Националният военноисторически музей на 97 години

36788
Националният военноисторически музей на 97 години

С изложбата "Създаден с изкуство", представяща най-старата колекция на Националния военноисторически музей, институцията отбелязва 97-ата си годишнина.

Изложбата ще бъде открита от министъра на отбраната Ангел Найденов днес от 18.00 часа в галерия "Средец" на Министерство на културата.

Показани са 60 творби, акварел и графика, рисувани по фронтовете на войните за национално обединение, на едни от най-изтъкнатите майстори на изобразителното изкуство – Владимир Димитров – Майстора, Борис Денев, Ярослав Вешин, Димитър Гюдженов, Константин Щъркелов, Атанас Михов, Никола Танев, Александър Мутафов, Петър Морозов и др. Непоказвани досега са рисунките на Чудомир и част от работите на Владимир Димитров – Майстора, и Борис Денев, а графиката "Лозенград, 21.12.1912 г. ", е първата творба на Денев на военна тематика.

Комплектуването на художествената колекция започва още в годината на създаването на музея. Повод за това е организираната ежегодно от Академията на изкуствата в Берлин изложба, в която през 1916 г. участват около 25 български художници. Техните творби са откупени от Министерството на войната и стават първите експонати на музея, а художниците за дълги години свързват творческата си съдба с него.

В Балканските войни (1912 – 1913) част от художниците са мобилизирани, а останалите постъпват в българската армия като доброволци. В Първата световна война (1915 – 1918) те получават статут на военни художници към Щаба на Действащата армия и отделните дивизии и полкове. От Владимир Димитров – Майстора, НВИМ притежава 148 произведения (акварел и перо с туш) и 13 живописни платна, от Борис Денев – 71 рисунки, от Петър Морозов – 172, от Александър Мутафов – 144 рисунки и 19 живописни платна, от Ярослав Вешин – 19 батални живописни платна и 12 акварела, от Димитър Гюдженов – 38 живописни платна и 9 акварелни рисунки, от Атанас Михов – 10 акварелни рисунки и 5 живописни платна, от Христо Йончев – Крискар – 16 акварела.

Изложбата ще бъде отворена за посещение от 2 до 7 юли.

 

Кражба на експонат в Националния военноисторически музей

Установена е липса на музеен експонат от Националния военноисторически музей. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната...

 

 

 

 

Самарското знаме в Националния военноисторически музей на 3 март

На 3 март посетителите на Националния военноисторически музей ще имат възможност да видят светинята на българската свобода – ориг...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини