Тази билка пречиства кръвта и сваля кръвното

7193
Тази билка пречиства кръвта и сваля кръвното
Снимка: iStock

Една билка, която е особена почит от тибетски монаси, има благоприятен ефект върху целия организъм - разрежда кръвта, пречиства лимфата и сваля кръвното.

Тя е позната и като плевел, който расте навсякъде. Става дума за копривата, която е в основата на много рецепти от традиционната медицина, свързани със здравето на кръвоносната система. За да приготвите полезната напитка, трябва да вземете една чаена лъжичка смляна коприва и да я залеете с чаша вряща вода.

Билката, която сваля холестерола и топи кръвни съсиреци

Получената запарка престоява 20 минути. Трябва да се консумира три пъти на ден, по една чаша.

Други полезни свойства на копривата

Минералният състав на това лечебно растение е изключително разнообразен: желязо, манган, сяра, мед, силиций, бор, никел, титан, калий, калций и др. Не е изненадващо, че с такова съдържание копривата от древни времена се счита за лечебно средство и е използвано за лечение на куп болежки в народната медицина. Има възстановяващо, тонизиращо, противовъзпалително, бактерицидно, антисептично, ранозаздравяващо, кръвоспиращо, диуретично, холеретично, отхрачващо, леко слабително, противогърчово и много други свойства.

 

В народната медицина копривата се използва като допълнително лечебно средство под формата на отвара или запарка при заболявания на стомаха и бъбреците, за лечение на рани и кръвоизливи, при анемия и недостиг на витамини, при мускулни болки и ревматизъм, за лечение на кожни заболявания и подагра. Курсът на пречистваща терапия продължава до шест месеца.

Копривата се използва активно и в козметологията. Мийте косата със запарка и отвара от нея за укрепване и подобряване на растежа. Копривата може да помогне при косопад и прекомерно омазняване. Също така от младото растение се правят маски за лице, които помагат в борбата с акнето, черните точки, възпаленията, изравняват цвета на кожата и изсветляват луничките и възрастовите петна.

Но при определени здравословни проблеми това лечебно растение може да окаже негативен ефект. Поради високото съдържание на витамин К, който активно участва в процеса на съсирване на кръвта, в случай на хемопоетични нарушения, копривата може да сгъсти кръвта. Поради това е противопоказан при повишено съсирване на кръвта и при прием на антикоагуланти. Не трябва да се използва при кървене, причинено от кисти и полипи, тумори и други заболявания, изискващи хирургична намеса. Копривата трябва да се използва с повишено внимание при камъни в бъбреците и жлъчката, хора с разширени вени и тромбофлебит.

Копривата също може да предизвика тежка алергична реакция, ако имате индивидуална непоносимост към активните вещества, съдържащи се в жилещите мъхчета. Алергичната реакция може да протече със симптоми като треска и анафилактичен шок, според изданието The Health Site.

Още: Диабет: Тази билка сваля кръвната захар и холестерола само за 2 часа

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com