Тази картофена вода за цветя им гарантира обилен цъфтеж

7501
Тази картофена вода за цветя им гарантира обилен цъфтеж
Снимка: iStock

Пролет е и ароматът на първите цветя нежно превзема градините и цветните тераси. За да се радвате на обилен цъфтеж обаче, необходимо е да положите адекватни грижи и да познавате предпочитанията на всяко растение в дома и двора ви към почва, поливане и подхранване. Грешките или пропуските в отглеждането на цветята могат да доведат не само до слаб цъфтеж, но и до загуба на растения.

Сред най-важните стъпки, които е важно да предприемете през пролетта, е подхранването на цветята, изтощени, подобно на вас, след дългата зима. Не е необходимо да влагате значителна сума от бюджета си в готови продукти за подхранване на цветята които да ви гарантират обилен цъфтеж, може да си ги приготвите и сами като тази картофена вода за цветя, която ще направи чудеса със слабите ви растения и ще им помогне да разцъфтят с цялата си прелест, пищност и красота.

Картофена вода за цветя – как помага тя?

Вероятно сте използвали водата, в която се сварили картофите, за да ароматизирате кучешката храна на любимеца си, да сгъстите супа, без да използвате брашно, да освежите позавехналите зеленчуци за салатата, но знаете ли, че употребата на картофена вода за цветята е сред най-добрите ѝ приложения?

Не изливайте водата от картофите - има много изненадващи приложения

Идеално средство за подхранване и на стайни, и на градински цветя, тя им доставя нужни хранителни вещества, за да стимулира растежа им и да подпомогне обилния цъфтеж. За да ефикасна обаче, важно е да знаете как се използва и как се съхранява, все пак не очакваме да варите картофи заради цветята си всеки ден.

Картофена вода за цветя – как се използва?

Употребата е много лесна – почвата на цветята се полива с картофената вода. Ако ще използвате картофена вода за цветя с цел буен цъфтеж, оставете я да изстине и ги поливайте с нея, като от ключова важност е да не сте варили картофите със сол, тъй като тя е пагубна за цветята ви. Не само солта е проблем, във водата не трябва да сте прибавяли нито мазнина, нито каквито и да е подправки – само чиста вода. И не пропускайте да редувате поливане на цветята в дома и градината ви с картофена вода за цветя и с обикновена чешмяна, което се препоръчва от добрите градинари  с опит в употребата на картофена вода за цветя.

Картофената вода добавя калий, азот, фосфор, калций и магнезий към почвата – елементи, които са от ключово значение за развитието и цъфтежа на растенията ви и които добавяме с помощта на торове. Торовете от търговската мрежа обаче не са нито естествено решение, нито са безплатни. Еко, чиста, струваща ви 0 лв., безопасна за деца и домашни любимци, изключително ефективна – какво повече може да искате от тази чудна картофена вода за цветя?

Ако ще използвате картофена вода за борба с плевелите в градината, които отнемат хранителни вещества от почвата и така пречат на растежа и цъфтежа на цветята, то трябва тя да е гореща и солена и да поливате само плевелите на нужното разстояние от цветята. Унищожавайки плевелите, ще осигурите повече хранителни вещества и влага за цветята. Така картофената вода косвено ще помогне да се насладите на по-пищен цъфтеж на градинските ви цветя.

Само хитрите градинари слагат това във водата за поливане на картофите и доматите

Картофена вода за цветя – как се съхранява?

Тъй като вероятно не варите картофи всеки ден, а ще останете толкова доволни от подхранващата картофена вода за цветя, че ще искате да я използвате по-често и да се радвате на резултата от употребата ѝ, логично е да се интересувате как се съхранява картофена вода за цветя, без да изгуби полезните си качества.

Ако е необходимо да съхраните водата за няколко дни до седмица, приберете я в подходящ съд в хладилника. По-дълго е възможно да съхраните картофена вода, ако я замразите във фризера. Не се притеснявайте, замразяването не я прави по-малко полезна и ефективна за цветята ви.

Други естествени решения за цветята ви

Не обичате картофи и се чудите дали има друг зеленчук, който да използвате? Чрез компостирането на всякакви остатъци от плодове и зеленчуци може да си приготвите домашна тор за подхранване на цветята, а плод, който смело съперничи ни картофите по ефективност, е бананът. Ако хапвате банани или ги използвате както продукт в дома си, не изхвърляйте корите им. Те са не по-малко полезни за цветята ви от картофената вода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как се прави засаждане на малини от пръчки?

Пет пъти мисли, един път сади: Едни от най-трудните за отглеждане растения

Това са най-подходящите малки овощни дръвчета за вашата градина

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com