Лекари: какво да ядем при проблеми с щитовидната жлеза

15468
Лекари: какво да ядем при проблеми с щитовидната жлеза
Снимка: iStock

Щитовидната жлеза е отговорна за регулирането на метаболизма на цялото тяло. Хормоните на щитовидната жлеза тироксин и трийодтиронин влияят върху регулирането на базовия метаболизъм и термогенезата, работата на нервната система и кръвообращението. Смущенията във функционирането на жлезата могат да имат опасни последици за здравето.

Диета при хипотиреоидизъм

Най-често срещаните симптоми на хипотиреоидизъм са умора, летаргия, отпадналост, главоболие, запек, косопад, чувство за студ и суха кожа. Хипотиреоидизмът се лекува чрез прилагане на хормони към щитовидната жлеза, както и чрез подходящ хранителен режим.

Един от най-важните компоненти, необходими за правилното функциониране на щитовидната жлеза, е йодът. Близо 80 % от общото количество йод се намира в щитовидната жлеза. Йодът е съставна част на хормоните трийодтиронин и тироксин. 
Недостигът на йод може да доведе до хипотиреоидизъм, свръхрастеж на жлезата и образуване на гуша, нарушена плодовитост (спонтанни аборти) и забавено физическо и умствено развитие.

Ето защо в районите, където има недостиг на йод, се използва йодиране на трапезната сол. Най-много йод се съдържа в морските риби. Въпреки това в храната има много от така наречени гоитрогенни вещества, които пречат на усвояването на йода от храната, както и на синтеза на хормони. 

Хашимото – скритата причина за умората

Става дума за гоитрогени, които се съдържат в соевите продукти и някои зеленчуците. Те трябва да бъдат ограничени в диетата на пациентите с хипотиреоидна болест. 

Тъй като тези съединения имат способността да се разтварят във вода, препоръчително е също така да изключите от диетата си супи, приготвени с тези зеленчуци. Предимството на тази водноразтворима способност е, че приготвянето на тези храни чрез варене може да намали съдържанието на гоитрогенни вещества в крайното ястие.

При хипотиреоидизъм трябва да се внимава да се осигури достатъчно количество протеини, за да се покрият 15 % от енергийните нужди. Препоръчителният прием на белтъчини при хора с болестта на Хашимото трябва да достигне 20%. Добри източници на белтъчини са нетлъсто птиче месо, риба, кисело мляко.

Много важно е и достатъчното количество минерали в храната, като желязо, магнезий, калий, селен и цинк. Недостигът на желязо или селен може да повлияе на неправилното превръщане на хормоните в техните активни форми.

Диета при хипертиреоидизъм

От друга страна, хипертиреоидизмът се дължи на прекомерно производство на хормони. Най-често срещаните симптоми на хипертиреоидизъм са загуба на тегло, аритмия, хиперактивност, треперене на ръцете, прекомерно изпотяване, подуване, диария. 

Кои храни да избягвате при Хашимото?

При хипертиреоидизъм се увеличават консумацията на кислород, белтъчният, мастният и въглехидратният метаболизъм. Диетата е само допълнение към фармакологичното лечение и се състои в осигуряване на повишено количество енергия, протеини, витамини и минерали.

Адекватното снабдяване с протеини е много важно поради повишеното разграждане на протеините, което настъпва. Препоръчително е да се дават приблизително 1,5 до 2 г протеини на килограм телесно тегло на ден. Млечните продукти, като мляко, ферментирали млечни напитки и сирене, както и яйцата, нетлъстото месо и рибата трябва да бъдат добри източници на пълноценни протеини за хората с хиперактивност.

Поради високите нужди от хранителни вещества трябва да се внимава за осигуряване на хранителната плътност на диетата. Затова избягвайте т. нар. празни калории, като сладкиши и солени закуски, и вместо това избирайте полезни закуски или десерти, като пудинги, млечни шейкове, плодови салати и мусове. Храната трябва да се приема редовно 5-6 пъти дневно.

При хипертиреоидизъм нуждата от минерали и витамини също се увеличава, така че диетата трябва да бъде разнообразна. Витамин А е от съществено значение за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Хранителните източници на витамин А включват млечни продукти, риба, яйца и рибено масло, както и растителни продукти, съдържащи т.нар. провитамин А (каротини), като моркови, оранжеви чушки, домати, кайсии и праскови.

Кой е изложен на риск от развитие на Хашимото?

При хипертиреоидизъм не се препоръчват силни настойки от чай и кафе, тъй като те могат да имат стимулиращ ефект върху сърцето и нервната система. 

Важно! Не всички диети са здравословни и безопасни за организма ни. Препоръчително е да се консултирате с Вашия лекар, преди да започнете каквато и да е диета, дори и да нямате здравословни проблеми. Когато избирате диета, никога не следвайте преобладаващата мода. 

Не забравяйте, че някои диети, включително тези, които са бедни на определени хранителни вещества или силно ограничават калориите, както и монодиетите, могат да бъдат изтощителни за организма, носят риск от хранителни разстройства и могат да предизвикат повишаване на апетита, което да допринесе за бързото връщане към предишното ви тегло. 

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com