Засаждане на чесън от скилидка – съвет от опитните градинари

60841
Засаждане на чесън от скилидка – съвет от опитните градинари
Снимка: iStock/Guliver

Чесънът е сред най-полезните храни през зимата и особено в разгара на грипна епидемия. Той помага на имунната система да се справи с предизвикателствата, пред които се изправя, притежава изразено антибактериално действие, понижава нивата на лошия холестерол и успешно редуцира показанията на апарата за кръвно налягане, с което е естествена превенция против инсулта и инфаркта. Счита се, че чесънът може да бъде успешно употребяван и в помощ на лекарите за превенция на деменция, Алцхаймер и злокачествени заболявания. Всичко това прави парливите скилидки храна за здраве и оправдава всяко усилие да отгледате чесън в дома си, за да се наслаждавате на качествен продукт, пресен и съхранил всички свои полезни качества. Да отгледате чесън сами не е трудна задача с тези съвети за засаждане на чесън от скилидка, споделени от опитните градинари.

Засадете това в градината си на мястото на чесъна и лука

Засаждане на чесън от скилидка – лесно е!

Чесънът е традиционен зеленчук на трапезата ни от незапомнени времена. Той е част от бита и културата на българите, незаменима съставка за ястията, подправка и цяр. Стотици са рецептите, част от народната медицина, помагащи на пациентите с различни заболявания, включващи полезните свойства на белия лечител. Само няколко скилидки на ден са достатъчни, като най-добре е да си ги огледате у дома, за да сте сигурни, че консумирате именно български чесън. Това може да стане чрез засаждане на чесън от скилидка. Не се притеснявайте, че е зима, чесънът е устойчив и особено в саксии в дома ви за него е без значение сезонът. Важно е да знаете и че има летен и зимен чесън, които се засаждат съответно през февруари и през есента. Ако сте решили да засаждате чесън сега, изберете летния. Така ще имате в сезона на таратора пресни свежи перца чесън в дома си, с които да подправите салатите и ястията и да се насладите на неповторимите вкусови качества на зеленчука.

Засаждането на чесън от скилидка не е сложно, ако следвате съветите на градинарите с опит. Необходими са ви съдове – саксии или каквото прецените, които може да не са особено дълбоки, но трябва да дават достатъчно простор на чесъна, тъй като скилидките се засаждат на дълбочина едва 5 см., но пък изискват цели около 15 см. разстояние помежду си. Ако са по-близко разположени, младите растения няма да се развиват правилно и да ви зарадват с богата реколта.

Опитни градинари ни казаха кога да засадим зимния чесън

Важен е и посадъчният материал, когато сте се спрели на засаждане на чесън от скилидка. За такъв се използва глава стар чесън, който се разделя на скилидки. Именно тях следва да засадите, за да хапвате пресен чесън директно от терасата си.

Какво друго следва да имате предвид, ако отглеждате чесън?

Освен как да извършите засаждане на чесън от скилидка, следва да знаете как да се грижите за него.

  • Имайте предвид, че поливането зависи от температурата – ако е горещо в помещението или сезонът е лято, то следва ежедневно да полагате грижи за хидратацията на чесъна и да не пропускате поливането. Пред зимата то също следва да е по-обилно в сравнение с това на цветята и другите растения в дома ви.
  • Поддържането на саксиите, в които отглеждате чесъна, без плевели е от ключово значение за нормалното му развитие.
  • Почвата също е важна, за да се радвате на добри резултати. Киселинност на почвата около pH 6,2 – 6,28 не е каприз, а условие да оберете плодовете на труда си. Други изисквания към почвата включват предварителното ѝ разрохкване, както и да избягвате както песъчливите, така и глинестите почви. Полейте предварително, както споменахме, чесънът обича влагата.
  • Имайте предвид, че лютивият зеленчук предпочита слънцето пред сянката и съобразете този факт, когато избирате разположението на саксиите.
  • Подхранвайте периодично с калиеви и азотни торове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Билки и цветя за вашата майска градина: Сега е моментът да ги засадите

Какви зеленчуци да засадите в градината през МАЙ?

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

5 техники за супер реколта от малини: ще събирате плодовете в кофи

Кога и как да засадите ЛУК в домашната градина?

Как да подхранваме разсада от домати, пипер и патладжан: Не само с азот, фосфор и калий

Сортовете хортензия, които могат да растат на сянка

Поливане на доматите - кога и как се прави

Може ли да се торят малините с пепел?

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com