Кои са грешките при вкореняване на мушкато във вода, които често правим?

27172
Кои са грешките при вкореняване на мушкато във вода, които често правим?
Снимка: iStock

Най-простият начин за размножаване на мушкато (пеларгониум) е чрез резници. За да може резникът да развие по-бързо корени, много често го накисват във вода. При спазване на всички правила корените трябва да се появят след 10-14 дни. Ако това не се случи, значи е по причина на някое от следните обстоятелства.

Неподходящи условия на околната среда

За да бъде успешно вкореняването на резници от мушкато, температурата на въздуха трябва да бъде под 25°C. Подходящото време е краят на зимата или началото на пролетта, когато се активира движението на растителните сокове. По-добре е да оставите резниците на частична сянка („шарена сянка“).

Кои хора НЕ трябва да отглеждат мушкато?

Неправилно подбрани резници

Мушкатото може да не се вкорени във вода поради факта, че резниците са избрани неправилно. За да подготвите жизнеспособни издънки, спазвайте следните препоръки. За засаждане изберете резници в горната част на младо растение, от страничните издънки. Не поливайте растението преди отрязването. Използвайте дезинфекциран нож. Отрежете парче стъбло с дължина 5-8 м възможно най-близо до пъпката. От резника отстранете листата и пъпките в долната част.

Грешки по време на процеса на вкореняване.

Накисването във вода не се използва за всички разновидности. Мушкато от групите видове „царски“ и „дъхави“ трябва незабавно да бъде засадено в почва, иначе резниците му ще загният.

Ампелното (висящо) мушкато (т. нар. „сакъзче“) може да се подхранва дълго време от собствени вътрешни сокове, затова появата на корени се бави; но ако след 3 седмици се появят нови издънки, вкореняването ще бъде успешно.

Накисването на резници във вода е най-подходящо за мушкато от „зоналните“ видове, каквито са повечето градински мушката. За целта водата трябва да престои 3 дни, след което добавете 1 таблетка активен въглен и 1 с. л. стимулатор на растежа на 200 мл вода.

Вкореняване на резници

Използвайте малки съдове, например пластмасови чаши от 200 мл. Също са подходящи кофички от кисело мляко. Във всяка трябва да има не повече от 1 резник. Налейте вода до половината от обема, защото растението се нуждае от кислород, за да образува корени. Течността трябва да покрива само една трета от резника. По принцип, е най-добре да използвате съдове от тъмно стъкло. Поставете ги на светло място, но ги пазете от пряка слънчева светлина. Не сменяйте напълно водата, когато намалее поради изпаряване – сам доливайте приблизително веднъж на 2-3 дни. Пресадете резника в саксия след 2-3 седмици, когато корените са нараснали до 3 см.

Ако искате вашето МУШКАТО да цъфти цяла зима, не забравяйте да направите ТОВА през есента

Метод за решаване на проблема с вкореняването

Ако всички препоръки са спазени, но вкореняването във вода не се получава, направете следното. Извадете резника от водата. Отрежете част от него при среза – на 1 см разстояние. Оставете резника на сухо за една нощ. На сутринта го посадете в леко навлажнена почва.

Някои градинари не харесват вкореняването във вода по следните причини.

Процесът отнема повече време - първия път резникът се поставя във вода, втория път се посажда в почвата. Вкореняването във вода не дава 100-процентов резултат. Има сортове, които се поддават лесно на водно вкореняване, а други – доста трудно. При вкореняване във вода и последващо засаждане в почва корените се развиват по-зле. Но когато се вкореняват директно в почвата, корените обхващат цялата торопочвена смес в саксията. Самите корени веднага започват да се развиват в почвата. Така кореновата система на повечето сортове при директно вкореняване в торопочвена смес се оформя по-добре.

Най-лесно се вкореняват сортовете „Валентина“, „Мадам Бовари“ и Dove Point; малко по-бавно върви процесът на вкореняване при популярния розов сорт „Клара Сан“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com