Как се отглежда красивата Стрелиция - кралското цвете

17668
Как се отглежда красивата Стрелиция - кралското цвете
Снимка: iStock

За да бъде цъфтежът дълъг и изобилен, растението изисква правилна грижа. Цветето е непретенциозно и лесно за грижи. Какви условия трябва да бъдат изпълнени, за да зарадва едно цвете с външния си вид?

1. Температурен режим. Стрелицията е южно растение, което обича топлината. По време на периода на цъфтеж през пролетта и лятото оптималната температура е 20-25C. През лятото цветето ще се чувства страхотно на балкона или на чист въздух. Когато растението е в покой, достатъчно е 14-16C. За да може цветето да цъфти рано, поставете го на топло място през януари.

Монстера у дома: Ето от какви грижи има нужда растението

2. Осветление. Стрелиция, като всяко южно растение, е светлолюбиво. Предпочита места с дифузна слънчева светлина. Трябва да се пази от пряка слънчева светлина при горещо време. През зимата, когато дневните часове са кратки, растението изисква допълнително осветление.

3. Влажност и поливане. Растението е устойчиво на суша, цветето понася добре сухия въздух. Големите листа са добър прахоуловител, периодично се избърсват с влажна гъба и се напръскват. През пролетно-летния период, за обилен цъфтеж, е необходимо редовно поливане, така че почвата да е леко влажна и да не изсъхне. След поливане незабавно излейте излишната вода от кашпата. През зимата не се изисква обилно поливане, достатъчно е веднъж на всеки 10 дни.

4. Почва. Тъй като в природата Стрелиция расте покрай реките, почвата за нея трябва да е питателна и рохкава, с киселинност рН 6,5. Препоръчителната почва за стрелиция е смес от чим, хумус, листовка и фин пясък в съотношение 1:1:1:0,5.

Катерещи растения, които да отглеждате у дома

5. Хранене. По време на периода на цъфтеж от пролетта до есента, за добър цъфтеж е необходимо цветето да се подхранва веднъж на всеки 2 седмици. Всякакви средства за цъфтящи растения ще бъдат подходящи за това. Можете също така да ги подхранвате последователно с органични и минерални торове. През зимата, когато цветето изпадне в зимен сън, цветните дръжки се отстраняват и не се наторява.

6. Трансплантация. Възрастно цъфтящо растение изисква презасаждане след 2-3 години. Ако цветето е голямо и расте във вана, достатъчно е да смените горния слой почва. Най-доброто време за трансплантация е пролетта. Младите цветя, които просто натрупват сила за цъфтеж, трябва да се презасаждат всяка година.

7. Саксии за Стрелиция. За стрелиция са подходящи високи саксии, чието дъно трябва да се напълни с до 5 см керамзит, за да няма застой на вода и корените да не изгният. Корените на растението са дълги, докато растат, запълват целия обем на саксията, така че младите растения (до 3-годишна възраст) трябва да се презасаждат всяка година. Тъй като цветето расте, саксията се променя в по-голям контейнер.

Как да отглеждаме Стрелиция у дома?

Какво трябва да знаете, за да отглеждате такива екзотични растения у дома? На първо място, следвайте правилата, описани по-горе.

Възрастна Стрелиция е доста голямо растение, достигащо до 1,5 метра височина, така че се нуждае от пространство. За растението са за предпочитане източните или западните страни, където е светло и няма пряка слънчева светлина.

Стрелиция обича чист въздух. През лятото тя ще се чувства страхотно на балкона или терасата, радвайки околните с райските си цветя.

В същото време растението не обича течения, така че не трябва да забравяте за това и не давайте цветето чрез вентилация.

През зимата, когато цъфтежът приключи, всички цветни стъбла се отстраняват и се поставят на хладно място (15-16 ° C). Цветето преминава в латентно състояние, набирайки сила за следващия цъфтеж.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

5 мощни тоника за градината, които лесно да направите сами

Изграждане на жив плет: Видове храсти и съвети за отглеждането им

10 съвета от професионалист за отглеждане на сладък грах

Ако отглеждате доматен разсад на перваза, винаги го торете по този начин

Каква схема за пръскане на краставици е хубаво да следваме?

Засаждане на картофи - мързеливите градинари задължително слагат това

Билката, която е най-добрият тор за доматите

НЕ засаждайте розите до тези растения

По-лоши от плевели: Растенията, които НЕ трябва да засаждате в градината си

Засаждане на разсад от домати в градината - 6 грешки, които са пагубни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com