Кой витамин ни липсва при парене в краката?

70692
Кой витамин ни липсва при парене в краката?
Снимка: iStock

Болезненото парене на краката, като симптом, може да бъде придружено от изтръпване и парестезия - усещане за изтръпване. Болката от усещането за парене може да бъде периодична или постоянна. Варират от леки до силни. Частично се засилва през нощта.

Умора, ходене, бягане, седене в една позиция за дълги периоди от време или кожна инфекция могат да причинят временно парене или възпаление на краката.

Най-често парещите крака са признак на периферна невропатия – увреждане на нервите. Те стават хиперактивни и изпращат сигнали за болка към мозъка, дори ако няма рана или увреждане.

Лечението на изгарящите крака ще зависи от основната причина:

Хипотиреоидизъм

Това е недостатъчна активност на щитовидната жлеза. Променя баланса на хормоните в тялото. Поради това течността се натрупва в тъканите, особено в крайниците, и оказва натиск върху нервите. Други симптоми могат да включват умора, запек, суха кожа, чувствителност към студ, забравяне и намалено либидо.

Парене на краката: възможни причини за неприятен симптом

Диабет

Излишната кръвна захар уврежда нервите в ръцете и краката и причинява постоянно или периодично усещане за парене. Високата глюкоза също уврежда капилярите, които хранят нервите. Притока на кръв към крайниците е нарушен, което намалява чувствителността и увеличава риска от инфекция. Други симптоми на диабета включват постоянна жажда, често ходене до тоалетна, сухота в устата и устните, оригване, спазми, повръщане, запек и замъглено зрение.

Кой витамин ни липсва при парене в краката?

Дефицит на витамин В и анемия с дефицит на витамини

Те са необходими за образуването на клетките, преноса на кислород до всяка клетка на тялото и бързото предаване на нервните сигнали. Ако те са в недостиг, предаването на нервните сигнали към мозъка се нарушава. Това причинява изтръпване и изтръпване.

Дефицитът на витамини B9 и B12 може да доведе до анемия - ниски нива на червени кръвни клетки. Без тях кислородът не достига до клетките и те умират, включително и нервните.

Слабост, умора, задух и ускорен пулс, бледност или лека жълтеница, възпален или "лакиран" език, пияна походка са други симптоми на дефицит на витамин B.

Усещате парене в краката - ето кой витамин ви липсва

Бъбречни заболявания

До 10% от хората с бъбречно заболяване изпитват подуване и чувствителност в долната част на краката с пареща болка в краката. Първо, отстраняването на течността от тялото е нарушено и оказва натиск върху нервите. Второ, бъбреците действат като филтри и помагат на отпадъчните продукти да напуснат тялото ни.

При различни бъбречни заболявания те могат да се натрупат и да увредят нервите. В допълнение към изгарянето на краката и подуването, симптомите на бъбречно заболяване могат да включват умора, кръв в урината, задух, сърбеж по кожата и чести позиви за уриниране.

Защо краката ми парят?

Други причини за парене на краката могат да включват злоупотреба с алкохол, инфекциозни заболявания, ХИВ, синдром на комплексна регионална болка - хронична болка, дължаща се на дисфункция на нервната система, синдром на тарзалния тунел, болест на Charcot-Marie-Tooth - наследствено заболяване, което причинява увреждане на нервите.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com