6 съвета за живот без стрес

29946
6 съвета за живот без стрес

Забързаното ежедневие, напрежението, дребните проблеми, които ни тормозят всеки ден, нарушават психическото ни равновесие и спокойствие.За да съумеем да контролираме стреса е необходимо да сме достатъчно мотивирани и да си изградим стратегия, която да ни помага в трудни моменти, казват експерти. 

Тези 6 съвета ще ви помогнат да преодолеете стреса.

Излезте от рутината. Търсете разнообразието във ежедневните си дейности – изберете нов маршрут до работа, сменяйте менюто си за закуска или си направете нова прическа. Малките промени в житвота  могат да подобрят настроението ви и да ви заредят с енергия.

Сладкото не помага. Мнозина борят стреса и напрежението с храна и най-вече със сладкиши. Това обаче се превръща в лош навик, който всъщност ни пречи, а не ни помага да се справим с емоционалния стрес.
Ако в напрегнат момент толкова ви се хапва нещо заложете на  плод или зеленчук.

Стресът разболява

Стресът може да изиграе жестока шега на имунната система и да увеличи вероятността от настинка, предупреждават лекарите, съобщава БГНЕС...

Движете се. Най-добрият начин за справяне със стреса и мрачните настроения е физическата активност. Ако изпаднете в такова състояние, опитайте се да го прогоните с повече движение. Например изберете стълбите вместо асансьора или отидете на една бърза разходка в квартала. Проучвания показват, че дори 10 минути упражнения могат да подобрят настроението и да повишат тонуса.

Пълноценен сън. Специалистите препоръчват да си осигурим от 7 до 8 часа сън на нощ, за да намалим стреса и да се заредим с енергия за следващия ден. Ако имате проблеми със заспиването – ограничете кофеина в по-късните следобедни часове. Избягвайте и упражненията два часа преди лягане. Много важно е да си осигурете  пълно спокойствие в спалнята – без телевизор, компютър, домашни любимци и други средства, които да нарушават съня ви.

Съсредоточете се върху настоящето. Оставете мислите за миналото или бъдещето, съсредоточете се върху настоящия миг. Важно е да бъдете наясно къде се намирате и какво се случва в момента около вас. Насочете енергията си върху това, което правите сега, за да бъдете по-пълноценни.

Не пренебрегвайте здравословен проблем. Не игнорирайте главоболието, умората или „дразнещата” кашлица, защото това въздейства на психическото ви състояние и спокойствие.  При наличието на симптоми и съмнения за здравословен проблем е препоръчително навременно посещение при лекар.

Редактор: Боряна Кръстева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com