Как да разпознаем захарния диабет - проверете себе си

31036
Как да разпознаем захарния диабет - проверете себе си
Снимка: iStock

Оказва се, че повече от половината пациенти не знаят за диагнозата си. Експерт разказа за рисковите фактори на диабета и как да живеем с него.

Алармена камбана

Класическите симптоми на диабет тип 1 включват жажда, слабост, сърбеж по кожата, често уриниране. Но, за съжаление, тези признаци се появяват в момент, когато нивата на глюкозата в кръвта вече са много високи. Захарният диабет тип 2 набира скорост плавно и дълго време (понякога до 10 години) пациентът няма оплаквания от благополучие и не подозира за заболяването.

Това се потвърждава от данните на Общоруското епидемиологично проучване НАЦИЯ, проведено по инициатива на Федералното държавно бюджетно учреждение "Национален медицински изследователски център по ендокринология" към Министерството на здравеопазването на Руската федерация. То показва, че 54% от хората с диабет тип 2 не знаят за заболяването си.

Захарният диабет тип 1 е заболяване, при което имунната система не функционира правилно и атакува клетките в организма. Обикновено се среща при деца, юноши и млади хора. За кратко време бета-клетките в организма, произвеждащи инсулин, изчезват.

Диабет тип 2 е по-често срещан. В организма настъпват различен тип сривове. Те са свързани със затлъстяването, което води до отслабване на действието на инсулина. В резултат на това нивата на глюкозата в кръвта се повишават.

Съществува и гестационен диабет. Той се развива само при бъдещите майки, докато носят бебето, а след раждането му проблемът изчезва. За да се открие заболяването през 24-ата седмица на бременността, се провежда специален тест. Съществуват и други видове диабет, но те са редки.

Забранено при диабет: 5 полезни храни, които рязко повишават кръвната захар

Рискови фактори

Захарният диабет тип 1 не може да бъде предотвратен, тъй като е автоимунен проблем. Предпоставките за диабет тип 2 могат да се разделят на две големи групи: външни и вътрешни.

Към първата могат да се отнесат генетичната предразположеност (наличие на диагноза "захарен диабет тип 2" при преки роднини), метаболитните нарушения, причинени от абдоминално затлъстяване. В този случай мастната тъкан се отлага в областта на корема (талията). Рисков фактор е диабетът по време на бременността или признаци, които косвено показват, че по време на бременността е имало диабет (напр. тегло на бебето при раждането 4 kg или повече).

Външните фактори включват неправилно хранене с диета, в която преобладават голям брой рафинирани храни, животински мазнини и неестествени храни, заседнал начин на живот. Интересно е, че психоемоционалното състояние също може да повлияе на появата на заболяването.

Според последните проучвания на американски специалисти хроничният стрес може да увеличи риска от диабет тип 2 с 25%.

Диета срещу диабет

Ако заболяването е започнало, е необходимо да се следват всички препоръки на ендокринолога. Важно е да се спазва диетичният режим. Необходимо е да се изключат потенциално вредни продукти: животински мазнини, рафинирани въглехидрати. Колкото по-естествено е менюто, толкова по-добре. Съществува широко разпространено погрешно схващане, че пациентите не могат да ядат сладкиши.

Всъщност те трябва да се пазят от рафинираните продукти на първо място. Например една печена ябълка не съдържа рафинирана захар. А неподсладената инстантна юфка е с извънредно високо съдържание на рафинирани въглехидрати.

6 неочевидни симптома на диабет - обърнете внимание на кожата и настроението си

Ако сте склонни към напълняване или ако вече сте с наднормено тегло, трябва да следите за калорийното съдържание на храните. Ако пациентът, едва ли не болен, успее да намали телесното тегло с помощта на специални техники и хирургични методи, диабетът може да отстъпи.

По-добре е да се храните разделно и на малки порции. Не трябва да използвате интервално гладуване - техника, при която не можете да се храните през определени периоди. Тяхната продължителност е от 12 до 36 часа.

Спешни грижи

При неправилно лечение или неспазване на лекарските препоръки пациентът може да получи пристъп. Той може да протече по различни начини. Един от най-често срещаните варианти е хипогликемията - състояние, характеризиращо се с ниски нива на кръвната захар.

Основните симптоми са повишено изпотяване, объркване, замаяност, треперене, внезапно чувство на глад. Необходимо е рязко да се повиши захарта. Ако това не се направи, пациентът може да загуби съзнание и да изпадне в кома.

Таблетките с глюкоза или парче рафинирана захар могат да помогнат. Ако човекът вече е в безсъзнание, не се опитвайте да му давате храна, тъй като това може да доведе до задушаване. Обадете се на лекар, той ще постави инжекция, която ще доведе пациента до съзнание.

Втората възможна ситуация е диабетна кома (кетоацидоза). Животозастрашаващо състояние, при което в кръвта се появява ацетон. Миризмата му става забележима. В този случай е важно незабавно да се повика линейка. Нивата на ацетон ще бъдат измерени с помощта на специални тест ленти. Ако нивата са опасни, ще се наложи хоспитализация и лечение с инсулин.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com