Лекар: Това е най-добрият плод за хората над 60 години

81573
Лекар: Това е най-добрият плод за хората над 60 години
Снимка: iStock

Ако сте над 60 години, в диетата ви задължително трябва да присъства един плод, казва гастроентерологът д-р Екатерина Кашух и пояснява, че това е тиквата.

"Считана за зеленчук, тиквата всъщност е плод, тъй като има семена в пулпата си", казва още експертът.

Ползи от тиквата

Този есенен продукт доставя на организма витамин А, който е необходим за поддържане на доброто зрение и нормалното функциониране на щитовидната жлеза.

“Тиквата съдържа калий и магнезий, които намаляват отоците и подпомагат сърдечната дейност. Съдържа и фитостероли – растителни вещества, които влияят върху нивото на холестерола”, споделя още д-р Екатерина Кашух.

Хората над 60 години трябва да ядат този евтин плод всеки ден

Тиквената пулпа и семките съдържат мощни хранителни вещества: витамини B, A, C, E, диетични фибри, калий, желязо, калций, магнезий, фосфор, мед, манган, натрий и цинк.

Тиквените семки са противовъзпалително средство, което ги прави много полезни при артрит и възпаление на ставите. Освен това, редовното ядене на тиква или тиквени семки може да помогне за намаляване на риска от артрит;

Добавянето на тиквен сок или прах от тиквени семки към диетата намалява нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2;

Тиквата е добър източник на антиоксиданти, магнезий, цинк и мастни киселини, тиквата помага за поддържане на здравето на сърцето при възрастни хора.

Тиквата е богат източник на фибри, калий и витамин С. Всички тези хранителни вещества са полезни за здравите кръвоносни съдове.

Целите тиквени семки съдържат 5,2 грама фибри на порция. Благодарение на голямото си количество фибри, те помагат за защита на храносмилателната система от токсини и насърчават здравословното храносмилане.

Диета, богата на тиква, може да помогне за намаляване на риска от рак на стомаха, гърдата, белия дроб, простатата и дебелото черво;

Тиквата съдържа голямо количество фитостероли, които са много полезни за поддържане на здравословни нива на холестерол в организма.

Тиквата е богата на витамин А (бета-каротин). Бета-каротинът е най-полезният витамин за подобряване на зрението. И тъй като тиквата също така съдържа значителни количества витамини С и Е, тя може да помогне за поддържането на очната тъкан здрава и да я предпази от увреждане, причинено от излагане на слънце.

Наличието на голям брой антиоксиданти и фитохимикали в тиквата укрепва имунната система на организма, повишавайки производителността на белите кръвни клетки и повишавайки устойчивостта на възрастните хора към различни инфекции.

Сокът от тиква действа като диуретик и изхвърля всички вредни токсини от тялото.

Лекарят обръща внимание и на факта, че възрастните хора са склонни да страдат от такава патология като желязодефицитна анемия. В нейния случай вътрешните органи могат да страдат поради кислороден глад, което причинява бърза поява на умора, слабост и апатия. Специалистът подчертава: за да се предотврати анемията, тялото трябва да попълни дефицита на желязо, а основният му доставчик е храната. Особено богати на него са говеждото, агнешкото, карантиите, пилешкото и пуешкото месо.

Този летен плод чисти черния дроб и удължава младостта

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com