Малко стрес ни прави по-здрави

8330
Малко стрес ни прави по-здрави

За разлика от хроничния, дългосрочен стрес, краткосрочният засилва имунитета, откриха изследователи от Станфордския университет.

Те изследвали ефекта на стреса върху лабораторни мишки. Оказва се, че лекият стрес предизвиква каскада от хормони, които подготвят тялото за "заплахата" от по-сериозни последствия, предаде БГНЕС. В резултат на изследванията станало ясно, че хормонът на стреса в малки количества засилва имунитета, предпазвайки организма от заболявания.

6 съвета за живот без стрес

Забързаното ежедневие, напрежението, дребните проблеми, които ни тормозят всеки ден, нарушават психическото ни равновесие и спокойствие...

Според учените хормонът на стреса в малки количества може да помогне за по-бързо лечение на малки рани или по-лесно възстановяване след пластични операции. Това може да е идеалното лекарство срещу наранявания, инфекциозни болести и бактерии.

Стресът може да поддържа имунната система в постоянна готовност, като увеличава капацитета на човека. Най-важното е тук да внимавате за умереното му количество, защото ако използвате хормона на стреса като вид допинг, може да си докарате сериозно заболяване. Силната депресия причинява сърдечно-съдови заболявания и проблеми на стомашно-чревния тракт, което подкопава защитните функции на имунната система.

Редактор: Десислава Симова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com