С какво е полезно да се пръскат овошките през април?

66968
С какво е полезно да се пръскат овошките през април?
Снимка: iStock

Имате овощни дръвчета в двора и искате да се насладите на плодовете им? Ще трябва да се преборите за тях с листните въшки, плодовите червеи,  паякообразните акари и много други вредители и болести, засягащи дръвчето или самия плод. Ефективно средство за борба с тях са препаратите – домашно приготвени или закупени от специализираните магазини, те са работещо средство за борба с неприятелите, позволяващо ви да се насладите на здрави, зрели, сочни, едри, вкусни плодове. Пропуските, свързани с растителната защита, липсата на системна профилактика, могат да доведат както до загуба на реколтата, така и до загиване на дръвчето.

Изборът на препарати за растителна защита не е лесен, защото зависи от етапа на развитие и от вида на овощното дръвче. Необходимите грижи по време на покой са различни от необходимите грижи през пролетта и са различни за различните дръвчета, което поражда допълнителни трудности и води до необходимост градинарите да са информирани и да познават спецификата на дръвчетата, за които се грижат. Тъй като е пролет, ще разгледаме нуждите на овощните дръвчета по отношение на растителната защита именно през този сезон.

С какво се пръскат овошките през април?

Още: Поливане на овошките през пролетта - кога и как се прави

Трудно може да се даде еднозначен отговор на този въпрос, защото зависи от вида на дръвчето.

  • Първото пръскане на семковите като например на дюлята, крушата, ябълката, е редно да се извърши в периода от набъбването на пъпките до разпукването им – обикновено при нормални години и климат това се случва именно сега – в края на март и началото на април. В местата с по-висока надморска височина, както и в овощните градини в планинските райони април е подходящият месец, тъй като там времето е по-студено, температурите са по-ниски и дръвчетата се развиват по-късно. Изборът на препарат зависи от идентифицирания проблем, който следва да бъде решен – вида вредител, който застрашава дърветата. Опитните градинари препоръчват пръскане с вазтак при проблеми с листни въшки, хоботници, гъсеници на пеперуди, за които е особено ефективен. Брашнестата мана пък се бори със зато.
  • Първото пръскане на костилковите плодове също следва да е в края на март, началото на април. То се извършва във фазата на развитие „бял бутон“. За прасковите може да използвате прословутия бледорозов разтвор, използван против къдравост, за който са чували дори начинаещите градинари и тези, които не са отглеждали плодове, като пръскането е във фазата на разпукване на пъпките – в самото начало.

Посочените препарати не са единствените ефективни, даваме ги като пример, но това не ви ограничава да изберете именно тях. В местата за продажба на специализирани препарати може да получите помощ и консултация в избора на препарат. Също така са важни количеството на препарата, както и карантинния срок – те са различни за различните препарати и това създава още една трудност пред начинаещите и поражда допълнителни въпроси освен с какво се пръскат овошките през април.

От голяма помощ за начинаещите в областта на отглеждане на овощни дръвчета са книги и други материали – агро календар за защита на овошките от вредители и заболявания, в който по месеци са описани необходимите конкретни  мероприятията, които следва да се извършат във връзка с профилактика, защита или борба във всеки един момент, за да е резултатът задоволяващ градинаря, радващ сетивата. Натрупването на знания и опит през годините помага значително за разпознаване на вредителя и предприемане на мерки за адекватна борба с него.

Още: Защо пролетното пръскане с бордолезов разтвор на овошките е толкова важно

Правила за пръскане на дръвчетата

Освен правилния препарат, правилния момент и правилния отговор на въпроса „С какво е полезно да се пръскат овошките през април?“, важно е да се знаят и няколко простички, но изключително важни правила за пръскане на дръвчетата. Сред тях са:

  • Важно е при пръскането да бъдат обхванати всички клонки и издънки от основата на ствола до последните издънки на короната.
  • Изборът на време е от ключово значение – не трябва да е нито дъждовен ден, тъй като е ясно, че дъждът ще отмие препарата, нито прекалено слънчев, за да не изгорят издънките. Тоест температурата не е приятел на пръскането, но не трябва и да е по-ниска от 6 градуса, за да работят добре препаратите и да покажат оптимална ефективност. Не се извършва пръскане при ветровито време, тъй като вятърът ще издуха капчиците препарат на неправилно място.
  • При наличие на колебание е добре да се търси професионална помощ, тъй като грешките създават реален риск за добива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com