Как се прави най-лесно вкореняване на мушкато във вода?

36737
Как се прави най-лесно вкореняване на мушкато във вода?
Снимка: Pelargonium for Europe

Как да направим така, че мушкатото да пусне коренчета? Един от начините за вкореняването му е да сложите резниците във вода и да ги оставите 2-3 седмици в топло помещение.

Приготвените резници се поставят в непрозрачен съд с вода (корените имат нужда от тъмнина). Използва се обикновена вода с дълбочина 5 см и с добавяне на натрошен активен въглен.

Водата трябва да се сменя на всеки 2-3 дни. Съдът се слага на място, където има разсеяна, а не директна слънчева светлина. Щом резниците пуснат корени, те трябва да бъдат засадени в почва.

Но понякога се случва така, че резниците може да останат във вода дълго време, без да образуват корени. Причина за това често е обстоятелството, че температурата на въздуха е над 25 градуса, което има лош ефект върху развитието на корените. Също така, мушкатото от вида „сакъзче“ е в състояние дълго време да се самоподхранва от вътрешни сокове и да не се вкорени.

За да се появят корени, извадете резника от водата, обновете среза му и го оставете да засъхне през нощта. На сутринта се засажда в леко влажна почва.

Въпреки че е възможно да се отглежда растение от семена, този процес изисква известно усилие и опит от производителя. А и в такъв случай не винаги е възможно да се запазят сортовите свойства. Но размножаването чрез резници във вода е много по-лесно, ако вземете предвид характеристиките на растението и най-доброто време за вкореняване на резниците.

Ако искате вашето МУШКАТО да цъфти цяла зима, не забравяйте да направите ТОВА през есента

Размножаване чрез резници - подробности

Този процес е прост и може да се направи от начинаещи производители на цветя, както и от обикновени домакини. Резниците не само подмладяват майчиното растение, но също така ви позволяват да отгледате още преди настъпването на лятото млади растения, които да ви радват с изобилен цъфтеж и да украсяват дома или градината ви с буйни шапки от ярки цветове.

Резниците напълно запазват всички характеристики на сорта, цвета на листата и цветята. Това свойство е ценно при размножаване на рядък, уникален сорт.

Оптимално време за рязане

Резултатът за вкореняване зависи от времето на отрязване на резниците. Специалистите съветват да го провеждате от средата на февруари до 15-20 март. През зимата мушкатото се източва на височина поради недостатъчно светлина, става грозно и затова е необходимо да се подреже в посочения период – а отрязаните части се превръщат в резници за вкореняване и размножаване.

Разбира се, можете да вземете резници през цялата година, но трябва да имате предвид, че ако ги отрежете през зимата, обикновено оцеляват едва половината.

Мушкатото се вкоренява добре също и през септември, когато храстът започва да расте енергично – но пък такова младо растение ще започне да цъфти едва следващата година.

Кои хора НЕ трябва да отглеждат мушкато?

Как да нарежем резници?

Не забравяйте, че те се режат само от здраво майчино растение. Последователността на работа е следната:

- за да отрежете резници, трябва да вземете остър нож - тъпият нож може да повреди тъканта на стъблото, което ще намали вкореняването и ще забави появата на корени;

- ножът трябва да се дезинфекцира със спиртен разтвор;

- резникът трябва да има най-малко 3-5 листа, дължината му да бъде до 5-7 см за високи сортове и 2,5-4 см за ниски; върхът на стъблото се отрязва;

- резникът се реже под прав ъгъл спрямо основното стъбло;

- пъпките или цветята на стъблото, както и долните листа, се отстраняват, за да се ускори появата на корени;

- срезът трябва да се изсуши на сянка за около 2-3 часа, докато върху него се появи плака.

За по-сигурно и бързо вкореняване поръсете среза с препарат-вкоренител или го дръжте за необходимото време в такъв разтвор, приготвен съгласно инструкциите на опаковката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com