Засаждане на картофи - НЕ правете тези грешки

1009
Засаждане на картофи - НЕ правете тези грешки
Снимка: iStock

Картофите са непретенциозна култура, но при засаждането и отглеждането им е важно да се избягват някои грешки, които могат да ви лишат от реколта.

Неопитните градинари често правят грешки при засаждането на този зеленчук, които може да доведат до намаляване на добивите или дори до пълна загуба на реколтата. Те включват:

  • избор на неподходящ сорт
  • използване на некачествен посадъчен материал
  • неподготвен посадъчен материал
  • нарушаване на сроковете за засаждане
  • неправилна дълбочина на засаждане
  • неподходящо разстояние между клубените и лехите
  • пренебрегване на предварителната подготовка на почвата

При засаждане на картофи сложете това в дупката, за да е богата реколтата им

Груби грешки при засаждането на картофи

Изборът на правилния сорт картофи е ключът към прибирането на качествена и добра реколта. В случая е необходимо градинарят да се съобрази с климатичните условия на региона, вида на почвата, времето на узряване и устойчивостта на болести. Засаждането на сортове, които не са подходящи за даден регион или тип почва, може да доведе до лоша реколта - слаби добиви и клубени, които не са устойчиви на съхранение.

Използването на нискокачествен посадъчен материал е една от често срещаните грешки. Клубените трябва да са здрави, без признаци на заболяване или увреждане и да имат достатъчен размер и брой кълнове. Преди засаждане се препоръчва клубените да се третират с лекарства срещу болести и вредители.

Времето за засаждане също е залог за добра реколта. То зависи от климатичните условия и сорта. Оптималната температура на почвата за засаждане е +8-10 °C.

Ранното засаждане в студена почва може да доведе до загниване на клубените, а късното засаждане може да доведе до съкращаване на вегетационния период и намаляване на добива.

Дълбочината на засаждане също е решаваща - тя зависи от вида на почвата и размера на клубените. На леки песъчливи почви клубените се засаждат по-дълбоко, отколкото на тежки глинести почви. Оптималната дълбочина на засаждане е 8-10 см.

Прекалено плиткото засаждане води до изсъхване на клубените и образуване на зелени грудки, а твърде дълбокото до забавено покълване и намален добив.

Разстоянието между редовете и клубените трябва да е достатъчно за нормално развитие на растенията и достъп до светлина и въздух. Оптималното разстояние между редовете е 60-70 см, а между клубените в реда е 30-40 см.

Подготовката на почвата преди засаждането на този зеленчук също играе важна роля. Почвата трябва да е рохкава, плодородна и добре дренирана.

Добавянето на органични и минерални торове, както и варуването на кисели почви спомага за подобряване структурата на почвата и повишаване на нейното плодородие.

Грижата за насажденията включва редовно поливане, разрохкване на почвата, хълмиране, борба с плевелите, болестите и вредителите. Липсата на влага, удебеляването на насажденията и наличието на плевели влияят негативно върху развитието на растенията и добива.

Също така е важно правилното прибиране и съхранение на реколтата. Изваждането на клубените от почвата се извършва в сухо време след тяхното пълно узряване.

Необходимо е изкопаните грудки да се изсушат и сортират. За целта се отстранят повредените и болни грудки. Останалите е необходимо да се съхраняват при подходящи условия - на хладно, тъмно и добре проветриво място.

Засаждане на картофи 2024 - кои са най-добрите дати през април

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Какво да направите, ако картофите в градината са замръзнали?

Каква е причината за усукване на листата на доматите?

Как да торите саксийните цветя, за да се радвате на обилен цъфтеж през цялото лято?

4 тайни за богата реколта от картофи, които всеки градинар трябва да знае

Поръсете божурите с това, за да цъфтят дълго и пищно

Как да НЕ поливаме доматите в жегата

Торене на краставиците със сода - кога и как се прави

Дървото, което е като магнит за листни въшки - НЕ го засаждайте в градината си

Как и с какво да поливате розите, за да цъфтят цяло лято

Трябва ли да се подрязват розите след първия цъфтеж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com