Как градинарите правят разсад краставици - за богата реколта

19864
Как градинарите правят разсад краставици - за богата реколта
Снимка: iStock

Краставиците се считат за доста капризна зеленчукова култура. За да дадат нормален плод и да дадат добра реколта, е необходимо да се създадат благоприятни условия за растежа им.

Можете да отглеждате краставици в кофа. Можете също да използвате торбички за това, ако ги напълните с хранителна смес, направете дупки за засаждане на разсад и поливане.

Ако трябва да се отглеждат краставици в кофа, тогава трябва по-внимателно да се изберат семената, които трябва да покълнат. За това трябва да се предпочитат по високодобивните сортове, въпреки че те са по-взискателни.

Пример за отглеждане на краставици в торби

Добре е да използвате семена от високодобивни сортове, които вече са на повече от 2-3 години. Характеристика на семената от краставици е, че колкото по-стари са те, толкова повече женски цветя се образуват и съответно яйчници.

За отглеждане в оранжерия трябва да се предпочитат партенокарпични хибриди или самоопрашващи се сортове. Това са напълно различни видове култура, което осигурява разлика във възпроизводството.

Самоопрашващите се краставици съответно имат тичинка и плодник, което им позволява да се опрашват сами в правилния период на узряване. Партенокарпичните хибриди изобщо не се нуждаят от опрашване, тъй като се развиват с помощта на своя яйчник. Ако изберете такива сортове, това ще увеличи добива и ще отглежда краставици в торби или кофи или други подходящи съдове без никакви проблеми.

Пример за отглеждане на краставици в кофа

След като определите сорта краставици, които ще отглеждате, трябва да подготвите контейнера за тях. Най-добре е да изберете кофа с обем най-малко 5 литра. Тя трябва да е достатъчно широка, за да може да разхлаби земята, без да повреди стъблото на разсада и кореновата система. Можете също да използвате торби, ако имате достатъчно пръст, за да ги напълните.

Направете това с разсада през зимата и ще берете тонове краставици

В дъното на кофата трябва да се направят дупки, за да може да излезе излишната влага. След това на дъното се полага дренаж. За да направите това, можете да използвате черупки от яйца, малки речни камъни, експандирана глина, дървесна кора.

Почвата може да се вземе от полето, като се добави малко органично торене, сами да подготвите основата или да закупите почвата от магазина.

Градинарите трябва да знаят, че краставиците обичат наторена почва. Като тор трябва да се използват изгнили торове от тревопасни животни, птичи тор. Те съдържат достатъчно хранителни вещества за растенията.

Ако искате сами да подготвите почвата, трябва да смесите няколко компонента в равни пропорции: дървесна пепел, пясък, стара тор, трева. За 20 литра земна маса ще трябва да добавите около 20 грама тор, който съдържа калий, азот, фосфор.

Ако искате градината ви да е отрупана от КРАСТАВИЦИ, правете ето ТОВА

Също така е допустимо да добавите малко йод. Всички компоненти се смесват старателно и се поставят в съд с гореща вода. След това почвата се напоява, за да може да се затопли, а рохкавата земя се уплътнява.

Експертите препоръчват да се опитате да поддържате температурата на въздуха за краставици около 18 градуса по Целзий. Ако през нощта е достатъчно студено, тогава можете да покриете кофата със стъкло и торбите с мушама, докато се появи яйчникът. Това също ще предпази растенията от вятър и дъжд.

Краставиците обичат водата, така че ще трябва да се поливат редовно. Растежът на краставици във високи кофи е ограничен от свободното пространство, следователно изпарението на влагата от повърхността на земята се ускорява.

Ще е необходимо периодично да окопавате земята в близост до стъблото, както и да се натрупва, така че храстът да не се накланя, а да укрепва и да придобива сила. Когато на разсада се появят около 5-6 листа, тогава към земята може да се добави малко хумус.

Трябва да им се осигури достатъчно слънчева светлина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Най-добрият тор за едри и сладки малини се приготвя с 3 лъжици от това

С каква вода се поливат краставиците?

Торене на картофите с пепел - ето как се прави

Билката, която задължително трябва да се засади до доматите и краставиците

Кога задължително трябва да подсилим доматите с мая?

Как се прави размножаване на антуриум?

Най-непретенциозното цвете, което всеки трябва да има в градината си

Как се прави размножаване на дървовидна ружа?

Как е правилно да се отглежда жасмин?

Как става размножаването на индийски люляк чрез резници?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com