С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

54513
С какво се пръскат доматите при цъфтеж?
Снимка: iStock

Няма спор – с вкуса на доматите, отгледани в двора ви, не може да се сравнят и най-скъпите в търговската мрежа. Сочни, ароматни, узрели под слънчевите лъчи, те са удоволствие за небцето и царицата в салатата ви. Ако се стремите не само към уникален вкус, но и към чисти продукти, към отглеждане на еко и био домати, скоро ще разберете, че отказът от препарати и пръскане на доматите води до лоша реколта, загуби и обезсмисля труда ви. На пазара се предлагат и препарати, отговарящи на целите и нуждите ви, съществува и възможност за употреба на домашно приготвени био препарати, така че просто трябва да откриете „вашия“, но не и да се отказвате от пръскането на доматите.

Доматите се пръскат, както всички останали плодове и зеленчуци, по схема, календар, на всеки етап от развитието им с различен препарат, отговарящ на нуждите им и на възможните рискове. Едно от пръсканията, които трябва да предвидите, за да се радвате на здрави растения и богата реколта, е по време на цъфтеж. С какво се пръскат при цъфтеж вкусните червени дарове от природата, е една от важните теми, която следва да овладеете, ако в градината ви растат домати.

С какво е подходящо да се пръскат доматите след засаждане

С какво се пръскат при цъфтеж доматите?

Съществуват различни схеми за пръскане на доматите, като то е от ключово значение за растенията по време на цъфтежа им – етап от развитието на доматите, през който са особено податливи на гъбични и инфекциозни заболявания, които могат да унищожат доматите и да доведат до слаба реколта или до липса на такава. Сред домашно забърканите безвредни разтвори, които градинарите използват за пръскане на доматите по време на този период на развитието им, са:

  • борна киселина, с която се приготвя много лесно разтвор за пръскане, като се добавят 10 гр. от киселината към 10 литра вода,
  • домашно приготвен препарат на основата на 10 гр. пепел, добавени в 10 литра вода, който подпомага така важното усвояване на калция и фосфора през този период на развитие на доматите,
  • йод, като 10 капки йодна тинктура се разтварят в 10 литра вода и се пръскат листата на доматите с цел предпазване от инфекции – както вероятно ви е известно, йодът е дезинфектант,
  • употребяват се и домашни препарати на базата на мая, разтворена във вода, чиято цел е не превенция на заболявания и вредители, а подхранване на доматите и образуване на по-богата листна маса.

Кога трябва да е първото пръскане на доматите?

Възможни са както пръскане на растението – на листата му, така и поливане на почвата с разтвора.

Ползата от всички изредени препарати за пръскане на доматите по време на цъфтежа им е, че са безвредни и отговарят дори на изискванията на онези стопани, които се стремят към еко производство. Ефективността им е доказана във времето, а ползите – измерими.

Това, заедно с безопасността им и фактът, че са безвредни, ги прави едни от най-предпочитаните стане ли въпрос с какво се пръскат при цъфтеж доматите. Естествено, че може да предпочетете препарати от агро аптеката, различни отрови, които се борят с вредители и болести, ако „еко, био“ не са вашите определения за вкусен домат, който да сложите на трапезата си, и не държите на тях.

Каквито и препарати да изберете, не пропускайте да се запознаете с най-важните правила при пръскането като тези да не се пръска преди и по време на дъжд, в прекомерни жега и в студ, при ветровито време, тъй като трудът и препаратът ви ще отидат на вятъра буквално и преносно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Билката, която задължително трябва да се засади до доматите и краставиците

Кога задължително трябва да подсилим доматите с мая?

Как се прави размножаване на антуриум?

Най-непретенциозното цвете, което всеки трябва да има в градината си

Как се прави размножаване на дървовидна ружа?

Как е правилно да се отглежда жасмин?

Как става размножаването на индийски люляк чрез резници?

Това е най-добрият тор за ябълката през пролетта - клоните ще се счупят от плодове

Ако туята е пожълтяла, направете това, за да я съживите

Най-добрият тор за ягодите по време на цъфтежа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com