Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Риболов на щука – как да я закачите на вашата кука?

02 април 2024, 07:15 часа

Риболовът на щука се различава от този на други риби, които са най-често обект на любителски или спортен риболов у нас. Причините са свързани с поведението на щуката, начина ѝ на живот и хранене. Тази безспорно вкусна риба е ленив, мързелив хищник, който не се отличава с особена подвижност – обикновено се е притаила някъде и дебне плячка, което означава, че безразборното хвърляне на въдицата с надеждата за щука на куката е почти обречено на неуспех. Така че, когато дебнещата плячката си щука е плячка за вас, трябва да знаете къде се крие най-често, какво е поведението ѝ, къде да я търсите и като цяло да познавате вида и навиците му, за да бъде успешен вашия риболов на щука.

Риболов на щука – къде да я намерите?

Големите водоеми с чисти води не са добър избор, ако целта вие да закачите щука на куката. Щуката се крие, стои неподвижно в очакване на своята плячка, а местата, на които тя дебне стаена, са места с паднали големи дървета, папури. Предпочита заблатените части на водоемите. Хвърляйте възможно най-близо до папури или другите възможни укрития. Липсват такива на водоема? Ако знаете къде има прагове и водите рязко стават от плитки много по-дълбоки – това е вашето място за риболов на щука.

Още: Риболов на пъстърва – каква е тайната му?

В реките също търсете местата с налични укрития – паднали дървета, големи скали.

Риболов на щука – как да я прилъжете да лапне куката?

Както казахме, щуките са хищници, което означава, че воблерите, имитиращи рибки, са добро решение за риболов на щука, ако знаете как да ги движите. Бързото и сигурно движение няма да накара щуката да атакува, защото тя ще реши, че няма шанс да хване тази бърза рибка, докато бавното и неориентирано ще я предизвика да опита.  Опитните рибари, които могат да се похвалят с улов на едри щуки, препоръчват воблелите да са съспендъри – да не потъват, а да стоят във водата, имитирайки естествената поза на рибките. Препоръчват се ярки цветове – червено, жълто, зелено, които привличат щуките. При мрачно време добър избор, привличащ вниманието на щуките, са бляскави цветове – златно, сребристо.

Успешен риболов на щука е възможен и със силикони, както и с блесни. По-важно се оказва воденето на примамката и хвърлянето там, където се срещат, крият, дебнат и ловуват щуките, отколкото дали ще изберете воблер, силикон или блесни за риболова на щука. Ако  сте начинаещи, може да опитате риболов на щука с клатушка, който е много по-лесен. С нея неопитните рибари е необходимо само да заметнат и да стартират обиране на макарата, като правят паузи между всеки оборот на макарата. Клатушката се води лесно и това я прави подходяща за прохождащи в риболова на щука, макар че по-успешни според рибарите с опит са воблерите – избрани правилно, предназначени именно за риболов на щука и водени коректно. Дори и най-добрият воблер няма да донесе търсения успех, ако рибарят зад въдицата няма познания къде да хвърли, как да води, къде да търси щуките. От значение е и сезонът, през който ще ловите щука.

Още: Тази домашна захранка за шаран ще подобри вашия риболов значително

Риболов на щука – през кой сезон и по кое време на деня да му се насладите?

През по-голямата част от пролетта риболовът на щука е забранен, защото е периодът, през който хвърля хайвера си. След това щуката се отличава с нехарактерна за нея активност, защото е гладна, и рибарите следва да се възползват от това, като всички примамки се оказват подходящи в този период, ако рибарят знае как да ги използва правилно.

През лятото щуката е мудна, мързелива, риболовът – труден, тъй като тя много по-рядко реагира на каквито и да е примамки и трикове. Риболовът на щука в жегите е обезсърчителен. Идеалната температура е 13-18 градуса.

По отношение на отрязъка от деня, през който риболовът на щука е най-успешен, това са ранните утрини малко след изгрев и времето надвечер – малко преди залез. Час-два е отрязъкът през тези моменти от деня, когато щуката е най-активна и има най-голям шанс за успешен риболов на щука. Това обаче се отнася само за пролетта. През късната есен, когато е студено, щуките стават активни по-късно, а не по изгрев, тъй като изчакват да се стопли.

Още: Ловът в България: Какво можем да уловим и какво трябва да знаем?

Риболовът на щука е изкуство, което изисква много познания и опит, информираност по темата, специални такъми, въдици, предназначени за риболов на щука и разбира се – търпение.

Аксесори за риболов на шаран

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес