Силва. „Премахнете всички остатъци, паднали листа или плевели, където охлювите могат да намерят подслон. Редовното култивиране на почвата също може да помогне, като изнесе яйцата на охлювите на повърхността, излагайки ги на хищници и природните стихии. И накрая, помислете за засаждане на растения, устойчиви на охлюви, като астри и папрати, които могат да намалят цялостната привлекателност на вашата градина за тези вредители.

Още: Имате домати в градината: Ето как да предотвратите гниене

Направете градината си неприветливо място за охлюви, като засадите растения, отблъскващи охлювите, като папрати, агнешки уши ( Stachys byzantina ) или напръстници ( Digitalis ). Тези мъхести растения имат текстури, които охлювите намират за неприятни да пълзят. Някои билки - като розмарин, мащерка, лавандула и градински чай - имат силни аромати, които отблъскват охлювите. Някои зеленчуци като манголд и зеле имат горчив вкус, обезкуражаващ охлювите. Изберете растение против охлюви, което ще пасне на вашата градина и среда за естествено възпиране на нашествениците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Кога да засадите боб?

С какви препарати се пръскат овошките след цъфтеж?

Торене на доматите след засаждане - ето как се прави

Как се прави вкореняване на рози в саксия?

Този тор прави картофите по-вкусни

Как се прави вкореняване на рози с банан?

Засаждане на дини през май 2024 - кои са най-добрите дати

Какво се прави с лалетата след цъфтежа?

Торене на чесъна през май за двойно по-богата реколта

Торене с пепел - през пролетта или есента е най-добре да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кога да засадите боб?
Кога да засадите боб?

Бобът неслучайно се нарича месото на здравите хора, тъй като е здравословен, питателен и богат на протеини. Много градинари го отглеждат в градината...