Какво трябва да засадите между картофите за богата реколта

3056
Какво трябва да засадите между картофите за богата реколта
Снимка: iStock

Засаждането на определени растения между редовете с картофи, можете да съдейства за значително увеличаване на добивите им. За целта трябва да засадите определени растения. 

Какво да засадите между редовете с картофи

Лук, чесън, копър, маруля и спанак са подходящи за засаждане между картофените лехи. Кръстоцветните култури (репички, репички, синап) оказват положителен ефект върху картофите.

Ако разстоянието между редовете е достатъчно широко, можете да засадите и зеле.

Торене на картофите при цъфтеж - ето как се прави

За картофите е от полза и близостта до някои видове бобови растения, по-специално храстовиден фасул. В случай, че третирате картофите с химикали, тогава не трябва да засаждате зелен фасул и грах до тях.

Освен това не трябва да засаждате боб между редовете картофи - посевите ще се конкурират за хранителни вещества и това няма да се отрази положително на реколтата.

За да получите добра реколта от картофи, трябва периодично да подхранвате почвата в процеса на отглеждане. По време на вегетационния период кореновото подхранване на картофите се извършва три пъти. Съставът на торовете зависи от фазата на развитие на картофения храст. Освен това, когато се появи разсад, картофите могат да се напръскат с разтвор на макро- и микроторове. Подхранването на корените се извършва най-добре във влажна почва след поливане или дъжд.

Първото кореново хранене се извършва по време на растежа на върховете, ако картофените храсти се развиват слабо, имат тънки стъбла и бледи листа. Състав на тора: 1 супена лъжица карбамид на 10 литра вода или половин литър каша от оборски или птичи тор на кофа вода. Дозировка: половин литър разтвор за всеки храст.

Добър тор за картофи е инфузия на коприва. За да я приготвите в 100-литров варел, трябва да нарежете на ситно 10 кг коприва, да разбъркате добре и да оставите за 5-6 дни, след това да разбъркате отново и да поливате картофите като използвате количество от 1 литър инфузия за всеки храст. За да увеличите хранителната стойност на тора, можете да добавите 1 кофа хумус от оборски тор към него.

Второто кореново подхранване на картофите се извършва по време на периода на пъпкуване, за да се ускори цъфтежът. Състав на тора: 1 супена лъжица калиев сулфат + 3 супени лъжици дървесна пепел на 10 литра вода или само 1 чаша дървесна пепел на кофа вода. Дозировка: половин литър разтвор за всеки храст.

Третото кореново хранене се извършва по време на цъфтежа на картофите. Съставът на тора включва 2 супени лъжици суперфосфат + 1 чаша каша от оборски тор или пилешки тор на 10 литра вода. Дозировка: половин литър разтвор за всеки храст.

Засаждане на картофи през май 2024: Най-добрите дати

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как се прави вкореняване на рози с банан?

Засаждане на дини през май 2024 - кои са най-добрите дати

Какво се прави с лалетата след цъфтежа?

Торене на чесъна през май за двойно по-богата реколта

Торене с пепел - през пролетта или есента е най-добре да се прави

Зеленчуцие, които може да засадите до тиквичките

Колко време е необходимо на домата, за да узрее?

Поливане на краставици и домати - сутрин или вечер е най-добре да се прави

Условия за доматените растения, за да дадат отлична реколта

Добра грижа за краставиците след засаждане

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com