Българите умират от основно 4 групи заболявания

5379
Българите умират от основно 4 групи заболявания
Снимка: Getty Images / Guliver

Близо 90% от смъртните случаи в България се дължат на четири групи заболявания - на органите на кръвообръщението (сърце и артерии), на новообразувания (ракови клетки), на дихателната и на храносимилателната системи.

Близо 20 000 от тези смъртни случаи са на хора в работоспособна възраст. Нереализираните ползи за Брутния вътрешен продукт в резултат на преждевременна смърт са над 100 млн. лв.

Хроничният стрес и депресиите са най-разпространените психични болести

Най-масово разпространените психични заболявания са хроничният стрес и депресиите. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” п...

Данните изложи заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков по време на семинар, посветен на клиничните проучвания на лекарства.

Половин милиард лева публични средства са били спестени през 2013 г. на страната ни чрез лечение на болни в рамките на клинични проучвания.

Клиничните изпитвания в България са основно в областта на онкологията, кардиологията, ендокринологията и централната нервна система, каза доц. Асена Стоименова, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата, предаде Дарик.

Анализ, извършен от KPMG в България през март 2015 г., препоръчва да се оптимизира регулаторната рамка, да се повиши информираността на обществото относно клиничните изпитвания и да се изготви национална стратегия за тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com