Йод в градината - ето кога и как се използва

14851
Йод в градината - ето кога и как се използва
Снимка: iStock

Йодът се използва не само в медицината. Спектърът на неговото действие е много по-широк. От дълго време хората го използват както като тор, така и като средство за защита от болести в градинарството. Той е безопасен за растенията, животните и хората, но в същото време използването му в градината дава положителни резултати, което обяснява неговата популярност.

Йод в градината - схеми за приложение

Приложение за зеленчукови разсади - йодът е необходим на доматите, пипера, краставиците. Посевният материал се подлага на първа обработка. Семената се накисват в специален състав (1 ml от лекарството на 0,5 литра вода) в продължение на 7 часа. След това се засяват по обичайния начин.

Две капки от това и цъфтежът на орхидеята ще е целогодишен

След това разсадът се наторява - 1 капка от продукта се разрежда в 3 литра вода. Посадъчният материал се полива с получената течност под корена.

Преди засаждане на разсад на постоянно място можете също така да третирате почвата с йоден разтвор. За да направите това, разтворете 3 ml йод в 10 литра течност. С този продукт се поливат и посеви, засадени на постоянно място. Концентрацията може постепенно да се увеличава. Разходната норма е до 1 литър за всеки корен. Поливането се извършва около растението, без да се засягат листата.

Йодът е не само важен елемент от храненето на растенията, но и средство за защита срещу болести. Нуждата от него при възрастни растения е не по-малка, отколкото при разсад. Йодът помага в борбата с късната болест при доматите. За провеждане на лечението се приготвя специален състав - 1 литър суроватка се разтваря в 10 литра вода. Добавете 15 ml водороден прекис и 40 капки йод. Храстите се напръскват с този състав вечер. Между леченията направете почивка от 10 дни. Правят се общо 3 такива процедури.

Йодът също ще помогне в борбата с гниенето. За да направите това, 10 ml от лекарството се разреждат в кофа с вода. И през сезона доматите се пръскат няколко пъти.

Йодът предпазва краставиците от брашнеста мана. За да направите това, пригответе разтвор за пръскане: разтворете 10 капки йод в 1 кофа вода. Пръскайте всяка седмица и спрете, когато признаците на заболяването изчезнат.

За поливане на зелето 40 капки йод се разтварят в 9 литра вода и се поливат на корена. След това подхранване зелето няма да страда от гниене. И главите на зелето ще се оформят по-бързо и по-едри.

Третирането на овощните дървета с йоден разтвор помага да се предпазят от сериозни заболявания. За да се получи разтвор, 10 ml от лекарството се разреждат в кофа с вода. При необходимост пръскането се повтаря след 4 дни. Плодовете от дървета могат да се консумират не по-рано от 30 дни от датата на обработка. Младите овошки се подлагат на тази процедура през пролетта.

Дайте на мушкатото една капка от това и няма да го познаете - бърз растеж и пищни цветове

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com