Лекар: Яжте сланината така за железен имунитет

70886
Лекар: Яжте сланината така за железен имунитет
Снимка: iStock

Сланината е продукт с богат хранителен състав. Нейната консумация помага за укрепване на имунната система и предпазва от инфекции. Тя оказва протективен ефект върху белите дробове, ако се консумира правилно.Руският диетолог Анна Мехова препоръчва тази храна да се яде сутрин, а не на обяд или вечер.

Защо трябва да ядете сланина сутрин?

“Консумиран на закуска, този продукт помага за стартиране на жлъчния поток, нормализира функционирането на жлъчния мехур и подобрява храносмилането.Полезният холестерол и мазнините, съдържащи се в него, участват в развитието на клетъчните мембрани, които са необходими за изграждането на имунитета. Закусквайки парче сланина всеки ден, ще боледувате по-рядко”, казва д-р Мехова.

Тя препоръчва комбинацията на този продукт с растителни храни - зеленчуци без скорбяла, билки.

Сланина - вдига или сваля холестерола

“Сланината се състои почти изцяло от триглицериди - наситени мастни киселини като линолова, линоленова, арахидонова, палмитинова и олеинова. Високата концентрация на тези компоненти увеличава пет пъти биологичната активност на свинската мас като източник на мазнини в сравнение с маслото“, казва д-р Анна Мехова.

Тя допълва, че тази храна съдържа витамини А, D (омега-3, омега-6), Е, каротин, ретинол, токоферол, както и микро- и макроелементи: селен, калций, магнезий, манган, фосфор, калий, цинк, натрий, мед, желязо. Свинската мас е важен източник на витамин D3 и съдържа много повече от него, отколкото постното свинско месо.

Благодарение на съдържанието на арахидонова киселина, този продукт помага на организма да се защити от вируси и поддържа имунната система. Другите киселини в състава му са строителни материали за клетките в тялото, влияят върху образуването на хормони и участват в метаболизма на холестерола и премахват токсините от тялото. Продуктът е богат и на антиоксиданти, има противотуморни и холеретични свойства, подобрява обмяната на веществата и зарежда с енергия.

Полезните вещества, съдържащи се в сланината, подобряват състоянието на косата и кожата, спомагат за запазване на младостта и свежестта. Продуктът подобрява мозъчната функция, състава на кръвта и има положителен ефект върху работата на сърдечния мускул. Също така е добър източник на много есенциални киселини, които имат имуностимулиращ, лечебен ефект.

“Трябва да се има предвид, че съдържанието на калории в коментираната храна е високо. Соленият продукт съдържа 800 - 820 kcal на 100 g, а вареният - 450 - 500 kcal. Така че препоръчителната доза на ден е не повече от 50 гр. Консумацията на по-големи количества е изпълнена с негативни последици, като наддаване на тегло, задържане на течности в тялото, което причинява подуване.

Още: Какво се случва с холестерола ви, когато ядете сланина с чесън

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com