Алтернатива на райграса, която се поддържа лесно и няма нужда от поливане

54709
Алтернатива на райграса, която се поддържа лесно и няма нужда от поливане
Снимка: Clayton800 / Pixabay

Красиво поддържана тревна площ подчертава останалата част от двора със своите богати зелени тонове и мека, кадифена текстура. Въпреки това, получаването и поддържането на тази морава перфектна може да бъде доста скучна работа. Тревата изисква косене, торене и поливане, за да се поддържа в най-добрия си вид.

Още: Ценни съвети, как да създадете морава, която няма нужда от косене

По-лесно почвено покритие може да бъде лириопе като морава. Отглеждането на тревни площи с лилии осигурява лесна грижа, ниска поддръжка, енергичен източник на трева, която е привлекателна през цялата година.

Използване на лириопе като морава

Liriope (обикновено наричана маймунска трева) е растение, което понякога се нарича гранична трева. Полезно е за отделяне на обикновени тревни площи от зеленчуковата градина. Има няколко вида, всеки от които би бил отлично почвено покритие или заместител на традиционната тревна покривка.

Растенията лириопе са адаптивни към много видове условия на отглеждане, което е още един плюс, когато ги използвате за морава. Заместителят на моравата лириопе се размножава бързо и бързо ще образува безпроблемен зелен килим.

Расте в сухи, песъчливи, глинести, компактни или богати на хранителни вещества почви. Приспособим е както към слънчеви, така и към частично сенчести условия. Те са вечнозелени растения с отлична устойчивост, растат между 30 и 46 см. височина. Можете да ги косите или да ги оставите и те ще останат малки, компактни растения. Образуват тревна площ с уникални шарки, а пълзящият сорт образува по-гъста зелена покривка. И двата сорта са перфектни като заместител на тревата.

  • Liriope muscari е най-разпространената форма на гроздови лилии с много хибриди, от които да избирате.
  • Liriope spicata е пълзяща форма, която ще се установи чрез растеж на коренището.
  • Как да отгледаме лириопе морава

    Вашата работа е наполовина свършена, ако вече сте премахнали плевелите и камъните. Обработете почвата на дълбочина най-малко 15 см.. Изравнете площта, която ще бъде засадена, и добавете добър горен почвен слой от най-малко 8 см.. Разрежете по-големите растения, като се уверите, че сте включили малко корени във всяка секция. Повечето от видовете достигат от 31 до 46 см. широчина при зрялост, така че ги засадете на това разстояние един от друг.

    Една тайна за това как да отгледате по-бързо морава с лириопе е да засадите растенията през есента или зимата. Това позволява на растенията да пуснат корени преди големия си бум на растеж през пролетта и лятото. Мулчирайте около растенията и осигурете напояване през първата година. След това растенията се нуждаят от рядко поливане.

    Грижа за тревните площи лириопе

    В допълнение към напояването през първата година, наторете растенията с подходяща смес за морава в началото на пролетта и средата на лятото. Косете растенията в началото на зимата една година след засаждането с вашата косачка на най-високата степен.

    Още: Плевели в градината или моравата ви: Ето как да се справите без химикали

    Liriope има склонност към гъбични проблеми, които лесно могат да бъдат контролирани с фунгицид. Грижата за тревни площи с лириопе е много по-лесна от традиционната тревна настилка. Те не се нуждаят от покриване със слама, проветряване или постоянно косене. Стартирайте растенията правилно и те ще ви възнаградят с море от зелени листа, които придават текстура на двора ви.

    Вижте всички последни новини от Actualno.com

    Още от ГРАДИНАРСТВО:

    Как се прави засаждане на праскова от костилка?

    Ето кои растения ще ви помогнат да прогоните голите охлюви от градината си

    Кога е най-доброто време за пръскане на черешите?

    Градинар сподели как е правилно да се сее салатата и марулята

    Цветята, които издържат дори в жегата

    Засаждане на пипер - трябва ли да се използва пепел

    Грижа за зеленчуковата градина в зависимост от вида на почвата

    4 цветя за вашата градина, които ще цъфтят и в най-голямата суша

    Добра грижа за стайните растения през пролетта

    Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

    Етикети:

    Помогнете на новините да достигнат до вас!

    Радваме се, че си с нас тук и сега!

    Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

    Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

    Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

    И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

    Банкова сметка

    Име на получател: Уебграунд Груп АД

    IBAN: BG16UBBS80021036497350

    BIC: UBBSBGSF

    Основание: Дарение за Actualno.com