Ако направите това сега, краставиците ще дадат богата реколта

11259
Ако направите това сега, краставиците ще дадат богата реколта
Снимка: iStock

Отглеждането на краставици не изисква много умения, стига да им осигурите хумусна почва, достъп до слънчева светлина и да не забравяте да ги поливате редовно, те трябва да растат добре и да дават богата реколта. 
Кога да засадим краставиците? Календарът за отглеждане започва от средата на май, като можем да сеем краставици, и завършва до средата на юни. 
Краставиците могат да се отглеждат и от разсад - зеленчукът трябва да се засее в парник или оранжерия в края на март или април.

За да растат краставиците добре и да дават добра реколта, трябва да помислите за отглеждането им още в края на март. Препоръчително е да се снабдите с качествени семена от доказан производител. Важно е също така да осигурите висококачествена почва - краставиците имат високи изисквания към почвата и предпочитат хумусна почва с леко кисело pH.

Растения и цветове

Междуредовите култури също са добра идея - краставиците обичат компанията на фасул, грах, колраби и маруля и много добре се подкрепят от съседството на копър. Решението за това кога да се засадят краставиците трябва да зависи от преобладаващите метеорологични условия - тъй като датите за засаждане на зеленчуците силно зависят от времето. 
Предлагаме ви кога да засадите краставици и как да се грижите за тях, така че да дадат богата реколта. 

Календар за отглеждане

Съществуват два начина за отглеждане на краставици. Можете да засеете семената директно в земята или, ако искате ранна реколта, да засеете семената малко по-рано в оранжерия или парник и да засадите отгледаните растения в земята.

Ако решите да отглеждате краставици в земята, трябва да сте сигурни, че през следващия сезон няма да има повече студове. 

Как градинарите правят разсад краставици - за богата реколта

Кога да засаждаме краставици в земята? 

Можем да извършваме засаждане от средата на май, но всичко зависи от метеорологичните условия. Ако пролетта настъпи изключително рано през годината, можем да засеем краставиците от началото на май, но ако се притесняваме от слани, можем да засеем краставиците до средата на юни.

Отглеждането на краставици е много лесно, стига да знаете основните неща. Съветваме ви кога да засаждате краставици и как да ги отглеждате стъпка по стъпка.

Първа стъпка - избор на място

За да растат добре, краставиците се нуждаят от топлина, добра почва и много вода. 
Мястото за отглеждане на краставици трябва да е слънчево и защитено от вятър, за предпочитане от южната страна на полето или градината. Краставиците се развиват най-добре в повдигнати лехи. Добре е преди засаждане почвата да се натори с компост или оборски тор и да се полее обилно.

Втора стъпка - засяване на семената

Преди засаждането трябва да изчакаме да отминат сланите. Засяваме краставиците в земята от средата на май до средата на юни. Датите за засаждане на земните зеленчуци обаче силно зависят от времето. През първата седмица, когато растенията покълват, можем да ги отглеждаме в сандъчета, покрити с фолио, докато засаждаме готовия разсад в земята.

Трета стъпка - поливане

Краставиците обичат да се поливат много, както преди, така и непосредствено след засаждането, затова си струва да се уверите, че семената са снабдени с вода. Краставиците трябва да се поливат обилно и редовно и по време на периода на растеж и плододаване.

Топ 10 на най-вкусните сортове краставици

Четвърта стъпка - наторяване

Краставиците имат много високи изисквания към почвата, така че за да се получи богата реколта, е препоръчително да се наторяват. Наторявайте краставиците в участъка на всеки 10-14 дни, като не трябва да се тори повече от веднъж седмично. За наторяване можем да използваме течен препарат, закупен от градински магазин.

Пета стъпка - пръскане

Краставиците като цяло са устойчиви на нападения от болести и паразити, но все пак се срещат инфекции. Най-често срещаните болести по краставиците са краставична брашнеста мана, бактериален рак и брашнеста мана. Сред вредителите най-голяма заплаха за краставиците са акарите, хмеловият паяжинообразувател, както и телените червеи и паяжинообразувателите. Ако забележите тревожни промени по листата на краставиците, трябва да използвате химически пръскания или органични препарати за дрожди.

Шеста стъпка - засаждане на междуредията

Можем успешно да комбинираме отглеждането на краставици с отглеждането на други зеленчуци, но не забравяйте, че не всички растения обичат компанията на други. 

Седма стъпка - прибиране на реколтата

Обикновено можем да започнем да събираме краставиците още през юли, като събирането им може да продължи до края на август или началото на септември в зависимост от сорта. Когато краставиците плододават, е добре да се прибират ежедневно - честото прибиране е полезно за производството на нови пъпки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com